IOGP: Τα Αποθέματα Αερίου της Ευρώπης Επαρκούν για την Κάλυψη του 50% της Ζήτησης για τα Επόμενα 25 Χρόνια

IOGP: Τα Αποθέματα Αερίου της Ευρώπης Επαρκούν για την Κάλυψη του 50% της Ζήτησης για τα Επόμενα 25 Χρόνια
energia.gr
Πεμ, 11 Ιανουαρίου 2018 - 08:01
Η Ευρώπη διαθέτει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου προκειμένου να καλύψει το 50% περίπου της εγχώριας ζήτησης για τα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Αερίου (International Association of Oil and Gas Producers - IOGP), η οποία υπολογίζει τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης σε 5.100 δισ. κυβικά μέτρα.

Η Ευρώπη διαθέτει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου προκειμένου να καλύψει το 50% περίπου της εγχώριας ζήτησης για τα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Αερίου ( International Association of Oil and Gas Producers - IOGP), η οποία υπολογίζει τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης σε 5.100 δισ. κυβικά μέτρα.

Η διεθνής εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie πραγματοποίησε ανάλυση των εναπομείναντων όγκων αερίου στην Ευρώπη κατόπιν αιτήματος της IOGP.

«Η υπεύθυνη έρευνα και ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πηγών φυσικού αερίου έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ενεργειακό εφοδιασμό, εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και κυβερνητικά έσοδα για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε η IOGP.

Η έκθεση έδειξε ότι το 50% της εκτιμώμενης ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου καλύπτεται επί του παρόντος από την ευρωπαϊκή παραγωγή, αλλά προειδοποίησε ότι η διασύνδεση της αγοράς είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να αποκομίσει στο μέγιστο τα οφέλη του εναπομένοντος εγχώριου δυναμικού φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα μπορούσαν να καλύψουν το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ ακόμη και στο πλαίσιο ενός σεναρίου μείωσης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου το 2040, δήλωσε η IOGP και πρόσθεσε ότι «Η Ευρώπη σήμερα διαθέτει περίπου 5.100 δισ. κυβικά μέτρα εμπορικά και τεχνικά ανακτήσιμου φυσικού αερίου, ενώ στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται 989 δισ. κυβικά μέτρα που προβλέπεται ότι θα ανακαλυφθούν στο άμεσο μέλλον».

«Οι προσδοκίες για πόρους που έχουν αναμένεται να ανακαλυφθούν έχουν επίσης αυξηθεί, ωθούμνενες από ευνοϊκές πολιτικές και ενθαρρυντικές προοπτικές στην Κροατία, την Κύπρο, τη Γροιλανδία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία», εξήγησε η Wood Mackenzie.

Η εταιρεία συμβούλων ανέφερε ότι τα θετικά αποτελέσματα των πρόσφατων γύρων αδειοδότησης δείχνουν ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επενδύουν σε πολλά ευρωπαϊκά πεδία που εμφανίζουν θετικές προοπτικές, τόσο σε χερσαίες όσο και σε υπεράκτιες περιοχές.

«Τα μη συμβατικά αποθέματα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Η ευρωπαϊκή δραστηριότητα ερευνών ανακάμπτει από το 2016, με τα ποσοστά επιτυχίας και το κόστος των ανακαλύψεων να φθάνουν στα επίπεδα του 2009-2010», σημείωσε.

Όπως τόνισε η Wood Mackenzie, από το 2016 έως το 2025, οι επενδύσεις στις έρευνες φυσικού αερίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα € 50 δισ. σε ώριμες περιοχές της ΕΕ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου € 5 δισ. ετησίως.

Η IOGP δήλωσε ότι οι ίδιοι οι πόροι της Ευρώπης μπορούν να εξακολουθήσουν να αποτελούν ένα ασφαλές θεμέλιο για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, το οποίο θα συμπληρώνεται από τους μελλοντικούς αγωγούς και τις εισαγωγές LNG.

«Χρειάζονται περισσότεροι κόμβοι φυσικού αερίου σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης για την παροχή ρευστότητας και διαφάνειας Η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες περιφέρειες για να προσελκύσει βιομηχανικές επενδύσεις στον τομέα των upstream δραστηριοτήτων. Είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί ένα σταθερό και προβλέψιμο κανονιστικό περιβάλλον προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου προς όφελος των πολιτών της», ανέφερε η IOGP.