Σε στρατηγικό επενδυτή διεθνούς βεληνεκούς και με δέλεαρ τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων οδηγεί η απόφαση των δύο μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων για την πώληση ποσοστού 51%.

Σε στρατηγικό επενδυτή διεθνούς βεληνεκούς και με δέλεαρ τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων οδηγεί η απόφαση των δύο μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων για την πώληση ποσοστού 51%.

Το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (Όμιλος Λάτση), όπως έγραψε το Euro2day.gr στις 28 Φεβρουαρίου και τις 7 Μαρτίου, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την από κοινού διάθεση μετοχών μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα αντιστοιχεί στο 51% των ΕΛ.ΠΕ, αλλά και την παραχώρηση του μάνατζμεντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλειοψηφικό πακέτο θα προκύψει από τη διάθεση ποσοστού περίπου 20% εκ του 35,5% του ΤΑΙΠΕΔ και περίπου 30% από το 45,5% της Paneuropean Oil. Δηλαδή οι δύο πλευρές την επόμενη μέρα θα μείνουν με ποσοστό από 15% η κάθε μία.

Με δεδομένα τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, EBITDA στα 834 εκατ. ευρώ και τα ρεκόρ στην παραγωγή και τις πωλήσεις πετρελαιοειδών αλλά και κυρίως τις συμμαχίες που έχει κάνει με τις πολυεθνικές Total, ExxonMobil και Edison στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη, η αποτίμηση διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο ακόμη και αξίες της τάξης των 5 με 6 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι επενδυτές που θα ανταποκριθούν στο διεθνή διαγωνισμό θα κληθούν να υποβάλλουν προσφορά για το 51% με πολύ υψηλά τιμήματα. Αυτός είναι κι ο στόχος, λένε στο σημείο αυτό στελέχη που είναι υπέρ της πώλησης του 51%, να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής με διεθνή δραστηριότητα και έτοιμος να τρέξει τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο στην επόμενη φάση.

Από την άλλη μεριά υπάρχει κι ο αντίλογος εκείνων που επιμένουν στη διατήρηση του κυρίαρχου ρόλου του δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ, σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να παραμείνει ισχυρός παίκτης ο κρατικός παράγοντας. Όπως σημειώνουν το «παιχνίδι της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου ανοίγει και συνεπώς το δημόσιο θα πρέπει να επιδιώξει την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού οφέλους».

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις πλευρές, το κλειδί... για την προσέλκυση σοβαρών και αξιόπιστων επενδυτών είναι τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων και συνεπώς μόνο τέτοιοι πολυεθνικοί όμιλοι μπορούν να παίξουν στο σχεδιαζόμενο διαγωνισμό για την πώληση του 51% των ΕΛ.ΠΕ.

 

(euro2day.gr)