«Ο Στίβεν Χόκινγκ, μια φορά είχε πει «δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς». Θα μας λείπει για πάντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση των παιδιών του. Ο διαπρεπής βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ ((Stephen Hawking, 8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Μαρτίου 2018) απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών

«Ο Στίβεν Χόκινγκ, μια φορά είχε πει «δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς». Θα μας λείπει για πάντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση των παιδιών του. Ο διαπρεπής βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ ((Stephen Hawking, 8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Μαρτίου 2018) απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών.

Ο Στίβεν Χόκινγκ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους διαπρεπέστερους θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Το έργο του σχετικά με την προέλευση και τη δομή του σύμπαντος, από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι τις μαύρες τρύπες, έφερε επανάσταση στην επιστημονική κοινότητα.

Στις αρχές του 1963, λίγο μετά τα 21α γενέθλιά του, ο Χόκινγκ διαγνώσθηκε με μια νόσο του κινητικού νευρώνα, γνωστή και ως νόσο του Λου Γκέριγκ. Οι γιατροί τού έδιναν δύο χρόνια ζωής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, δεν θα προλάβαινε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Ωστόσο ο Χόκινγκ, διαψεύδοντας τους γιατρούς του, όχι μόνο απέκτησε διδακτορικό τίτλο, αλλά τις επόμενες δεκαετίες άνοιξε νέους δρόμους στην κατανόηση του σύμπαντος. Για δεκαετίες βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξαιτίας της ανίατης νευρολογικής νόσου. Ένας μεγάλος επιστημονας, ένα γενναίος άνθρωπος που παρόλο που μιλούσε με συνθετική φωνή, ενέπνευσε πολλούς άλλους επιστήμονες με τις πρωτοποριακές ιδέες του.

O Στήβεν Χόκινγκ ( Stephen Hawking) γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 από τον Φρανκ και την Ίζομπελ Χόκινγκ, οι οποίοι παρά τους οικογενειακούς οικονομικούς περιορισμούς, είχαν σπουδάσει και οι δύο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο πατέρας του, Φρανκ, είχε σπουδάσει ιατρική και η μητέρα του, Ίζομπελ, Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας, ήταν Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ επέκτεινε τη θεωρία του για τις «μαύρες τρύπες» του διαστήματος, υποστηρίζοντας ότι είναι πύλες σε ένα άλλο σύμπαν. Ήταν υπέρ της εκλαΐκευσης δυσνόητων επιστημονικών όρων. Συνήθιζε να λέει, «όλοι, φιλόσοφοι, επιστήμονες και απλοί άνθρωποι θα μπορούμε να παίρνουμε μέρος στη συζήτηση γιατί υπάρχει αυτό που υπάρχει και γιατί υπάρχει το Σύμπαν. Αν βρούμε την απάντηση σε αυτό, θα είναι ο απόλυτος θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής, γιατί τότε θα γνωρίζουμε το πνεύμα του Θεού».

Αν και δεν κατάφερε - ή δεν πρόλαβε - να πάρει το Νόμπελ, είχε τιμηθεί με πολλά άλλα σημαντικά βραβεία (Άλμπερτ Αϊνστάιν, Βολφ, Κόπλεϊ κ.α.).

Ο Χόκινγκ είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες ανέλυε τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου» έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Αφιέρωσε τη ζωή του στο πάντρεμα των δύο ακρογωνιαίων λίθων της Φυσικής- της θεωρίας του Αϊνστάϊν περί σχετικότητας και της κβαντικής θεωρίας. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τον διάσημο αστροφυσικό παρέμεινε η παρουσία των ανθρώπων στο σύμπαν. «Νομίζω ότι το ανθρώπινο γένος δεν έχει μέλλον εάν δεν πάει στο διάστημα. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι τα διαστημικά προγράμματα και οι εκκολαπτόμενες διαστημικές εταιρείες είναι σημαντικές για να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ανθρώπινου είδους μακριά από τη γη», υπογράμμιζε με έμφαση μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του. Συχνά «έλεγε» μέσω της ηλεκτρονικής «φωνής», ότι: «Οι άνθρωποι που κομπάζουν για το IQ τους είναι αποτυχημένοι». Για τον Χόκινγκ παρέμενε ένα μεγάλο άλυτο μυστήριο, «οι γυναίκες», παρότι παντρεύτηκε δύο φορές!

