Το Δικαστήριο του Όσλο Απέρριψε Προσφυγή Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στη Νορβηγία για τη Διενέργεια Ερευνών Πετρελαίου

Το Δικαστήριο του Όσλο Απέρριψε Προσφυγή Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στη Νορβηγία για τη Διενέργεια Ερευνών Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 5 Ιανουαρίου 2018 - 15:34
Η νορβηγική κυβέρνηση κέρδισε τη δίκη με αντίδικους περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Αρκτική, υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες είναι αντισυνταγματικές.

Η νορβηγική κυβέρνηση κέρδισε τη δίκη με αντίδικους περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Αρκτική, υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες είναι αντισυνταγματικές.

Η προσφυγή εναντίον της κυβέρνησης της Νορβηγίας από τη Greenpeace και την νορβηγική οργάνωση “ Nature and Youth” απορρίφθηκε την Πέμπτη (4/1) από το περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο και οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις υποχρεώθηκαν να καταβάλουν στο κράτος NKr 580.000 ($ 71.000) για δικαστικά έξοδα, σύμφωνα με σημερινή ανταπόκριση των Financial Times.

Οι παρεμβάσεις από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεχώς αυξάνονται, καθώς επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν συνταγματικές διατάξεις και διεθνείς συμφωνίες, όπως αυτή της Διάσκεψης Κορυφής του 2015 στο Παρίσι για την Κλιματική Αλλαγή, έτσι ώστε να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

«Η απόφαση της Νορβηγίας να ανοίξει νέες περιοχές εντός του Αρκτικού Κύκλου στη Θάλασσα του Μπάρεντς για έρευνες πετρελαίου έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να απολαμβάνει ένα υγιές περιβάλλον» υποστήριξαν οι οργανώσεις. Επίσης, υποστήριξαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Νορβηγίας για παραχώρηση αδειών το 2016 σε εταιρείες όπως οι Statoil, Chevron, ConocoPhillips και Lundin Petroleum είναι αντίθετη με τη δέσμευση της χώρας στο Παρίσι να περιορίσει τις αυξήσεις της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου.

Όμως, το περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παραβιάσει το Σύνταγμα, ούτε διέπραξε κανένα διοικητικό σφάλμα όταν ξεκίνησε το λεγόμενο 23ο γύρο παραχώρησης αδειών, ο οποίος περιελάμβανε την πρώτη νέα έκταση για έρευνες πετρελαίου στη Νορβηγία εδώ και δύο δεκαετίες. Οι παρατηρήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού και η πιθανή μη κερδοφορία των κοιτασμάτων της Αρκτικής ήταν τα βασικά επιχειρήματα τους.

«Τόσο οι ισχυρισμοί των περιβαλλοντικών ομάδων σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού, όσο και η πιθανή μη κερδοφορία των κοιτασμάτων της Αρκτικής αποτελεί θέμα που αφορά πολιτικές διεργασίες και δεν έχει σχέση με το Σύνταγμα» απεφάνθη το Δικαστήριο.

Η νέα περιοχή είχε αμφισβητηθεί και στο παρελθόν στα σύνορα με τη Ρωσία, η οποία θεωρούσε ότι διέθετε δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Η εξερεύνηση σε αυτή την περιοχή της νορβηγικής Αρκτικής έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής απογοητευτική, με τη Statoil πέρυσι να έχει αναφέρει αρνητικά αποτελέσματα από τις εκεί διεξαχθείσες γεωτρήσεις.

Τον περασμένο μήνα, 11 πετρελαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για νέες άδειες εξερεύνησης, ενώ ο προηγούμενος γύρος παραχωρήσεων το 2015 συγκέντρωσε 26 αιτήσεις που θεωρείται αριθμός ρεκόρ.

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις αυξανόμενες δημόσιες αντιδράσεις στη εξόρυξη πετρελαίου. Για πρώτη φορά, μια δημοσκόπηση της περυσινής χρονιάς έδειξε ότι πολλοί Νορβηγοί προτιμούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτα μερικά πετρελαϊκά κοιτάσματα στο υπέδαφος, παρατηρεί το άρθρο των FT.

Οι έρευνες πετρελαίου ενδέχεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες που άρχισαν αυτή την εβδομάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Νορβηγία. Η διπολική κεντροδεξιά μειοψηφική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με το Φιλελεύθερο Κόμμα για να σχηματίσει ευρύτερο συνασπισμό. Οι Φιλελεύθεροι αντιτίθενται σε νέες έρευνες πετρελαίου, ιδιαίτερα σε αδειοδοτήσεις πλησίον των γραφικών νησιών Lofoten μέσα στον Αρκτικό Κύκλο.

Οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης της Νορβηγίας υποστήριξαν ότι η δίκη δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένα κόλπο δημοσιότητας για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αλλά η Ingrid Skjoldvaer, επικεφαλής της “ Nature and Youth”, δήλωσε: «Για εμάς, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα…. Η πετρελαϊκή πολιτική της Νορβηγίας αποτυγχάνει να υπερασπίσει τη γενιά μου και απειλεί το μέλλον μου». Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι εξετάζουν τη δυνατότητα προσφυγής κατά της αποφάσεως. Ο κ. Truls Gulowsen, επικεφαλής της Greenpeace, δήλωσε: «Η υπόθεση συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση και επεσήμανε την πραγματική βαρύτητα της περιβαλλοντικής ρήτρας [του Συντάγματος]».