Για ακόμη μία εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό «καλάθι» με τις λιγνιτικές μονάδες που θα πουληθούν. Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης, στο περιθώριο του ελληνοαραβικού συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Για ακόμη μία εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό «καλάθι» με τις λιγνιτικές μονάδες που θα πουληθούν.

Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης, στο περιθώριο του ελληνοαραβικού συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου καθώς, όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρος Σέφκοβιτς, η λύση πρέπει να βρεθεί σχετικά σύντομα ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Οι διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) συνεχίζονται και σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, στο πακέτο αναμένεται να μπουν οι δύο μονάδες (3 και 4) της Μεγαλόπολης, παρά τις σφοδρές διαφωνίες της ΔΕΗ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την αρχή των διαπραγματεύσεων απέρριπταν τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Αμύνταιου, καθώς έχει παλιές μονάδες, με …ημερομηνία λήξης, η οποία για να επιμηκυνθεί απαιτεί αναβαθμίσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, μεταθέτει τουλάχιστον για έναν μήνα, δηλαδή για τις αρχές Δεκεμβρίου και το market test, το οποίο θα αναδείξει και το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πακέτο του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Πάντως, σε συνάντηση που είχαν χθες οι κ.κ. Σέφκοβιτς και Σταθάκης συζήτησαν μεταξύ άλλων και για τις νέες πρωτοβουλίες που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη της καθαρής ενέργειας. Η πρώτη αφορά στην αξιοποίηση πρόσθετων πόρων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, τον κοινοτικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιώτες για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Οι σχετικές επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, δεν θα προσμετρούνται στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η δεύτερη πρωτοβουλία έχει σχέση με την υποστήριξη περιοχών που σήμερα έχουν σημαντική παραγωγή άνθρακα, με τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Γενικότερα, όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, κ. Ντομινίκ Ριστορί, μιλώντας στο ελληνοαραβικό συνέδριο, επεσήμανε ότι το 43% των νέων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα αφορούν σε καθαρές μορφές ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ενεργειακή αποδοτικότητα, τα έξυπνα δίκτυα κ.λπ. Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος για την επίτευξη των δεσμεύσεων που αφορούν στο κλίμα και τη διείσδυση των ΑΠΕ, αναφέροντας ότι η ΕΕ θα πετύχει τον περιορισμό κατά 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση κατά 20% της χρήσης ΑΠΕ και της ενεργειακή αποδοτικότητας έως το 2020.

 

(Πηγή: «ΤΟ ΒΗΜΑ»)