Σταμπολής στη «Ναυτεμπορική TV»: Η Ελλάδα Ήδη Παίζει Ρόλο στη Διαμετακόμιση Φ. Αερίου προς την ΝΑ Ευρώπη - Κάποια Στιγμή θα Ανταγωνιστεί με την Τουρκία (Video)

Σταμπολής στη «Ναυτεμπορική TV»: Η Ελλάδα Ήδη Παίζει Ρόλο στη Διαμετακόμιση Φ. Αερίου προς την ΝΑ Ευρώπη  - Κάποια Στιγμή θα Ανταγωνιστεί με την Τουρκία (Video)
energia.gr
Πεμ, 16 Ιανουαρίου 2025 - 15:27

Τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, ιδίως μετά την διακοπή της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο είχε ξεκαθαρίσει εντός του 2024 ότι δεν επιθυμούσε την ανανέωση της σχετικής σύμβασης με τη Μόσχα, ανέλυσε στη «Ναυτεμπορική TV» και τον δημοσιογράφο κ. Φίλιππο Φιλιππακόπουλο ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής. Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα ήδη έχει αρχίσει και παίζει ένα ρόλο στο θέμα της διαμετακόμισης του αερίου προς την ΝΑ Ευρώπη

Πάντως, ο κ. Σταμπολής επισήμανε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου, το ρωσικό αέριο κατά 40% πιο κάτω από τα επίπεδα του LNG και του TTF, και, καθώς από την Τουρκία διέρχεται ο TurkStream, η χώρα μας κάποια στιγμή θα ανταγωνιστεί με αυτήν.

Κατ’ αρχάς, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ ξεκαθάρισε ότι η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει τον τερματισμό του transit του αερίου της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας, με συνέπεια να έχουν αποκλιμακωθεί οι τιμές. Ωστόσο, αν και όπως πρόσθεσε, ένα μικρό μέρος των αγωγών της ΕΕ σε αέριο – της τάξεως του 10% - θα συνεχίσει να καλύπτεται από τη Ρωσία για ένα διάστημα, πλέον μπαίνει μπροστά η προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, κυρίως με τη μορφή LNG, αλλά και από περιφερειακές της χώρες δηλαδή τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες θα αρχίσουν να παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι, πλέον η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ μπορούν να παίξουνε, την επόμενη δεκαετία, και αυτές έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον ανεφοδιασμό της ΕΕ σε φυσικό αέριο. Δηλαδή ένα μέρος του αερίου που παράγεται να μπορεί να εξάγεται στην Ευρώπη ή μέσω LNG ή μέσω αγωγών. Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα μας έχει να παίξει ένα ρόλο αρκεί να μπορέσει να συντονίσει τις προσπάθειές της και να προχωρήσει στην υλοποίηση των ερευνών πετρελαίου και αερίου, ένα θέμα που, όπως τόνισε ο κ. Σταμπολής αυτή τη στιγμή είναι υποβαθμισμένο για πολύ γνωστούς λόγους. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι περιοχές όπως Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και στη Δυτική Ελλάδα είναι πολύ καλά οριοθετημένες και η Τουρκία δεν μπορεί να έχει λόγο ή να παρέμβει. Στις τοποθεσίες αυτές έχουμε πολύ μεγάλους παίκτες, όπως είναι η ExxonMobil, ενώ αναμένεται να εισέλθει και η Chevron, καθώς και ελληνικές εταιρείες. Όπως πρόσθεσε, αν και υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον, αυτό που χρειάζεται είναι υποστήριξη ώστε να καμφθούν οι έωλες – όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Σταμπολής -  περιβαλλοντικές αντιδράσεις και δήθεν ενστάσεις για λόγους περιβάλλοντος. Στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος κατά τη διενέργεια εξορύξεων ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ τόνισε ότι  έχει βελτιωθεί πάρα πολύ ο τρόπος παραγωγής στις πλατφόρμες κτλ. ώστε οι εκπομπές να είναι στο ελάχιστο, και, άρα, δεν τίθενται περιβαλλοντικοί λόγοι. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει να προφασίζεται περιβαλλοντικούς λόγους για να μην θέλει να κάνει τις έρευνες καθώς πρόκειται για το θέμα της ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης.

Αναφορικά με το LNG, τόνισε τον ρόλο της Ρεβυθούσας αλλά και του νέου terminal στην Αλεξανδρούπολη, για μεταφορά αερίου - με αεριοποιηση - προς Ουκρανία και Μολδαβία.

Άρα, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής, η Ελλάδα ήδη έχει αρχίσει και παίζει ένα ρόλο στο θέμα της διαμετακόμισης του αερίου προς τη ΝΑ Ευρώπη και, άρα, κάποια στιγμή θα ανταγωνιστεί με την Τουρκία. Κι αυτό γιατί η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει ρωσικό αέριο μέσω του Turkstream σε τιμές πολύ χαμηλότερες. Η χαμηλότερη τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, άλλωστε, είναι και ένας από τους λόγους που ακόμα το ρωσικό αέριο χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.  Στο θέμα αυτό, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ αναφέρθηκε στην εκτίμηση του Ινστιτούτου ότι, την τρέχουσα περίοδο, η τιμή του ρωσικού αερίου σε σύγκριση με το TTF και το LNG είναι κατά 40% πιο χαμηλή και, άρα, είναι πολύ ισχυρό το οικονομικό κίνητρο για να συνεχιστεί η χρήση του.