Την ανάγκη ελέγχου και αξιοποίησης «στρατηγικών εργαλείων» παραγωγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της χώρας, κυρίως όσων σχετίζονται με τη διαχείριση δημοσίων αγαθών, όπως τα δίκτυα ενέργειας, υδάτινων πόρων, κ.ά. επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Την ανάγκη ελέγχου και αξιοποίησης «στρατηγικών εργαλείων» παραγωγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της χώρας, κυρίως όσων σχετίζονται με τη διαχείριση δημοσίων αγαθών, όπως τα δίκτυα ενέργειας, υδάτινων πόρων, κ.ά. επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας σε θεματική ενότητα για τα «δημόσια αγαθά», επεσήμανε ότι είναι άλλη η οπτική των αγορών και του «νεοφιλελευθερισμού» και άλλη η οπτική της αριστεράς, ενώ ανέφερε ως παραδείγματα, την διαφορά αντίληψης και χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, σε αντιδιαστολή με τη σημερινή, σχετικά με τους χειρισμούς τους στον ΔΕΣΦΑ, τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΥΑΘ.

Για τον ΔΕΣΦΑ χαρακτήρισε «αρνητική» την επιλογή της ιδιωτικοποίησής του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΔΕΣΦΑ έπεσε θύμα ακραία νεοφιλελεύθερης άποψης», σε μια εποχή που αναφαίνεται στην ευρύτερη περιοχή η «γεωστρατηγική σημασία» των δικτύων ενέργειας. Πρόσθεσε πως, παρότι δεν ήταν δυνατόν να αναστραφεί αυτή η επιλογή, έγιναν ενέργειες για να διασφαλιστεί κάτι καλύτερο και ακόμη και έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι μπορεί να καταλήξει με πιο συμφέροντες όρους για το δημόσιο.

Για τον ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι «πιστώνεται ως επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης» η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του 66% των δικτύων ηλεκτρισμού, την οποία, όπως είπε, προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο που είχε υπογράψει η ΝΔ, καθώς από τη σημερινή κυβέρνηση αξιοποιήθηκε η δυνατότητα για εναλλακτική λύση, με προϋπόθεση ωστόσο, το διαχωρισμό του ιδιοκτήτη των δικτύων από τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εκεί ήταν το πεδίο της διαπραγμάτευσης, της πάλης, του αγώνα και το εναλλακτικό σενάριο έγινε πραγματικότητα, το οποίο διασφάλιζε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων, δίνοντας το 51% στο δημόσιο» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Τέλος, για την ΕΥΑΘ ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναζητηθεί ως λύση, αντί της εκποίησης του υπολοίπου ποσοστού, η συνύπαρξη μαζί με το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, μιας άλλου είδους «κοινωνικής ιδιοκτησίας», με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων. Πρόσθεσε ότι η σημερινή δομή του «Καλλικράτη» δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα, αλλά με το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα δοθεί η δυνατότητα σε δήμους να μπορούν να συστήνουν επενδύσεις «ειδικού σκοπού», με συμμετοχή στον τομέα της ενέργειας, των δικτύων, κ.ά..

«Εκεί πρέπει να δουλέψουμε, αλλά η δουλειά αυτή για να πετύχει -γιατί θα γίνει με όρους ανταγωνισμού- πρέπει να στηριχθεί από τους ίδιους τους φορείς, από την αυτοδιοίκηση» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υπουργός τόνισε ότι «στη νέα, μετά τον Αύγουστο 2018, φάση, όπου εκ των πραγμάτων η συζήτηση θα απομακρύνεται από το «τι ζημιά μας έκανε το μνημόνιο» και «θα ασχολούμαστε με καλύτερους όρους με το νέο παραγωγικό μοντέλο», θα είναι ζητούμενο η αναζήτηση, η κινητοποίηση «συμμαχιών» για να δημιουργηθούν «οι άξονες του νέου παραγωγικού σχεδίου».

«Σε αυτό το νέο παραγωγικό σχέδιο έχουμε ανάγκη από εργαλεία και δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία που διανοίγεται μπροστά μας με την ΕΥΑΘ» είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Είναι χρέος μας, όσοι τουλάχιστον ευαισθητοποιούμαστε, όσοι έχουνε αυτή την οπτική για τα πράγματα, να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε για την χώρα μας την κατοχή, τον έλεγχο κάποιων ουσιαστικών στρατηγικών εργαλείων παραγωγικού σχεδιασμού, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης».