Για νέες επενδύσεις και αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού θα διατεθεί το ποσό που θα αντλήσει η ΓΕΚ Τέρνα μέσω ομολογιακού δανείου, ύψους έως 120 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια προσφορά να ξεκινά σήμερα και να ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Για νέες επενδύσεις και αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού θα διατεθεί το ποσό που θα αντλήσει η ΓΕΚ Τέρνα μέσω ομολογιακού δανείου, ύψους έως 120 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια προσφορά να ξεκινά σήμερα και να ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Οι κοινές, ανώνυμες και άυλες ομολογίες θα είναι διαπραγματεύσιμες και εισηγμένες στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Προβλέπεται η έκδοση έως 120.000 κοινών, ανώνυμων ομολογιών, διάρκειας 7 ετών, με ελάχιστο ποσό εγγραφής 1.000 ευρώ. Το εύρος απόδοσης του ομολόγου καθορίστηκε μεταξύ 3,85% και 4,4%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου, προτεραιότητα της επιχείρησης αποτελεί η ενίσχυση των μακροχρόνιων, επαναλαμβανόμενων εσόδων μέσα από επενδύσεις (ιδιόκτητες και με Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔΙΤ) σε βασικές υποδομές και έργα περιβάλλοντος.

Ο εν λόγω όμιλος διαθέτει σήμερα ηγετική θέση στους τομείς των Υποδομών και Παραχωρήσεων, των Ιδιωτικών Έργων, της Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες και Θερμικές Πηγές, καθώς και ισχυρή παρουσία στους τομείς των Έργων Περιβάλλοντος, των Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και της Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ακινήτων. Κατά τη διάρκεια της κρίσης πραγματοποίησε επενδύσεις 2 δισ. ευρώ, ενώ απασχολεί 5.000 εργαζόμενους σε 16 χώρες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι υψηλές επιδόσεις του και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οφείλονται στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του, στην ισχυρή τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητά του και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική που υλοποιεί με συνέπεια και η οποία εστιάζεται στην εξασφάλιση σταθερών και ανεξάρτητων μεταξύ τους ροών εσόδων σε βάθος δεκαετιών, από υποδομές (παραχωρήσεις μεγάλων αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων κ.ά.), έργα περιβάλλοντος, μεγάλα ενεργειακά έργα (π.χ. αιολικά πάρκα, έργα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) κ.ά.

Για τον σκοπό αυτό η ΓΕΚ Τέρνα αξιοποιεί την ηγετική θέση που έχει κατακτήσει στους τομείς των παραχωρήσεων (με πλειοψηφικές συμμετοχές στη Νέα Οδό - Ιόνια Οδό και την Κεντρική Οδό και συμμετοχή στην Ολυμπία Οδό), της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω της Τέρνα Ενεργειακή και της ΗΡΩΝ) και των υποδομών (Τέρνα), με ανεκτέλεστο ύψους 1,8 δισ. ευρώ, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται νέες συμβάσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αξιοποιεί, επίσης, την κυριαρχία της στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω της Τέρνα Ενεργειακή ως ο μεγαλύτερος ελληνικός Όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια σε περίπτωση πλήρους κάλυψης θα διατεθούν ως εξής: Ποσό 64,642 εκατ. ευρώ θα διατεθεί άμεσα για τη μερική προπληρωμή του από 01.12.2017 τραπεζικού ομολογιακού δανείου κεφαλαίου ύψους 193,947 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί εντός τριετίας για τη χρηματοδότηση νέων ή υφισταμένων επενδύσεων και συγκεκριμένα έως 70% για την άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε έργα που πραγματοποιούνται μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης, οι οποίες πρόκειται να υπογραφούν, έως 20% για τη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι στην οποία ΓΕΚ συμμετέχει άμεσα με ποσοστό 51,02% και έμμεσα με ποσοστό 48,98%, και το υπολειπόμενο ποσό για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στους λοιπούς τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες επενδυτές υποβάλλουν τις Αιτήσεις Κάλυψης στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζα Πειραιώς και της Eurobank, των Αναδόχων Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος των μελών ΗΒΙΠ, καθώς και των χειριστών του λογαριασμού τους στο ΣΑΤ που συνεργάζονται με τα μέλη ΗΒΙΠ για την υποβολή των Αιτήσεων Κάλυψης μέσω της Υπηρεσίας ΗΒΙΠ.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)