Δέσμευση Ηλεκτρικού «Χώρου» στο Δίκτυο Πελοποννήσου για Ενεργειακές Κοινότητες

Δέσμευση Ηλεκτρικού «Χώρου» στο Δίκτυο Πελοποννήσου για Ενεργειακές Κοινότητες
της Μάχης Τράτσα
Τετ, 28 Μαρτίου 2018 - 08:18
Τη δυνατότητα δέσμευσης ενός πεπερασμένου ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο της Πελοποννήσου για έργα net metering (με συμψηφισμό ενέργειας) από Ενεργειακές Κοινότητες, διερευνά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Τη δυνατότητα δέσμευσης ενός πεπερασμένου ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο της Πελοποννήσου για έργα net metering (με συμψηφισμό ενέργειας) από Ενεργειακές Κοινότητες, διερευνά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Στόχος είναι η ενθάρρυνση των τοπικών και των παραγωγικών φορέων (π.χ. Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) να οργανώσουν ενεργειακούς συνεταιρισμούς προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου (4513/18) και να αυτονομηθούν ενεργειακά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννη Μανιάτη (15 Φεβρουαρίου 2018) σχετικά με το κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου, «το Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Μεγαλόπολης και του άξονα 400 kV Πάτρα – Μεγαλόπολη - Κόρινθος, το πρώτο εξάμηνο του 2019».

Η συγκεκριμένη γραμμή έχει αδειοδοτηθεί πλήρως, ενώ το τμήμα που ξεκινά από τη Μεγαλόπολη και διαπερνά την περιοχή της Αρκαδίας έχει ήδη κατασκευαστεί κατά 65 %. Όσον αφορά στο κομμάτι του έργου που χωροθετείται στην Αχαΐα, αυτό βαίνει προς άμεση δημοπράτηση. Η ολοκλήρωση του έργου θα καταστήσει εφικτή την πλήρη ένταξη της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Μεγαλόπολη V». « Με το έργο αυτό, επιλύεται το σοβαρό ζήτημα κορεσμού του ηλεκτρικού δικτύου, γεγονός που θα δώσει νέα πνοή στις επενδύσεις ανάπτυξης ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και θερμικών σταθμών και θα βελτιώσει το περιθώριο ευστάθειας τάσεων και την ασφάλεια του δικτύου», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η νέα μονάδα της ΔΕΗ «Μεγαλόπολη V», σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, αναμένεται ότι θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το αμέσως προσεχές διάστημα, και θα ενταχθεί στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες της σε επάρκεια ισχύος. Αρχικά, λόγω περιορισμών του δικτύου, η μονάδα «Μεγαλόπολη V» θα ενταχθεί στο Σύστημα με περιορισμένη ισχύ, έως 500 MW (μεγαβάτ).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, από τις 8 Φεβρουαρίου 2018, ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει από τον ιδιοκτήτη της μονάδας, δηλαδή τη ΔΕΗ, την παροχή τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με περιορισμένη ισχύ. Αφού γίνει ο καθορισμός των συγκεκριμένων παραμέτρων, ο Διαχειριστής του δικτύου θα πρέπει να εντάξει άμεσα τη μονάδα στο Μητρώο Κατανεμόμενων Μονάδων, για το μέρος της ονομαστικής της ισχύος που μπορεί να απορροφήσει το σύστημα (500MW).