Με την τραπεζική ρευστότητα να έχει αποκλειστεί, η μόνη ελπίδα διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ώστε να μην τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, είναι η είσοδος στην εταιρεία στρατηγικού επενδυτή.

Με την τραπεζική ρευστότητα να έχει αποκλειστεί, η μόνη ελπίδα διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ώστε να μην τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, είναι η είσοδος στην εταιρεία στρατηγικού επενδυτή.

Δύσκολο εγχείρημα, ωστόσο, πιθανότητες υπάρχουν καθώς όπως αναφέρουν πρόσωπα προσκείμενα στη διοίκηση της εταιρίας, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο υποψηφίους (ένα fund και μια ζαχαρουργία). Οι εν δυνάμει στρατηγικοί επενδυτές, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, έχουν ζητήσει πληροφορίες τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και από την εταιρεία.

«Υπάρχει μια πυκνή ανταλλαγή e-mails το τελευταίο διάστημα» αναφέρουν στο Euro2day.gr τα ίδια πρόσωπα, εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο σαφή εικόνα για την εταιρεία. Μια εικόνα που πέραν των στοιχείων που θα παρασχεθούν από την Τράπεζα Πειραιώς και την εταιρία, θα συμπληρωθεί και από τη μελέτη βιωσιμότητας που έχει αναλάβει να εκπονήσει η EY.

Ασχέτως των πληροφοριών και του επιπέδου ενδιαφέροντος, τον πρώτο λόγο για τις εξελίξεις στην EΒΖ έχει η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία οι οφειλές της εταιρίας φτάνουν τα 163 εκατ. ευρώ.

 

Ελλειμμα ρευστότητας

Αυτή τη στιγμή, η EΒΖ κυριολεκτικά κινείται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς η κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού πώλησης των δύο θυγατρικών της στη Σερβία αποστέρησε την όποια δυνατότητα ρευστότητας. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η εταιρεία δεν έχει χρήματα να εξοφλήσει τους τευτλοπαραγωγούς για τις παραδόσεις της περιόδου 2017, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω πόσοι εκ των συνεργαζόμενων τευτλοπαραγωγών θα προχωρήσουν σε σπορά ζαχαρότευτλων εντός της νέας καλλιεργητικής σeζόν, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου. Συνεπώς, ακόμη και να υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επαρκεί η πρώτη ύλη παραγωγής ζάχαρης το ερχόμενο φθινόπωρο...

Αν και η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ενδιάμεση χρηματοδότηση της EΒΖ, τον περασμένο μήνα δέχθηκε υπό όρους να παράσχει ρευστότητα ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη μέρους των οφειλών που ανέρχονται στα 10,2 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παροχή των 4 εκατ. ευρώ προήλθε μετά από συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του συνολικού δανεισμού έναντι της τράπεζας, τα 4 εκατ. ευρώ διατέθηκαν από μερίσματα των θυγατρικών της EΒΖ στη Σερβία, που έπρεπε να καταβληθούν στην Πειραιώς.

Για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη συμφωνία, η τράπεζα προέβη στην ενεχυρίαση ποσοτήτων ζάχαρης, ώστε να εξασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων. Τα υπόλοιπα 6,2 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους τευτλοκαλλιεργητές, ουδείς μπορεί να πει αυτή τη στιγμή πού και αν θα βρεθούν.

Η κατάσταση σίγουρα θα ήταν διαφορετική αν είχε προχωρήσει η πώληση των δύο θυγατρικών της EΒΖ στη Σερβία στη MK Group του Μίοντραγκ Κόστιτς. Υπενθυμίζουμε ότι η MK Group κατέθεσε αρχική προσφορά ύψους 51 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια τη βελτίωσε στα 60 εκατ. ευρώ. Παρά το δελεαστικό τίμημα, η τότε διοίκηση της EΒΖ κήρυξε τον διαγωνισμό άγονο. Αν είχε συμβεί το αντίθετο, ένα μέρος του τιμήματος (το μεγαλύτερο) θα λάμβανε η Πειραιώς, ώστε να διαγράψει το αντίστοιχο ποσό από τις απαιτήσεις της και με την προοπτική ότι θα επαναχρηματοδοτούσε την εταιρία, ενώ ένα ποσό θα παρέμενε στην ίδια την εταιρία ως κεφάλαιο κίνησης. Σημειώνεται ότι οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρίας με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2016 ήταν της τάξεως των 263 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, εκείνη η ευκαιρία που θα έδινε σοβαρές ελπίδες επιβίωσης στην εταιρεία χάθηκε οριστικά και πλέον δεν τίθεται καν θέμα αυτόνομης πώλησης των δύο θυγατρικών. Οπότε στο εξής, η όποια εξέλιξη θα αφορά το σύνολο του ομίλου, με όλους να εύχονται στην έλευση, και μάλιστα άμεσα, ενός στρατηγικού επενδυτή.

Διότι σε διαφορετική περίπτωση, το μέλλον της εταιρίας είναι αμφίβολο.

 

(Πηγή: euro2day.gr)