Την άρση όλων των περιορισμών στη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα στο σύστημα αγωγών Forties ανακοίνωσε χθες η διαχειρίστρια εταιρεία Ineos. Η Ineos διέκοψε τη ροή του συστήματος Forties από τη Βόρειο Θάλασσα προς τα διυλιστήρια της ενδοχώρας στις 11 Δεκεμβρίου, αφού ανακάλυψε μια ρωγμή σε εγκαταστάσεις κοντά στο Aberdeen της Σκωτίας.

Την άρση όλων των περιορισμών στη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα στο σύστημα αγωγών Forties ανακοίνωσε χθες η διαχειρίστρια εταιρεία Ineos.

Η Ineos διέκοψε τη ροή του συστήματος Forties από τη Βόρειο Θάλασσα προς τα διυλιστήρια της ενδοχώρας στις 11 Δεκεμβρίου, αφού ανακάλυψε μια ρωγμή σε εγκαταστάσεις κοντά στο Aberdeen της Σκωτίας. Το σύστημα μεταφέρει περίπου το 40% της παραγωγής από τα βρετανικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας.

Η εταιρεία δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι οι επισκευές στον αγωγό ολοκληρώνονται και προχωρά στη σταδιακή πλήρη επανεκκίνηση του συστήματος.

«Όλοι οι περιορισμοί στη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις πλατφόρμες που τροφοδοτούν το σύστημα αγωγών έχουν αρθεί πλήρως», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της. «Όλοι οι πελάτες και οι υπηρεσίες ελέγχου έχουν πλέον ενημερωθεί».

Η Ineos επιβεβαίωσε την επίσημη επίκληση της ρήτρας ανωτέρας βίας σε όλες τις συμβάσεις που σχετίζονται με το σύστημα Forties εξαιτίας της βλάβης που εντοπίστηκε. Η ρήτρα ανωτέρας βίας αποτελεί συμβατική προϋπόθεση που συνδέεται με περιστάσεις που δεν εμπίπτουν στον έλεγχο των εμπλεκόμενων μερών.

Το σύστημα Forties μεταφέρει πετρέλαιο Brent Blend, Forties Blend και αργό από τα κοιτάσματα Oseberg και Ekofisk, τα οποία από κοινού συνιστούν το αργό Brent που αποτελεί το διεθνές benchmark για την τιμή του πετρελαίου.

Η Ineos αγόρασε από την BP έναντι περίπου $ 250 εκατ. το σύστημα αγωγών Forties, μήκους περίπου 378 χλμ, νωρίτερα φέτος.

Κάποιες μέρες μετά το κλείσιμό του Forties, η Deirdre Michie, διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής εμπορικής ένωσης πετρελαίου και αερίου (Oil & Gas U.K.), δήλωσε ότι η διακοπή ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για την περιφερειακή ενεργειακή βιομηχανία. Η διακοπή λειτουργίας του συστήματος είχε σημαντικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων. Με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς, η Michie εκτίμησε ότι περίπου $ 26 εκατ. δολάρια ημερησίως χάθηκαν μόνο στον τομέα της παραγωγής.