«Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδας σκοπεύει να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην Τουρκία» μεταδίδει σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, φιλοξενώντας αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Επιχείρησης, Μανόλη Παναγιωτάκη.

«Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδας σκοπεύει να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην Τουρκία» μεταδίδει σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, φιλοξενώντας αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Επιχείρησης, Μανόλη Παναγιωτάκη.

Αναφερόμενο στη ΔΕΗ, το τουρκικό πρακτορείο τονίζει ότι κατέχει μερίδιο 85% στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, χωρίς, βέβαια, να παραλείπει να σημειώσει ότι έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, ως μέρος των όρων διάσωσης της χώρας, το μερίδιο αυτό να μειωθεί κάτω από το 50% από το 2020.

«Σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, η ΔΕΗ προσπαθεί τώρα να επενδύσει περισσότερο στην Τουρκία και στην περιοχή των Βαλκανίων. Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται με μια διεθνή εταιρεία συμβούλων για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την τουρκική αγορά ενέργειας», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης στο Anadolu.

«Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να έχουμε μια ισχυρή παρουσία στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι «Αυτό στο οποίο προσβλέπουμε είναι η δυνατότητα συνεργασίας και επέκτασης των επενδύσεων στην Τουρκία στον αιολικό τομέα, σε μερικά μικρά υδροηλεκτρικά έργα, καθώς και συμμετέχοντας σε μία γεωθερμική επένδυση στην Καππαδοκία».

Η Επιχείρηση έχει ήδη παρουσία στην Τουρκία μέσω των δραστηριοτήτων της θυγατρικής της από το 2014, της PPC Elektrik, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, υπενθυμίζει το τουρκικό πρακτορείο.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι ο μοναδικός στόχος της εταιρείας. Η ΔΕΗ υπέβαλε προσφορά σε διαγωνισμό για ένα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα στο Eskisehir της Τουρκίας μαζί με την κινεζική Shenhua, όπως υπενθύμισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Η πορεία της στην περιοχή των Βαλκανίων περιλαμβάνει την εξαγορά του ομίλου EDS της ΠΓΔΜ, «σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να επιλύσει μια διαμάχη 25 ετών με τους γείτονές της σχετικά με την ονομασία», σύμφωνα με το Anadolu.

«Δεν κάνουμε διακρίσεις βάσει τέτοιων ζητημάτων», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης όταν ρωτήθηκε αν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα επηρεάσει την επένδυση της ΔΕΗ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η εξαγορά αυτή θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να αναδειχθεί σε σημαντικό περιφερειακό παίκτη.

«Γιατί στην ΠΓΔΜ; Γιατί συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια με τη χώρα αυτή. Η θέση μας εκεί μπορεί να μας βοηθήσει να επεκταθούμε και σε άλλες αγορές όπως η Σερβία, το Κόσσοβο, αλλά και η Σλοβακία», υποστήριξε, τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης και της ειρήνης στην περιοχή.

Η EDS, σημαντικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΠΓΔΜ, έχει επίσης θυγατρικές στη Σερβία, τη Σλοβακία και το Κόσσοβο και διαθέτει άδειες εμπορίας σε πολλές άλλες βαλκανικές χώρες.

Αναφερόμενο στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, το τουρκικό πρακτορείο υπογραμμίζει ότι η ΔΕΗ, με περισσότερους από 7 εκατ. πελάτες, αγωνίζεται να συγκεντρώσει τις οφειλές αυτές, εισάγοντας νέες μεθόδους είσπραξης των χρεών της, όπως η πληρωμή σε δόσεις και τα κίνητρα προς τους συνεπείς καταναλωτές.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε € 2,1 δισ., με το ανώτατο όριο να αγγίζει τα € 2,4 δισ.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθούν τα ποσά αυτά», δήλωσε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένει αισιόδοξος ότι οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επισπευθούν.