Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία.

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία.

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, που περιλαμβάνει την κατασκευή 336 χλμ. δικτύου εκ των οποίων τα 73χλμ. θα κατασκευαστούν στις Σέρρες, τα 40 χλμ. στην Πέλλα και τα Γιαννιτσά,38χλμ. στο Κιλκίς, 115χλμ. στην Κατερίνη, και 70χλμ. στη Βέροια και την Αλεξάνδρεια. Ήδη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει γνωστοποιηθεί πως θα διατεθούν 34 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Δεκέμβριο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η περιφέρεια έχει δεσμεύσει 15 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτήσει την επέκταση του δικτύου στις περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, είχε αναφέρει πως 19 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια θα χρηματοδοτούσαν τα έργα στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Σταθάκης. «Από το 2014 έχουμε βάλει σε τροχιά υλοποίησης το σχεδιασμό μας με την ΕΔΑΘΕΣΣ για την επέκταση του φυσικού αερίου. Αρχικά στις περιαστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και ακολούθως στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας», ανέφερε τότε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το έργο της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου γίνεται σε μια περίοδο, που βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγωγός TAP, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου της Ελλάδας με την Βουλγαρία, ο IGB. Μάλιστα, σε ενημέρωση που έκανε η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, στην Καστοριά, το ελληνικό τμήμα του αγωγού TAP, μήκους 550χλμ. αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Αμέσως μετά, μέχρι τα μέσα του 2019 θα ακολουθήσουν δοκιμές και το 2020 θα είναι έτοιμο για εμπορική λειτουργία. Επομένως, η ολοκλήρωσή τους συνδέεται με την επέκταση του δικτύου.

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγγελίες του κ. Σταθάκη έρχονται σε συνέχεια των όσων είχε ανακοινώσει στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, πριν λίγες ημέρες, για την επέκταση του δικτύου από το 2019 στην Πελοπόννησο, στις περιοχές της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Τρίπολης, της Σπάρτης και της Καλαμάτας. Επίσης, σημαντικό δεδομένο είναι πως η ΡΑΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου Πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2017-2021 του Δικτύου Διανομής Λοιπής Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της απηύθυνε κάλεσμα προς τους ενδιαφερόμενους να διατυπώσουν απόψεις για την ανάπτυξη δικτύου στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου.