T. Καννελόπουλος (Τιτάν): 10% Αύξηση για 7 Χρόνια στην Αγορά Τσιμέντου θα Φέρει το Ελληνικό

T. Καννελόπουλος (Τιτάν): 10% Αύξηση για 7 Χρόνια στην Αγορά Τσιμέντου θα Φέρει το Ελληνικό
του Χάρη Φλουδόπουλου
Πεμ, 30 Νοεμβρίου 2017 - 10:10
Η αγορά του τσιμέντου, άμεσα συνυφασμένη με την οικοδομή και τις κατασκευές, αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας και την ανάπτυξη. Και όπως ανέφερε χθες η διοίκηση του Τιτάνα κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών, για ακόμη μια χρονιά η ελληνική αγορά βρίσκεται τελματωμένη στα επίπεδα κατανάλωσης της δεκαετίας του 60, χωρίς άμεση προοπτική ανάκαμψης.

Η αγορά του τσιμέντου, άμεσα συνυφασμένη με την οικοδομή και τις κατασκευές, αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας και την ανάπτυξη. Και όπως ανέφερε χθες η διοίκηση του Τιτάνα κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών, για ακόμη μια χρονιά η ελληνική αγορά βρίσκεται τελματωμένη στα επίπεδα κατανάλωσης της δεκαετίας του 60, χωρίς άμεση προοπτική ανάκαμψης.

Όπως αναφέρθηκε, ακόμη και εάν το 2018 αυξηθεί το ΑΕΠ ο κλάδος των κατασκευών δεν αναμένεται να εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης, αφού για να ξεκινήσουν ξανά οι Έλληνες να χτίζουν σπίτια θα πρέπει να συντρέξουν και άλλες προϋποθέσεις.

Αυτό πρακτικά αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την εγχώρια δραστηριότητα του ελληνικού πολυεθνικού βιομηχανικού ομίλου, αφού τα εργοστάσια στην Ελλάδα δουλεύουν μόλις στο 50% της δυναμικότητάς τους και από αυτή τη δυναμικότητα μόλις το 25% παραμένει εντός των συνόρων, με το 75% να κατευθύνεται σε εξαγωγές.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου Τ. Καννελόπουλος στην ελληνική αγορά η συνολική κατανάλωση τσιμέντου αναμένεται να φτάσει τα 2,5 εκ. τόνους, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια θετική αλλαγή. Το αντίθετο, αφού στο δεύτερο μισό του έτους, η κατανάλωση δέχθηκε νέες πιέσεις από την ολοκλήρωση των δημοσίων έργων. Τούτων δοθέντων η Ελλάδα δεν ξεπερνά το 6 με 7% ως συνεισφορά στα συνολικά μεγέθη του ομίλου.

Πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα; Μακροπρόθεσμα εάν η χώρα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και μπορέσει να εμπεδώσει προς τη διεθνή κοινότητα μια καλύτερη επενδυτική εικόνα, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις για κατασκευή εξοχικών κατοικιών από το εξωτερικό. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη στην Ελληνική αγορά χτίζονται 7 χιλιάδες σπίτια συνολικά, όταν στην Ισπανία, μια χώρα με το ένα τρίτο των ακτογραμμών της χώρας μας, στην ακμή της αγοράς χτίζονταν 400 χιλιάδες εξοχικές κατοικίες ετησίως.

Μια ακόμη αγορά που μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες ανάκαμψης μεσομακροπρόθεσμα είναι η αντικατάσταση των παλαιών κατοικιών.

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα, η αγορά δε βοηθιέται αφού τα μεγάλα έργα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης ή εμφανίζουν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως στην περίπτωση του Ελληνικού.

