Απορριπτική ήταν η εισήγηση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Απορριπτική ήταν η εισήγηση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην εισήγηση αναγνωρίζονται κάποιες βελτιώσεις επί του αρχικού σχεδίου, οι οποίες «δεν συνάδουν στο ελάχιστο με την έννοια της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης και ανάπλασης της περιοχής».

Στις επιπτώσεις στο Αττικό τοπίο με τη χαρακτηριστική μορφολογία, το κλίμα και την ιστορικότητα του, από τη «θηριώδη δόμηση - τύπου Ντουμπάι» που προβλέπει το ΣΟΑ, αναφέρθηκε η καθηγήτρια ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου, από την «Κοινή Επιτροπή Πολιτών», ενάντια στα σχέδια που θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα την ταυτότητα και το μέλλον της Αττικής».

Την αρνητική εισήγηση καταψήφισε η προσκείμενη στη ΝΔ περιφερειακή παράταξη, με την αιτιολογία ότι έχει ψηφιστεί το σχετικό ΠΔ. Επίσης, «κατά» ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» καθώς, όπως ειπώθηκε, «η ανάπτυξη εδώ σχεδιάστηκε από να υποτακτικό πολιτικό δυναμικό προς όφελος του κεφαλαίου και όχι του λαού». Επίσης, ο κ. Σγουρός αφού συνεχάρη την κ. Πορτάλιου και χαρακτήρισε θετική την εισήγηση της Περιφέρειας, κατήγγειλε την Διοίκηση για ολιγωρία καθώς «άργησε να εκφέρει άποψη, με αποτέλεσμα παρέλθει η προθεσμία της διαβούλευσης και να υπογραφεί το ΠΔ». Της απέδωσε «κομματική υποτέλεια», παρά του ότι «κόπτεται», όπως υποστήριξε, για το «ξεπούλημα» του Ελληνικού.

Η αντιπαράθεση επί του «τετελεσμένου» στο ζήτημα, εκφράστηκε στις τοποθετήσεις των ανεξάρτητων ή και προσκείμενων συμβούλων στην παράταξη της περιφερειάρχη Ρ. Δούρου «Δύναμη Ζωής» όπως οι κ.κ. Παν Αθανασιάδης, Θωδ. Αγγελόπουλος, Κατ. Θανοπούλου κ.α., οι οποίοι έκαναν λόγο για «έκτρωμα» σχεδίου, καθώς με τους προβλεπόμενους όρους δεν περιγράφεται πουθενά στο κόσμο τέτοιος προσδιορισμός ανάπτυξης και αναψυχής». Σημείωσαν ότι εκκρεμεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ, η οποία, έστω και εάν δεν είναι η αναμενόμενη, δεν θα ακυρώσει την «ανοικτή μάχη» που θα δώσει σε αυτήν την κοινή υπόθεση η αρμονική συνύπαρξη της Αυτοδιοίκησης του επιστημονικού δυναμικού και της λαϊκής συμμετοχής. Επίσης, υπενθύμισαν τον σταθερό προσανατολισμό, τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφερειακής Αρχής, σε μακροχρόνια ζητήματα που βάραιναν την κοινωνία και που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά, όπως ο χώρος των « Λιπάσματων» στη Δραπετσώνα, το λιμάνι του Πειραιά, τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας, ο Φαληρικός όρμος κ.α.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την εισήγηση της Διοίκησης που παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Νάσος Αναγνωστόπουλος, υπενθυμίζεται ότι το 2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε τοποθετηθεί, ζητώντας μεταξύ άλλων:

  • Την αξιοποίηση του χώρου με την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού με χρήσεις χαμηλής όχλησης.
  • Η διαχείριση των ακτών να περιέλθει στα αιρετά θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
  • Την άρση της αδιαφάνειας στη διαδικασία της σχεδιαζόμενης «επένδυσης».

Αναγνωρίζεται ότι μετά την διαπραγμάτευση της λεόντειας σύμβασης του 2014, επετεύχθη αύξηση των χώρων πρασίνου, μείωση των εκτάσεων πολεοδομικής ανάπτυξης, προστασία των χώρων αρχαιολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα και για πρώτη φορά δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στα δεδομένα της παρέμβασης στη περιοχή.

Ωστόσο, σημειώθηκε, παρά τις όποιες βελτιώσεις οι τελικές προβλέψεις εξακολουθούν να:

  • Προβλέπουν πολύ υψηλή δόμηση και να καταλήγουν στη δημιουργία μιας νέας πόλης που δεν προκύπτει από καμία πολεοδομική ανάγκη, καθώς η Αττική διαθέτει πλεόνασμα κατοικιών, εμπορικών και επαγγελματικών χώρων, με αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές αγορές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των γύρω Δήμων
  • Αποκόπτουν τους πολίτες του Λεκανοπεδίου από τη θάλασσα και εάν κλείσει η δίοδος του Πάρκου προς το παράκτιο μέτωπο όλη περιοχή θα μετατραπεί σε κλειστή πόλη για τους πολίτες της Αττικής.
  • Αναιρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ακτογραμμής της Αττικής που είναι η έλλειψη πολύ μεγάλων και ψηλών κτιρίων καθώς και η άμεση οπτική επαφή με την θάλασσα. Η δυνατότητα «αφομοίωσης» κτιρίων με ύψος έως 200 μέτρα από την παράκτια ζώνη είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
  • Μην περιέχουν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση, και τις τοπικές κοινωνίες π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, ενώ παραμένει ως εκκρεμότητα το θέμα της έκτασης 42 στρεμμάτων ( ΚΤΕΟ Ελληνικού) ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ως Περιφέρεια Αττικής, υπογραμμίζεται στην εισήγηση, «επαναλαμβάνουμε την σταθερή μας θέση για μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, για πόλεις που θα έχουν στο κέντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο, τις ανάγκες του, τις δραστηριότητες του, τον ελεύθερο χρόνο, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας που θα δημιουργεί θέσεις δουλειάς, της επιχειρηματικότητας με κανόνες, προδιαγραφές και όρους που θα ισχύουν για όλους».

Με βάση τα παραπάνω εκτιμήθηκε ότι το ΣΟΑ δεν συμβαδίζει και δεν οδηγεί την υπόθεση του Ελληνικού από πεδίο σύγκρουσης, σε παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, «για τον λόγο αυτό εισηγούμαστε την απόρριψη της Σ.Μ.Π.Ε. του κατατεθειμένου Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά».