Άνοιξε η Αυλαία του 28ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ

Άνοιξε η Αυλαία του 28ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 6 Νοεμβρίου 2024 - 12:32

Ξεκίνησε τις εργασίες του το Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο, «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που διοργανώνει για 28ο έτος το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης το διήμερο 6-7 Νοεμβρίου 2024 στο OTE Academy, με τα εισαγωγικά σχόλια του Προέδρου και Εκτελεστικού διευθυντή του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή. Ακολούθησαν η εισαγωγική τοποθέτηση από τον κ. Νίκο Τσάφο, Ειδικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, καθώς και οι ομιλίες των επικεφαλής της ΡΑΑΕΥ, κ. Αθανάσιου Δαγούμα, του ΔΑΠΕΕΠ, κ. Γιάννη Γιαρέντη, του Διευθυντή Διαχείρισης Αγοράς, του ΑΔΜΗΕ, Δρ. Βασίλειου Γκουντή καθώς και του Γενικού Διεθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Νικόλαου Βέτα.  

Ο κ. Σταμπολής αφού καλωσόρισε τους ομιλητές και τους συνέδρους αναφέρθηκε στη σημασία της ενέργειας, ως μέρος ενός ευρύτερου οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού συνόλου.  

Ασφαλώς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και, όπως θα ακούσετε αργότερα από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Καθηγητή κ. Βέττα, επηρεάζει άμεσα και έμμεσα μεγάλο τμήμα της οικονομίας, τόνισε.  

«Ακόμη και σήμερα που η Ευρώπη δείχνει να έχει εξέλθει από την ενεργειακή κρίση της περιόδου 2021/2022, τα απόνερα από το μεγάλο ρήγμα που δημιουργήθηκε στις αγορές, λόγω της απότομης και μεγάλης ανατίμησης στα καύσιμα - κυρίως στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό - είναι αισθητά. Όπως διαπιστώσαμε πριν λίγους μήνες, αρκεί μια μικρή ανωμαλία στην λειτουργία της αγοράς (εν προκειμένω υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία) για να βιώσουμε πάλι ανοδικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων με την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα να επιστρέφει», είπε, για να προσθέσει: «Μια αβεβαιότητα, η οποία εντείνεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και στην Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την περιφέρεια του Ισραήλ, Λιβάνου, Συρίας και Ιράν. Αν και η κατάσταση στα δύο αυτά μέτωπα παραμένει λίαν φορτισμένη, με απρόβλεπτη έκβαση, το αρνητικό αυτό αποτύπωμα δεν έχει επηρεάσει ακόμη τις διεθνείς και περιφερειακές ενεργειακές αγορές. Κάτι που ασφαλώς οφείλεται στην υπερεπάρκεια των αποθεμάτων στην περίπτωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που μαζί με τον άνθρακα είναι υπεύθυνα για το 81% της παγκόσμιας ενεργειακής προμήθειας, αλλά και στην διαφοροποίηση της τροφοδοσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρισμό, με τη ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.»  

Ο επικεφαλής του ΙΕΝΕ ανέφερε ακόμη πως παρόλα αυτά, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και της εξασφάλισης αδιάκοπης, άφθονης και οικονομικά προσιτής ενέργειας έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής πολιτικής και επεσήμανε ότι η Ευρώπη και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, αφού η ενεργειακή εξάρτησή τους έχει εκτιναχθεί στο 63% και 80% αντίστοιχα.  

Ο κ. Σταμπολής μίλησε για τις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις σε όρους προμήθειας, αγορών και τεχνολογίας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν στο Συνέδριο, ενώ προανήγγειλε την παρουσίαση της εμβληματικής 25ης Έκθεσης του ΙΕΑ, «World Energy Outlook 2024», από τον αναλυτή και modeller του Οργανισμού, κ. Oskaras Alsaluskas. 

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τόνισε, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν τα θέματα που έχουν σχέση με τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τις ΑΠΕ και τα προβλήματα που παρατηρούνται με την υποχρεωτική απόρριψη μέρους της παραγωγής, το γνωστό curtailment, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη, επέκταση και αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, με ειδική αναφορά στις γεωπολιτικά κρίσιμες θαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.  

Ακόμη, κατέληξε, θα συζητηθεί ο ρόλος των θερμικών μονάδων βάσης, η είσοδος νέων μονάδων LNG στο ενεργειακό σύστημα, ιδίως των FSRUs, η ανάγκη για αποθήκευση, διαχείριση και αξιοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέσω συστημάτων CCUS, το roadmap για την εισαγωγή υδρογόνου στο σύστημα, η προώθηση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και τα σημαντικά οφέλη που αναμένονται για την βιομηχανία και τις εξαγωγές φθηνής πράσινης ενέργειας, ενώ θα γίνει αναφορά στο ρόλο της καινοτομίας στην ανάπτυξη τεχνολογικά αξιόπιστων και αποδοτικών ενεργειακών συστημάτων, καθώς και στην συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) τόσο στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του συστήματος αλλά και στην ίδια την οργάνωση και πορεία της ενεργειακής μετάβασης.