Μ. Παναγιωτάκης: Η Αντιμετώπιση των Μεγάλων Προκλήσεων θα Κρίνει το Μέλλον της ΔΕΗ

Μ. Παναγιωτάκης: Η Αντιμετώπιση των Μεγάλων Προκλήσεων θα Κρίνει το Μέλλον της ΔΕΗ
energia.gr
Πεμ, 8 Φεβρουαρίου 2018 - 15:14
Πνεύμα συσπείρωσης, αισιοδοξίας και θετικού προβληματισμού για την πορεία της ΔΕΗ επικράτησε κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πνεύμα συσπείρωσης, αισιοδοξίας και θετικού προβληματισμού για την πορεία της ΔΕΗ επικράτησε κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, χαρακτήρισε το 2017 ως το πλέον κρίσιμο στην ιστορία της Επιχείρησης, τουλάχιστον έως το επόμενο, όπως υπογράμμισε.

Πραγματοποιώντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στα εξής γεγονότα - σταθμούς για τη ΔΕΗ:

  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ και η πώληση του 24% στην κινεζική STATE GRID. «Ο επαγγελματισμός που επιδείχθηκε από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και τα ρίσκα τα οποία αναλάβαμε, είναι γνωστά. Και παρά το γεγονός ότι εμείς είχαμε μια διαφορετική πρόταση για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και τον έλεγχο του Δημοσίου, νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ο ΑΔΜΗΕ, με συγκεκριμένη πολιτική βούληση εννοείται, να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου και να αναπτυχθεί περαιτέρω», σημείωσε.
  • Εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε πλήρη έκταση τα ΝΟΜΕ, με απώλεια της ΔΕΗ περίπου 7%.
  • Έγινε η διαπραγμάτευση και η συμφωνία για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, «ταυτόχρονα με διατήρηση στο ακέραιο όλου του υδροδυναμικού στη ΔΕΗ, παρά τις επιδιώξεις ορισμένων», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ το 2017 βρέθηκε αντιμέτωπη:

  • πρώτον, με την ενεργειακή κρίση στις αρχές του χειμώνα η οποία κόστισε περίπου € 70 εκατ. στην Επιχείριση,
  • δεύτερον με την επιβάρυνση κατά € 350 εκατ. περίπου από τον ΕΛΑΠΕ, την οποία η ΔΕΗ απορρόφησε «πλήρως χωρίς καμία μετακύληση στην κατανάλωση», και
  • τρίτον με την κατολίσθηση του ορυχείου του Αμυνταίου, η οποία είναι συνέπεια συρροής πολλών παραγόντων, όπως κατέδειξαν και τα δυο πορίσματα, των Επιτροπών της ΔΕΗ και του Υπουργείου.

«Τα ανωτέρω δεν μας καθήλωσαν σε θέσεις άμυνας. Αντίθετα, αναπτύξαμε σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του στρατηγικού μας στόχου, δηλαδή τη μετατροπή της ΔΕΗ σε αποδοτική, ανταγωνιστική και έντονα εξωστρεφή επιχείρηση», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού, την προώθηση κινήτρων για την αποχώρηση παλαιών εργαζομένων, την αναδιάρθρωση του οργανογράμματος της Επιχείρισης και την εσωτερική μετακίνηση εργαζομένων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παναγιωτάκης στις σημαντικές συμφωνίες που εξασφάλισε η ΔΕΗ την προηγούμενη χρονιά, υπογραμμίζοντας:

  • την πολύπλευρη συνεργασία με τον κινέζικο κολοσσό και μια από τις πλέον σύγχρονες εταιρείες, τη SΗΕNHUA, τόσο σε θέματα έρευνας όσο και σε θέματα εμπορίας και ανάπτυξης. «Το ενδιαφέρον πρέπει να ξέρετε που έχει εκδηλωθεί για την αποεπένδυση οφείλεται σε όλη αυτή τη δραστηριότητα που έχουμε κάνει και με τη SΗENHUA και με άλλες κινεζικές -αλλά και άλλες- εταιρείες», σημείωσε.
  • τη συμφωνία με τη General Electric
  • την εξαγορά της EDS από τη FYROM
  • τη συμφωνία με τη μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, Αρχιρόδον.
«Γενικά, σε ένα περιβάλλον εγχώριο και διεθνές με συμπεριφορά ταχέως κινούμενης άμμου και ταυτόχρονα όντας υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα έξω από τον έλεγχό μας και βέβαια μη ενταγμένα στο στρατηγικό μας σχεδιασμό, αποδείξαμε ότι μπορούμε όχι μόνο να αντεπεξερχόμαστε με επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα να εκσυγχρονιζόμαστε και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξής μας.