Ας σημειωθεί ότι ο Στίβεν Χόκινγκ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1998, για ομιλίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Σάμο, και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το 1998, ο διάσημος αστροφυσικός είχε ταξιδέψει μέχρι την Σάμο και συγκεκριμένα μέχρι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αφορμή το συνέδριο κοσμολογίας, το οποίο διοργανωνόταν για δεύτερη φορά στο νησί.

Η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο περί δημιουργίας και λειτουργίας του κόσμου είχε τεράστια επιτυχία, καθώς ο Στίβεν Χόκινγκ δεχόταν από τότε εκατοντάδες προσκλήσεις το χρόνο.

30/8/1998 Ο Χόκινγκ, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Σάμο:   

  

Για την θεωρία των πάντων, τον Αινστάϊν και την... γυναίκα του είχε μιλήσει ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ στην Κρήτη την ίδια χρονιά.

Ο επιστήμονας είχε έρθει στο νησί στις 7 Σεπτεμβρίου του 1998, όπου και έδωσε διάλεξη στον υπαίθριο χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην ομιλία του υποστήριξε πως πιστεύει πως ο Αϊνστάιν δεν ανακάλυψε την θεωρία των πάντων, καθώς εργαζόταν σε λάθος μήκος και δεν πίστευε στην θεωρία της κβαντικής.

7/9/1998 Ο Στίβεν Χόκινγκ, στο Πανεπιστήμιο, στο Ηράκλειο της Κρήτης:   

 

Οι πιο σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του Στίβεν Χόκινγκ:

  • Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 στην Οξφόρδη.
  • Μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1959, πριν πάει στο Κέμπριτζ για το διδακτορικό του.
  • Το 1962 έλαβε πτυχίο φυσικής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και άρχισε σπουδές αστρονομίας στο Cambridge.
  • Το 1963 διαγνώστηκε με μυοατροφική πλάγια σκλήρυνση, και του έδιναν δύο χρόνια να ζήσει.
  • Το 1965 παντρεύεται την Τζέιν Γουάιλντ, από την οποία χώρισε το 1995 για να παντρευτεί την Ιλέιν Μέισον.
  • Το 1966 εκδίδει τη διδακτορική του εργασία με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων».
  • Περιέγραψε τη θεωρία του περί έκλυσης ακτινοβολίας από τις μαύρες τρύπες το 1974.
  • Γίνεται στα 32 χρόνια του το νεότερο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας.
  • Το 1979 διορίζεται καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Cambridge, έδρα την οποία θα διατηρήσει για 30 χρόνια.
  • Το 1985 ο Χόκιν χάνει οριστικά τη φωνή του αφού υποβλήθηκε σε τραχειοστομία εξαιτίας μιας πνευμονίας. Πλέον θα επικοινωνεί μέσω υπολογιστή και ενός φωνητικού συνθεσάιζερ.
  • Εξέδωσε το «Χρονικό του Χρόνου» το 1988, που πούλησε πάνω από 10 εκατ. αντίτυπα.Σε αυτό εξηγεί με απλό τρόπο τις βασικές αρχές της κοσμολογίας. Το βιβλίο θα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα.
  • Το 2007 πραγματοποιεί πτήση σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος.
  • Η ζωή του ήταν το αντικείμενο του The Theory of Everything, με τον Έντι Ρεντμέιν στον ρόλο ο οποίος κέρδισε για την ερμηνεία του το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
  • Παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές.
  • Έχει τρία παιδιά και τρία εγγόνια.