Εδώ έχουν ενδιαφέρον ορισμένες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις που έγιναν από τον κ. Καννελόπουλο και οι οποίες δείχνουν ότι όταν μιλάμε για μεγάλα έργα και επενδύσεις όπως το Ελληνικό, ο θετικός αντίκτυπος για την οικονομία είναι τεράστιος και ακουμπά κλάδους στυλοβάτες της οικονομίας όπως η βαριά βιομηχανία (μόνο στην Ελλάδα μία βιομηχανία, όπως ο Τιτάνας απασχολεί 1185 εργαζόμενους).

Σε μια αγορά λοιπόν με συνολική κατανάλωση 2,5 εκ. τόνους όταν ο μέσος όρος των τελευταίων πενήντα ετών ήταν 6,5 εκ. τόνους, το Ελληνικό αναμένεται να προσθέσει ζήτηση της τάξης των 300 χιλιάδων τόνων ετησίως, που ξεπερνά το 10% της συνολικής κατανάλωσης, για ένα διάστημα 5 έως 7 ετών. Είναι ένα έργο που θα άλλαζε την εικόνα της Ελλάδας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος, αναφερόμενος και στις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν και στη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα της τουριστικής κατοικίας.

 

Ατμομηχανή οι ΗΠΑ - αβεβαιότητα σε Αίγυπτο

Ως προς τις αγορές του εξωτερικού ο Τιτάνας συνεχίζει να βλέπει σημαντική ανάπτυξη τουλάχιστον μέχρι το 2020 στην αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται και η κερδοφορία του ομίλου. Ειδικά για το 2018 οι προοπτικές είναι ακόμη καλύτερες με δεδομένο ότι έχει προεξοφληθεί τόσο η απορρόφηση όλης της παραγωγής όσο και οι νέες διψήφιες σε ποσοστό αυξήσεις στις τιμές που θα ενισχύσουν τα μεγέθη.

Αντίθετα στην Αίγυπτο η αβεβαιότητα παραμένει καθώς η αγορά αδυνατεί να ανακάμψει και να επιστρέψει στα μεγέθη που είχε προ της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Εκεί η εικόνα παραμένει θολή με δεδομένο ότι σύντομα ολοκληρώνεται και μπαίνει σε παραγωγή το εργοστάσιο που κατασκευάζει ο στρατός με κινέζους συνεργάτες. Το εργοστάσιο με δυναμικότητα 12 εκ. τόνους, σχεδόν όσο η υφιστάμενη αγορά, αναμένεται να δημιουργήσει πλεονάζουσα δυναμικότητα, πιέζοντας εκ νέου τις ήδη χαμηλές τιμές στην αγορά.

Αλλά και στην αγορά της Τουρκίας εκφράζονται ανησυχίες ότι ο ανοδικός κύκλος ολοκληρώνεται και ότι ο κλάδος των κατασκευών θα αρχίσει να υποχωρεί.

Εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη διοίκηση, πλέον για τον όμιλο δεν αποτελεί ταμπού το ενδεχόμενο αποεπένδυσης εφόσον κριθεί ότι σε μια αγορά επικρατούν ακραίες συνθήκες ή οι προοπτικές είναι αρνητικές.

Παράλληλα ο όμιλος συνεχίζει να εξετάζει και πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες είτε για ενίσχυση της παρουσίας του σε αγορές με ενδιαφέρον όπως η Βραζιλία, όπου θυμίζουμε πρόσφατα απέκτησε το 50% ενός εργοστασίου και ενός σταθμού άλεσης, είτε για είσοδο σε νέες αγορές. Εντούτοις η αναζήτηση ευκαιριών γίνεται με συγκεκριμένους όρους και ο όμιλος θεωρεί ότι η υπομονή είναι ένας καλός οδηγός στο παιχνίδι των εξαγορών. Σημειώνεται τέλος ότι η Τιτάν πέτυχε τη γεωγραφική επέκταση και διαφοροποίηση της δραστηριότητάς της χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου, με αξιοποίηση της ρευστότητας και από τα έσοδα που προέκυψαν από προσοδοφόρες εξαγορές και επενδύσεις.

 

(Πηγή: capital.gr)