Αυτό χωρίς ίχνος επανάπαυσης ή εφησυχασμού, είναι πολύ θετική παρακαταθήκη για τη μετέπειτα πορεία μας. Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα αναδείχθηκαν προφανώς οι μεγάλες δυνατότητες της επιχείρησής μας. Φάνηκαν όμως και σοβαρές αδυναμίες. Δεν παραγνωρίζω ούτε κατά διάνοια τις δυσκολίες και τους περιορισμούς του θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούμε. Ενός πλαισίου, κάθε άλλο παρά ευνοϊκού, για να μην πω εχθρικού για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης σαν τη δική μας, με δημόσιο έλεγχο», υπογράμμισε.

Ο κ. Παναγιωτάκης, αναφερόμενος στις προκλήσεις για τη ΔΕΗ το 2018, δήλωσε:

«Με τα υπάρχοντα δεδομένα το 2018 θα είναι στον ίδιο ή στο μεγαλύτερο βαθμό χρονιά κρίσιμη για τη ΔΕΗ. Από την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και το μέγεθος της επιτυχούς αντιμετώπισής τους θα κριθεί κυριολεκτικά το μέλλον της επιχείρησής μας. Αυτό χωρίς ίχνος δραματοποίησης.

α) Έχουμε μπροστά μας την αποεπένδυση. Είναι καθοριστικής σημασίας. Με έχετε ακούσει να λέω, και το είπα μάλιστα σε μια εκδήλωση πολιτικού χαρακτήρα, ότι έγινε με το πιστόλι στον κρόταφο. Τι εννοούσα και τι εννοώ: εννοώ ότι δεν ήταν ενταγμένη μέσα στη στρατηγική μας και μπήκε σε ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο. Και μάλιστα σε μια εποχή που τα πράγματα δεν είναι τόσο ευνοϊκά για τον λιγνίτη.

Ωστόσο είναι στοίχημα για μας να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία. […] Επιβάλλεται να πετύχουμε τον στόχο να πουλήσουμε τις μονάδες και τα ορυχεία με ικανοποιητικό τίμημα.

Η ΔΕΗ και οι λιγνίτες μέχρι τώρα ήταν ένα πράγμα. Όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξακολουθήσει να φέρει το βάρος του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής μονοπωλιακά, όχι για λόγους ανταγωνισμού, αλλά για λόγους επιχειρηματικούς. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος για την επιχείρηση και πρέπει να αποδεσμευτεί από ένα μέρος από αυτό για να στρέψει αλλού τις δραστηριότητές της. Πρέπει να γίνει αποφασιστική στροφή σε αυτές τις δραστηριότητες και βέβαια μέσα από το ικανοποιητικό τίμημα να ενισχύσουμε την οικονομική μας ευρωστία.

β) Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και η ρευστότητα. Το 2018 πρέπει να είναι η χρονιά ριζικής και αποφασιστικής στροφής. Να χαρακτηρίζεται από μια δυναμική και με επιχειρηματικά κριτήρια διαχείριση της ρευστότητας και του χρέους. Πιστεύω ότι ένα δείγμα φάνηκε με την πρόταση που κάναμε και που θα την επαναλάβουμε βελτιωμένη, για την επαναγορά των 150 εκατομμυρίων από το ομόλογο που λήγει το Μάιο του 2019.

Θα προχωρήσουμε σε αποφασιστική αντιμετώπιση των ληξιπροθέσμων με αποφασιστική στο μέγιστο βαθμό αξιοποίηση των υπηρεσιών των συμβούλων.

Επίσης θα γίνουν μεγάλες προσπάθειες, συστηματικές προσπάθειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και βέβαια την αναχρηματοδότηση των δανείων μας, πράγμα το οποίο επίκειται για το επόμενο διάστημα.Στόχος μας είναι η αποκατάσταση και η διασφάλιση των αναγκαίων πηγών ρευστότητας και χρηματοδότησης της επιχείρησής μας, με προοπτική τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές το συντομότερο δυνατό.

γ) Το επιχειρηματικό μας σχέδιο ολοκληρώνεται περίπου σε δυο μήνες. Ήδη έχουν προσδιοριστεί οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις: ΔΕΗ ανταγωνιστική επιχείρηση με ριζική αλλαγή του μίγματος παραγωγής υπέρ των ΑΠΕ με εξωστρέφεια, επέκταση σε άλλες αγορές και διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της. […] Από περιοριστικά ελληνική να γίνουμε μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή μας. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε από πλεονεκτικές θέσεις τον επερχόμενο ανταγωνισμό στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ενοποίησης και ολοκλήρωσης. Όπως ξέρετε αυτός είναι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενιαία αγορά ηλεκτρισμού.

