Με βάση μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη, η Συστήματα Sunlight έχει καταφέρει να έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο, με εξαγωγές που αγγίζουν το 92% της παραγωγής της, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Με βάση μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη, η Συστήματα Sunlight έχει καταφέρει να έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο, με εξαγωγές που αγγίζουν το 92% της παραγωγής της, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο. Ο κ. Μιχάλης Μαστοράκης, CFO της Συστήματα Sunlight, μιλά στο Capital.gr. για το success story που έχει πετύχει η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Olympia, το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, τα σχέδια επέκτασης και ανάπτυξης και τις πρώτες ενδείξεις για την μέχρι στιγμής πορεία το 2018.

 

Κύριε Μαστοράκη, τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια για τη Συστήματα Sunlight; Ποιες τάσεις διαμορφώνονται στον κλάδο σας;

Η Sunlight είναι ένα success story, όπως αποτυπώνεται από την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Αν και πάντοτε είχε έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό, αυτό που άλλαξε τα τελευταία χρόνια είναι ότι εστίασε εκεί που διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, που είναι η παραγωγή μπαταρίας. Η εταιρεία άφησε τομείς και δραστηριότητες με μεταβλητότητα και εστίασε στη μονάδα παραγωγής, στην παραγωγή μπαταρίας, στα περονοφόρα και δευτερευόντως στις stand-by μπαταρίες και ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Η τάση στον κλάδο αφορά στη δημιουργία mega-factories. Μικρά εργοστάσια που υπήρχαν στον κλάδο, είτε έχουν κλείσει, είτε απορροφήθηκαν από κολοσσούς. Για αυτό εμείς προσπαθούμε κάθε χρόνο με νέες επενδύσεις και επεκτείνοντας περαιτέρω την παραγωγική μας δυναμικότητα, να πετύχουμε αυτές τις οικονομίες κλίμακας και να εξασφαλίσουμε χαμηλότερο κόστος. Αυτό αποτελεί πρόκριμα για να επιτυγχάνουμε επέκταση της δραστηριότητάς μας, μεγαλύτερο βεληνεκές παραγγελιών, μεγαλύτερους όγκους και αναγνωρισιμότητα.

Η Sunlight τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο που θεωρούμε ότι έχει ακόμη περιθώριο ανάπτυξης.

 

Με δεδομένη τη δραστηριότητά σας στην Ελλάδα και μάλιστα με παραγωγική βάση μια ακριτική περιοχή, τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και κόστους χρηματοδότησης;

Είμαστε μια ελληνική εταιρεία, με παρουσία σε μια ακριτική περιοχή που έχει πληγεί από την αποβιομηχάνιση. Εμείς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία που αποτελεί το εφαλτήριο για να επεκταθούμε σε όλο τον κόσμο.

Απαντώντας στην ερώτησή σας, ο ιδανικός συνδυασμός δεν υπάρχει. Από τη μια πλευρά λειτουργούμε με ανταγωνιστικό κόστος – κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα τώρα, καθώς προχωρούμε στη δημιουργία hub στη Β. Ιταλία – που βοηθάει σημαντικά, από την άλλη πλευρά υπάρχουν αντιξοότητες. Για παράδειγμα, η γεωγραφική μας θέση. Η μονάδα μας στην Ξάνθη βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρώπης, σε απόσταση από κύριες αγορές της κεντρικής Ευρώπης, κάτι που θεωρητικά αποτελεί ένα εμπόδιο. Επίσης το κόστος χρήματος είναι μεγαλύτερο για εμάς, ως ελληνική βιομηχανία, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας. Αυτά είναι, όμως, τα δεδομένα με τα οποία προχωράμε. Από την πλευρά μας πρέπει να εστιαστούμε στο κόστος μας, στον έλεγχο των προμηθειών, στη βελτίωση του product mix και να δίνουμε προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα.

 

Η περυσινή ομολογιακή έκδοση, πέραν των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν, τι προσέδωσε στον όμιλο;

Η απομόχλευση έρχεται από τη λειτουργία της εταιρείας, από την οργανική κερδοφορία. Το 2016 πετύχαμε κέρδη 17,2 εκατ.ευρώ, το 2017 ανεβήκαμε στα 22 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν διανέμει μέρισμα και όλα τα χρήματα επανεπενδύονται, αυτό δημιουργεί μια απομόχλευση. Διαθέτουμε ένα σταθερό επενδυτικό πλάνο, κάθε χρόνο 4 – 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως επενδύονται είτε για να μειώνουμε το κόστος παραγωγής, είτε για να επεκτείνουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα.

Αυτό που έφερε το ομόλογο ήταν ένα pricing πιο κοντά σε αυτό που θεωρούμε εμείς δίκαιο. Είμαστε, όπως ανέφερα, ένα success story, όμως η πορεία αυτή δεν είχε αποτυπωθεί στους όρους δανεισμού μας. Το ομόλογο βοήθησε καταλυτικά σε αυτό. Εμείς θα συνεχίσουμε, έτσι και αλλιώς, να απομοχλεύουμε τον ισολογισμό μας, να επενδύουμε και να γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί.

 

Σε πιο βαθμό επιδρά η κυκλικότητα της οικονομίας στη δραστηριότητά σας;

Ως βιομηχανία και μάλιστα στο σκέλος του Β2Β τα οικονομικά μας αποτελέσματα επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Μην ξεχνάτε ότι η αύξηση της τιμής του μολύβδου επιδρά στο περιθώριο κέρδους μας. Προτεραιότητα για εμάς είναι η τελική γραμμή, η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των χρηματοοικονομικών μας εξόδων, η συμπίεση των λειτουργικών μας εξόδων. Περισσότερες πωλήσεις, με μικρότερο κόστος. Έως τώρα το 2018 κινείται με βάση τον προγραμματισμό μας, επενδυτικά, εμπορικά, παραγωγικά κινούμαστε βάσει σχεδιασμού.

 

( capital.gr)