Η Απειλή Εμπορικού Πολέμου Τρόμαξε τις Διεθνείς Αγορές

Η Απειλή Εμπορικού Πολέμου Τρόμαξε τις Διεθνείς Αγορές
των Έφης Τριήρη και Αγγελικής Κοτσοβού
Δευ, 5 Μαρτίου 2018 - 10:08
Την αρχή ενός σφοδρού εμπορικού πολέμου με διεθνείς προεκτάσεις και το τέλος της πολύχρονης προσπάθειας παγκοσμιοποίησης σηματοδοτούν οι δηλώσεις και η στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Την αρχή ενός σφοδρού εμπορικού πολέμου με διεθνείς προεκτάσεις και το τέλος της πολύχρονης προσπάθειας παγκοσμιοποίησης σηματοδοτούν οι δηλώσεις και η στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η αμερικανική κίνηση, που ουσιαστικά ακυρώνει πολύχρονες προσπάθειες για εδραίωση του ελεύθερου εμπορίου, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με την Ε.Ε. να περνά στην αντεπίθεση, στέλνοντας «σκληρό» μήνυμα για αντίποινα, με τελικά «θύματα» επιχειρήσεις και καταναλωτές, που θα ζημιωθούν τα μέγιστα από την επιβολή δασμών. Τα διεθνή χρηματιστήρια χτύπησαν «βαθύ κόκκινο», με τους επενδυτές να προσφεύγουν στο ασφαλές ενεργητικό, όπως κρατικά ομόλογα.

Με μία άνευ προηγουμένου δήλωση ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την εντύπωση ότι αψηφά τη διεθνή κοινότητα, εμμένοντας στη γραμμή του για επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, με απώτερο στόχο να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ απέναντι στα φθηνότερα ξένα προϊόντα. «Για παράδειγμα, όταν είμαστε 100 δισ. δολάρια κάτω με μία ορισμένη χώρα και κάνουν τους έξυπνους, κόβουμε τις συναλλαγές και κερδίζουμε πολλά. Είναι εύκολο!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι η ανακοίνωση Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου «φαίνεται» να εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία κίνηση με ευρείας κλίμακας επιπτώσεις. Στο ερώτημα για πιθανό εμπορικό πόλεμο, ο κ. Ρος απάντησε ότι οι ΗΠΑ είναι οι λιγότερο προστατευμένες, την ώρα που άλλες χώρες ακολουθούν πολιτική ντάμπινγκ και επιδοτούν τα προϊόντα τους.

Αναλυτές και οικονομολόγοι ωστόσο αντιτείνουν ότι η αύξηση των τιμών που θα προκαλέσει η επιβολή δασμών σε κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η πετρελαϊκή βιομηχανία, θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας. Οι ΗΠΑ, που αποτελούν τον μεγαλύτερο στον κόσμο αγοραστή χάλυβα, εισήγαγαν πέρυσι 35,6 εκατ. τόνους. Μετά τον Καναδά, η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ, πωλώντας περίπου 5 εκατ. τόνους στη χώρα. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν περισσότερους από 160 εκατ. τόνους μετάλλου ετησίως, η απώλεια των 5 εκατ. τόνων από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι απίθανο να «γονατίσει» την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Η Ε.Ε. απάντησε ότι εξετάζει να επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγωγές αξίας 3,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην περίπτωση που ο κ. Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του, σύμφωνα με πηγές. Θα προσφύγει δε μαζί με άλλες χώρες στον ΠΟΕ και θα εξετάσει δικλίδες ασφαλείας, όπως συνέβη το 2002. Στο μεταξύ, εξετάζονται και άλλα αντίμετρα προκειμένου να «εξισορροπηθεί» το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Η Κομισιόν χαρακτήρισε τους δασμούς κραυγαλέα παρέμβαση που ισοδυναμεί με προστατευτισμό, με τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να τονίζει ότι η Ε.Ε. δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανταποκριθεί ανάλογα και να μεταχειριστεί τα αμερικανικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο. «Θα πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Δεν μπορεί να είναι μονομερής κίνηση από τους Αμερικανούς» είπε. Η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλστρομ προειδοποίησε για αντίμετρα, στέλνοντας το μήνυμα ότι «η όποια κίνηση θέσει ως στόχο την Ευρώπη θα είναι βαθιά αθέμιτη». Το Βερολίνο, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε αυστηρή απάντηση από την Ε.Ε., ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» και πως «η Ουάσιγκτον μπορεί να περιμένει μία ισχυρή, ομόφωνη και συντονισμένη απάντηση από την Ε.Ε.».

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)