Έκλεισαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού, για την τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία. Ειδικότερα, οι οφειλές των περίπου 110 εκατ. ευρώ του Δήμου Εορδαίας προς τη ΔΕΗ θα επιμεριστεί σε τρία ισόποσα μέρη.Ένα τρίτο θα καταβάλλει η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), ένα τρίτο θα «κουρέψει» η ΔΕΗ, υπογράφοντας νέα σύμβαση με την ΔΕΤΗΠ, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι   συνεπής στις πληρωμές της, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο.  Μάλιστα, εντός 

της εβδομάδας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας από τους από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τις τηλεθερμάνσεις θα παρουσιαστεί σήμερα το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Τρεις δήμοι

Στην Ελλάδα σήμερα, με συστήματα τηλεθέρμανσης λειτουργούν οι τρεις δήμοι της Κοζάνης, της Εορδαίας και του Αμυνταίου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει η Κοζάνη, της οποίας  το σύστημα τηλεθέρμανσης είναι το μοναδικό που εξακολουθεί να βασίζεται στην παραγωγή θερμικής ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ. Όσο για την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας από τον χειμώνα 2021-2022 (οπότε είχαν αποσυρθεί οι τελευταίες λιγνιτικές μονάδες της Καρδιάς)  έως σήμερα, το δίκτυο της ΔΕΤΗΠ βασίζεται στην παραγωγή θερμότητας με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω δύο ηλεκτρικών λεβήτων συνολικής ισχύος 80 MWth.

Ειδικότερα, το δίκτυο τηλεθέρμανσης Κοζάνης κατασκευάστηκε και λειτουργεί από τη ΔημοτικήΕπιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) και παρέχει θέρμανση στην πόλη της της Κοζάνης, στον οικισμό Νέας Χαραυγής και στη Ζώνη ΕνεργούΠολεοδομίας. Με το δίκτυο είναι συνδεδεμένα 5.500 κτίρια, το σύνολο των συνδεδεμένωνδιαμερισμάτων φτάνει τις 28.000, ενώ το εμβαδόν της θερμαινόμενης επιφάνειας είναιπερίπου 2.5 εκατομμύρια m2.

Οι ανάγκες των καταναλωτών σε θερμότητα ανέρχονται σεπερίπου 247 GWhth ετησίως.Από την έναρξη λειτουργίας του το 1994 έως και σήμερα, το σύστημα τηλεθέρμανσης της Κοζάνης τροφοδοτείται με θερμική ισχύ που λαμβάνει από τις μονάδες ΙΙΙ, IV και V τουλιγνιτικού σταθμού του Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, δυναμικότητας η καθεμία από 67 έως 70MWth, και το σύνολο της παρεχόμενης θερμικής ισχύος ανέρχεται σε 137 MWth. H ισχύςπαρέχεται από δύο μονάδες, με την τρίτη να έχει τον ρόλο της εφεδρείας. Επίσης, η επιχείρηση διαθέτει δικό της εφεδρικό λεβητοστάσιο πετρελαίου, ισχύος 50MWth, το οποίο χρησιμοποιείται κάθε φορά που δημιουργείται ανάγκη να καλυφθεί κάποιοέλλειμμα θερμικού φορτίου από τις συνδεδεμένες λιγνιτικές μονάδες.H τιμή της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη κατά τον τελευταίο χειμώνα (2023-2024) ήταν 55,8€/ΜWhth. 

Στην Πτολεμαΐδα, έως και τον χειμώνα του 2020-2021, η τροφοδοσία του δικτύου τηλεθέρμανσης βασιζόταν στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Αρχικά, το 1993 το δίκτυο τροφοδοτήθηκε με θερμική ισχύ 50MWth από τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα ΙΙΙ, η οποία διέκοψε τη λειτουργία της τονΝοέμβριο του 2014. Το 2004 προστέθηκαν 25 MWth από τον λιγνιτικό σταθμό ΛΙΠΤΟΛ, οοποίος όμως αποσύρθηκε τον Ιούνιο του 2013. Τον Νοέμβριο του 2012 η τηλεθέρμανσησυνδέθηκε επιπλέον με τις μονάδες ΙΙΙ και IV του λιγνιτικού σταθμού Καρδιάς, συμβατικήςθερμικής ισχύος 100 MWth και παρεχόμενης ισχύος στην πόλη 80 MWth. Έτσι, μεταξύ 2014και 2021, η τηλεθέρμανση βασίστηκε σε αυτές τις δύο λιγνιτικές μονάδες έως ότου και αυτέςαποσύρθηκαν οριστικά τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2021 αντίστοιχα.

Από τον χειμώνα 2021-2022 ως σήμερα, το δίκτυο τηλεθέρμανσης βασίζεται στην παραγωγήθερμότητας με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω δύο ηλεκτρικών λεβήτων συνολικής ισχύος80 MWth.Το σύστημα της ΔΕΤΗΠ περιλαμβάνει  λεβητοστάσιο αιχμής – εφεδρείας με καύσιμοπετρέλαιο και λέβητα, ισχύος 25 MWth, που λειτουργεί από το 2002. Το 2007 καιτο 2016 εγκαταστάθηκαν και  δεξαμενές αποθήκευσης, συνολικής χωρητικότητας 3.800 m3, στις οποίες θερμική ενέργεια (225 ΜWhth) με τη μορφή θερμού νερού αποθηκεύεται για ναχρησιμοποιηθεί όταν αυτό απαιτηθεί.

Με το σύστημα τηλεθέρμανσης της ΔΕΤΗΠ είναισυνδεδεμένα 4,330 κτίρια και 15.752 διαμερίσματα/χώροι.  Η ετήσια παραγωγή θερμικής ενέργειας του συστήματος ανέρχεται σε περίπου 230GWhth. Η τιμή της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα είναι η χαμηλότερη στη Δυτική Μακεδονία καιπαραμένει σταθερή από το 2010 στα 40 €/ΜWhth

Το νεότερο από τα τρία συστήματα τηλεθέρμανσης στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας είναι του Αμυνταίου. Η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου(ΔΕΤΕΠΑ) συστάθηκε το 1997.Από το 2005 έως και τον χειμώνα 2020-2021, τροφοδοτούνταν με θερμική ισχύ 25 ΜWth από τον λιγνιτικό σταθμό του Αμυνταίου. Το σύστημα διαθέτει δεξαμενές αποθήκευσης θερμικής ενέργειαςχωρητικότητας 1200 m3. Από το 2021 που αποσύρθηκε ο ΑΗΣ Αμυνταίου έως σήμερα, τροφοδοτείται από δύο μονάδες καύσης συνολικής ισχύος 30 ΜWth που καίνε κυρίως βιομάζασε συνδυασμό με μικρότερες ποσότητες λιγνίτη. Η παραγόμενη θερμική ενέργεια αγγίζει τις 44 GWhth κάθε χρόνο, ενώ η τελική κατανάλωση μετά τις απώλειες είναι σχεδόν 33 GWhth και καλύπτει τις ανάγκες περίπου 1.680 κατοικιών, επιχειρήσεων και δημοτικών κτιρίων. Η τιμή της τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο κατά τον τελευταίο χειμώνα (2023-2024) ήταν 63,6€/ΜWhth.