δ) Αναφορικά στο άν οιγμα της αγοράς, πρέπει να λυθεί μια αντίφαση. Η ΔΕΗ να υποχρεούται να χάσει μερίδια της αγοράς και ταυτόχρονα να βελτιώνει τις υπηρεσίες της σε όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. […] Πως θα γίνει αυτό; από τη μια πλευρά να βελτιωνόμαστε εμείς, πράγμα το οποίο εξ αντικειμένου θα μας οδηγεί να ενισχύουμε την ανταγωνιστική μας θέση, και από την άλλη πλευρά να χάσουμε και τόσα μερίδια της αγοράς αυτό είναι ένα ζήτημα.

Η πορεία της απώλειας του μεριδίου της ΔΕΗ μέσω των ΝΟΜΕ επαλήθευσε τις προβλέψεις μας ότι δεν μπορεί να γίνει με τους ρυθμούς οι οποίοι έχουν νομοθετηθεί. Αυτό είναι γεγονός. Δεν θα κάνω προβλέψεις για το 2018 για το οποίο έχει υιοθετηθεί η λύση το να γίνουν μεγαλύτερες ποσότητες δημοπρασιών των ΝΟΜΕ.

Θα πω όμως το εξής: χρειάζεται να γίνει βαθύτερη ανάλυση του προβλήματος του ανοίγματος της αγοράς σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των αρμόδιων Κοινοτικών Αρχών.

ε) Η ΔΕΗ ως επιχείρηση: Υπάρχουν δυο πλευρές. Η μία είναι η σχέση μας με το κράτος. Πολύ επιγραμματικά θα πω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα δεσμά που υπάρχουν. Να γίνεται έλεγχος από το κράτος από την πολιτεία με βάση το επιχειρησιακό μας σχέδιο και τους αντίστοιχους στόχους με τους οποίους θα συμφωνούμε με την πολιτεία, και με βάση τον προϋπολογισμό.

Όταν κάνουμε προϋπολογισμό να τον διαπραγματευόμαστε με την Προϊσταμένη Υπηρεσία, τώρα είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και με βάση αυτό να ελεγχόμαστε και να κάνουμε λεπτομερή απολογισμό στις Γενικές Συνελεύσεις. Αλλά μετά από αυτό να υπάρχει μια λειτουργική αυτονομία σε ζητήματα όπως οι προσλήψεις, οι αμοιβές και λοιπά.

Όμως αυτά αφορούν το εκτός ημών πλαίσιο. Να δούμε τι γίνεται με εμάς με την εταιρική μας αποδοτικότητα. Πρέπει να λειτουργούμε με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, να αναβαθμίσουμε τη διοικητική μας λειτουργία σε όλα τα επίπεδα. Να αλλάξουμε τις εργασιακές μας σχέσεις με κύριο χαρακτηριστικό την απόδοση και την αξιοκρατία.

Αυτό είναι το στοίχημα το δικό μας σαν επιχείρηση. Κόντρα σε άλλες απόψεις που λένε ότι μόνο η ιδιωτικοποίηση, μόνο αν πάει σε ιδιώτες η ΔΕΗ μπορεί να γίνει αποδοτική. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει και στην πορεία των ετών και παλαιότερα αλλά και τώρα μέσα από τις δυσκολίες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

στ) Σε καμία περίπτωση η σημερινή Διοίκηση δε θα μειώσει τους μισθούς του προσωπικού, αυτό να είναι ξεκάθαρο. Αντίθετα όπως φάνηκε τελευταία με τους οκταμηνίτες εργαζομένους στο μέτρο του δυνατού και του δικαίου προβαίνουμε σε βελτιώσεις. Ωστόσο τα περιθώρια εξοικονόμησης μέσω της καλύτερης διαχείρισης είναι αρκετά και θα εξαντληθούν.

Εκφράζω μάλιστα την πεποίθηση γιατί όπως ξέρετε επικοινωνώ με το προσωπικό, ότι και οι ίδιοι οι συνάδελφοι οι εργαζόμενοι συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των καιρών θα συμβάλλουν για αυτό και ήδη το κάνουν. Ακόμη οι αποδοχές πρέπει να αντανακλούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην προσφορά και στο επίπεδο της εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι απόψεις μας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και πιστεύουμε ότι αποτελούν στις σημερινές συνθήκες μια καλή βάση επίτευξης της συμφωνίας, που πιστεύω ότι πρέπει να την πετύχουμε μέσα στον Φεβρουάριο για να μην υπάρχουν εκκρεμότητες».