O Πρόεδρος της Κίνας φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Έτσι το κυβερνών Κουμμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι έτοιμο να καταθέσει πρόταση να καταργηθεί από το Σύνταγμα το άρθρο που δίδει την δυνατότητα σε κάποιον να υπηρετήσει μέχρι δύο προεδρικές θητείες.

O Πρόεδρος της Κίνας φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Έτσι το κυβερνών Κουμμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι έτοιμο να καταθέσει πρόταση να καταργηθεί από το Σύνταγμα το άρθρο που δίδει την δυνατότητα σε κάποιον να υπηρετήσει μέχρι δύο προεδρικές θητείες.

Συμφώνως προς το ισχύον Σύνταγμα ο 64χρόνος Σι θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία της χώρας μετά από δύο πεντάχρονες προεδρικές θητείες. Τα εγχώρια ΜΜΕ ανέφεραν ότι η «Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος πρότεινε να αφαιρεθεί από το κείμενο του Συντάγματος η πρόταση που αναφέρει ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος μπορούν να υπηρετήσουν μόνο για δύο διαδοχικές θητείες». Ο Κινέζος Πρόεδρος ευρίσκεται στο τέλος της πρώτης προεδρικής του θητείας, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί κατά την ετήσια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Κίνας, που ξεκινά στις 5 Μαρτίου. Τον Οκτώβριο ο Κινέζος Πρόεδρος ξεκίνησε την δεύτερη θητεία του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η συνταγματική μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο προκειμένου να εφαρμοσθεί. Αυτό δεν θα είναι δύσκολο, καθώς το κοινοβούλιο απαρτίζεται από μέλη, επιλεγμένα ειδικά για την αφοσίωση που δείχνουν στο κόμμα. Η εν λόγω κίνησις δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο Σί επιθυμεί να παραμείνει στην προεδρία και πέραν των δύο θητειών.

Στο πρόσφατο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος ο Σί είχε παρουσιάσει το όραμά του για την επόμενη ημέρα της ασιατικής χώρας, δεσμευόμενος να δημιουργήσει «μια σύγχρονη, σοσιαλιστική χώρα» για «μια νέα εποχή» που θα είναι κινεζική, κατευθυνόμενη σταθερώς από το κόμμα αλλά και ανοιχτή στον κόσμο. Ο Κινέζος Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεως στις κρατικές επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να γίνουν «δυνατότερες, καλύτερες και μεγαλύτερες». «Θα μεταρρυθμίσουμε περαιτέρω τις κρατικές επιχειρήσεις με την δημιουργία επιχειρήσεων μεικτού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ θα εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού» προανήγγειλε ο ίδιος.

Συμφώνως προς την πλέον πρόσφατη έκθεση της Παγκοσμίου Τραπέζης, η Κίνα μπορεί να επιτύχει μια περισσότερο ανοικτή και βιώσιμη ανάπτυξη με συντονισμένες μεταρρυθμίσεις που μεγιστοποιούν τις επιπτώσεις της αναπτύξεως και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται σε ένα νέο φυσιολογικό επίπεδο και έχει δρομολογηθεί η εξισορρόπηση της οικονομίας όπως αναφέρεται. Η πολιτική της επιταχύνσεως της ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας, του ανταγωνισμού στην αγορά και του ιδιωτικού τομέα θα στηρίξει αυτούς τους στόχους, κατά την έκθεση. «Η αξιοσημείωτη πρόοδος της Κίνας στην μείωση της ακραίας φτώχειας έχει σημαντικά συνεισφέρει στη μείωση της παγκόσμιας φτώχιας» σημείωσε ο Χούν Σ. Σόχ, επικεφαλής του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την οικονομική πολιτική της Κίνας.