Η ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 10 εκατ. βαρέλια τον Νοέμβριο του 2017 για πρώτη φορά μετά το 1970, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να ενισχύσουν τις τιμές στις διεθνείς αγορές.

Η ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 10 εκατ. βαρέλια τον Νοέμβριο του 2017 για πρώτη φορά μετά το 1970, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να ενισχύσουν τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Τα νέα δεδομένα καθιστούν τις ΗΠΑ την υπ’ αριθμόν 3 πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Επίσης, ισχυρές είναι οι πιθανότητες να βρεθεί στην κορυφή έως τα τέλη του 2019. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε χθες, διότι έρευνα του ΟΠΕΚ έδειξε ότι τα κράτη-μέλη τηρούν τις δεσμεύσεις τους για μείωση της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Η εγκαθίδρυση των ΗΠΑ στη χορεία των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα της Ουάσιγκτον στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ο Λευκός Οίκος αποκτά μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαπραγματευτική ισχύ στις συναλλαγές με χώρες που παρουσιάζουν προβλήματα, όπως η Βενεζουέλα. «Οι ΗΠΑ να μπορούν τηρήσουν σκληρότερη στάση απέναντι στη Βενεζουέλα. Αν δεν υπήρχε η αφθονία σε πετρέλαιο, οι ΗΠΑ θα ήταν περισσότερο εκτεθειμένες σε μια χρεοκοπία της Βενεζουέλας», σχολίασε η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής εμπορευμάτων της Royal Bank of Canada στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBNC. «Εχοντας τόσο ισχυρή θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, έχεις τη δυνατότητα να ασκήσεις πιο δυναμική εξωτερική πολιτική», προσέθεσε η ίδια.

Παράγοντες της αγοράς διαβλέπουν πως οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου μπορεί να ξεπεράσουν τις εισαγωγές έως το 2020. Μόλις πριν από δέκα χρόνια, οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ κάλυπταν το 60% της ζήτησης. Σήμερα ικανοποιούν μόνον το 20%.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ εισάγουν περισσότερο πετρέλαιο απ’ όσο εξάγουν, φθάνοντας τα 8 εκατ. βαρέλια, κατά μέσον όρο, σε ημερήσια βάση στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 1,77 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως την περασμένη εβδομάδα και ακόμη 4,8 εκατ. βαρέλια σε προϊόντα όπως η βενζίνη ντίζελ και τα καύσιμα για αεριωθούμενα.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το φράγμα των 10 εκατ. βαρελιών τον Νοέμβριο του 2017, φθάνοντας τα 10,038 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με άνοδο της τάξεως των 384.000 βαρελιών. Πριν από 48 χρόνια, δηλαδή τον Νοέμβριο του 1970, η ημερήσια παραγωγή είχε διαμορφωθεί στα 10,044 εκατ. βαρέλια. Η διαφορά από το 1970, όταν είχε κορυφωθεί η παραγωγή, είναι ότι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν και να διυλίσουν ακόμα περισσότερο «μαύρο χρυσό». Αυτό αποδίδεται στην ανάπτυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια των δύο κυβερνητικών θητειών του Μπαράκ Ομπάμα. Τότε οι ΗΠΑ εξελίχθηκαν, επίσης, σε καθαρό εξαγωγέα φυσικού αερίου. Από τον Ιανουάριο του 2017, όταν ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ την προεδρία των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο άσκησης οικονομικής επιρροής. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ενθαρρύνει την άντληση περισσότερου πετρελαίου. Το Κογκρέσο, μάλιστα, έδωσε το πράσινο φως ακόμη και για γεωτρήσεις στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής στην Αλάσκα, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017.

Απομένει να εξακριβωθεί αν στις τάσεις των διεθνών αγορών πετρελαίου θα υπερισχύσει η αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ ή η δέσμευση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του. Στόχος του ΟΠΕΚ και των άλλων ισχυρών πετρελαιοπαραγωγών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, είναι να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα κρατικά τους έσοδα.

Μέσα στον Ιανουάριο, η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε 3,3%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο εδώ και μία πενταετία. Τον ίδιο μήνα, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία άντλησε ακόμη λιγότερο πετρέλαιο από το όριο που είχε συμφωνηθεί την τελευταία φορά, αντικατοπτρίζοντας την αποφασιστικότητα του βασιλείου να στηρίξει τις τιμές. Χθες η τιμή του αργού ενισχύθηκε κατά 1,24%, στα 65,53 δολάρια το βαρέλι. Μέσα στην εβδομάδα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015.

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)