Στην Αιχμή της Ενεργειακής Ατζέντας το 28ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» στις 6 & 7 Νοεμβρίου

Στην Αιχμή της Ενεργειακής Ατζέντας το 28ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» στις 6 & 7 Νοεμβρίου
energia.gr
Παρ, 18 Οκτωβρίου 2024 - 14:47

Καλύπτοντας θεματικές στην αιχμή της ενεργειακής ατζέντας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, θα πραγματοποιηθεί στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2024 το 28ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, στο OTE Academy στην Αθήνα (Πέλικα & Σπάρτης 1, Μαρούσι). Για άλλη μία χρονιά, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, που έχει καθιερωθεί ως η ετήσια διοργάνωση – ορόσημο για τον εγχώριο τομέα της ενέργειας, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού στελεχών από τον τομέα της ενέργειας από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό

Οι εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να ανοίξουν με ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενώ χαιρετισμούς στο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2024» θα απευθύνουν κορυφαία στελέχη του ενεργειακού και ευρύτερα του οικονομικού τομέα της χώρας.

Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν ως ομιλητές κατά την έναρξη του Συνεδρίου εκπρόσωποι θεσμικών φορέων από την Ελλάδα και την ΕΕ, όπως ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Καθηγ. Αθανάσιος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., κ. Ιωάννης Γιαρέντης, καθώς και ο Καθηγ. Νικόλαος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ενώ αναμένεται να υπάρξει συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( DG Energy Brussels) και του ΣΕΒ. Το «παρών» στις εργασίες του συνεδρίου πρόκειται να δώσουν και επικεφαλής φορέων της αγοράς, όπως ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο Δρ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), και ο κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

Αισθητή, επίσης, θα είναι και η παρουσία του πολιτικού κόσμου, καθώς, κατά την εναρκτήρια συνεδρία, χαιρετισμούς-ομιλίες αναμένεται να απευθύνουν οι ευρωβουλευτές κκ. Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, και Νίκος Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Γενικότερα, πάνω από 50 ομιλητές έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο εφετινό «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ. Σε αυτούς συγκαταλέγονται πολλά ανώτερα στελέχη ενεργειακών εταιρειών και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και ακαδημαϊκοί, επιστήμονες από μεγάλα ερευνητικά κέντρα, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και γνωστών stake holders, ενώ με σημαντικές παρεμβάσεις αναμένεται να συμμετάσχουν καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες και έγκυροι αναλυτές.

Όπως έχει, εξάλλου, καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, θα πραγματοποιηθεί από ανώτερο στέλεχος του ΙΕΑ μία από τις διεθνείς παρουσιάσεις του εφετινού World Energy Outlook του ΙΕΑ, τα βασικά συμπεράσματα του οποίου πρόκειται να σχολιάσουν και να συζητήσουν διακεκριμένοι ειδικοί του χώρου της ενέργειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη νέα της έκδοση, η έκθεση αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κάνει ειδική μνεία στον κεντρικό ρόλο της ενεργειακής αποδοτικότητας τόσο στην πράσινη μετάβαση όσο και στην – τόσο κρίσιμη σήμερα – ενεργειακή ασφάλεια.
Το 28ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ θα καλύψει τις παρακάτω θεματικές της εγχώριας, περιφερειακής αλλά και διεθνούς ενεργειακής ατζέντας:

  • Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα - Εθνική Πολιτική, Ευρωπαϊκές Εξελίξεις, Τεχνολογίες

  • Ενεργειακές Επενδύσεις - Ηλεκτρισμός, ΑΠΕ, Ενεργειακή Αποδοτικότητα, ESG Criteria, Green Bonds και Γεωπολιτικοί Παράγοντες

  • Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων – Εξελίξεις σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο & Ελλάδα

  • Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), Ενεργειακή Βελτιστοποίηση και Ψηφιοποίηση

  • Φυσικό Αέριο (α) Ελληνική και Περιφερειακή Αγορά (β) Διεθνείς Αγορές

  • Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας - Χονδρεμπορική Αγορά σε Ελλάδα και Ευρώπη, Περικοπές Φορτίων από ΑΠΕ, Αποθήκευση Ενέργειας και υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ

  • Ηλεκτρικά Δίκτυα και ΑΠΕ - Οι εξελίξεις στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος των ώριμων αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών και η αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ

  • Εναλλακτικά Καύσιμα – Υδρογόνο – Συνθετικά Καύσιμα

  • Διαχείριση CO2 και συστήματα CCUS - Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

  • Κλιματική Αλλαγή, Βιωσιμότητα και COP29

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, το Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Μέγας Χορηγός (Lead Sponsor) του Συνεδρίου είναι ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY, ενώ Χορηγοί (Sponsors) είναι o Όμιλος Motor Oil, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm, και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ΑΔΜΗΕ). Υποστηρικτές (Supporters) του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2024» του ΙΕΝΕ είναι η ενεργειακή εταιρεία EnSCo, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ( ΔΕΣΦΑ), η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ( ΕΔΕΥΕΠ) Α.Ε., η Energean, ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης ( ΔΑΠΕΕΠ) Α.Ε. και η ενεργειακή εταιρεία Elpedison.

Ως Υποστηρικτής Δράσεων (Task Supporter) του Συνεδρίου συμμετέχει η
R Energy 1, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας ( Media Sponsors) της διοργάνωσης είναι το ενεργειακό portal Energia.gr, το NEGlobal.eu, η εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», το flash.gr, το allazorevma.gr και το PolicyJournal.gr .