Η Κίνα, σημαντικός καταναλωτής και παραγωγός πετρελαίου, και ο OPEC σχεδιάζουν να εντείνουν τη συνεργασία τους, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός. Σύμφωνα με τη δήλωση, Κίνα και OPEC συμφώνησαν να λάβουν τρία «συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη αμοιβαία επωφελών αποτελεσμάτων».

Η Κίνα, σημαντικός καταναλωτής και παραγωγός πετρελαίου, και ο OPEC σχεδιάζουν να εντείνουν τη συνεργασία τους, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τη δήλωση, Κίνα και OPEC συμφώνησαν να λάβουν τρία «συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη αμοιβαία επωφελών αποτελεσμάτων».

Η Κίνα και ο OPEC σκοπεύουν να οργανώσουν συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, με στόχο να επικεντρωθούν στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγορά.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της συνεργασίας τους, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη σύνταξη ενός ειδικού μέρους που θα περιέχεται στην έκθεση World Oil Outlook 2018 του OPEC και θα αναφέρεται στις εξελίξεις και τις προοπτικές του ενεργειακού και πετρελαϊκού τομέα της Κίνας.

Παράλληλα, η Κίνα, κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, θα στείλει υψηλού επιπέδου συμμετέχοντες και θα ενθαρρύνει τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες της να συμμετάσχουν στο 7ο Διεθνές Σεμινάριο του OPEC στις 20-21 Ιουνίου 2018 στη Βιέννη.

Ο Mohammad Barkindo, γενικός γραμματέας του OPEC, υπογράμμισε τον αποφασιστικό και εκτεταμένο ρόλο της Κίνας στη μελλοντική ζήτηση ενέργειας και την επιθυμία της να αξιοποιήσει τη συλλογική πείρα.

«Μόνο μέσω ανοικτού και διαφανούς διαλόγου και με πνεύμα συλλογικότητας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών, μπορούν να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και να επιτευχθούν αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα», δήλωσε ο Barkindo.

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως και η αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου στη χώρα αποτελεί έναν από τους δείκτες που παρακολουθούνται περισσότερο από την αγορά εξαιτίας της επίπτωσής του στις τάσεις που διαμορφώνονται στο βιομηχανικό κλάδο.