Τα Κρίσιμα Θέματα που Ανακύπτουν από το Μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ανέδειξε η Ενημερωτική Εκδήλωση του ΙΕΝΕ

Τα Κρίσιμα Θέματα που Ανακύπτουν από το Μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ανέδειξε η Ενημερωτική Εκδήλωση του ΙΕΝΕ
energia.gr
Πεμ, 29 Μαρτίου 2018 - 09:12
Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από το μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και οι δρομολογούμενες αναγκαίες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της αγοράς βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση- Τελευταίες Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από το μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και οι δρομολογούμενες αναγκαίες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της αγοράς βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση- Τελευταίες Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της ΔΕΗ, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, Σταύρος Γούτσος, επεσήμανε στην ομιλία του ότι η αγορά φυσικού αερίου και ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν στρατηγικούς στόχους για το μέλλον της ΔΕΗ. Παράλληλα, ο κ. Γούτσος υποστήριξε ότι, αμέσως μόλις λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα πρέπει να καταργηθούν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), τασσόμενος υπέρ της μετάβασης στο νέο πλαίσιο το συντομότερο, χωρίς στρεβλώσεις, με χαμηλότερη φορολογία και ίσους όρους ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίος, Ντίνος Μπενρουμπή, έκανε ειδική αναφορά στο παράδοξο που παρατηρείται με τις τιμές του CO2 στο χρηματιστήριο ρύπων να κυμαίνονται στα € 13,5 / τόνο και να αυξάνονται συνεχώς, ενώ την ίδια στιγμή οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ -οι οποίες δέχονται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση εξαιτίας υψηλότερων εκπομπών CO2- εξακολουθούν να εκτοπίζουν από την αγορά τις μονάδες φυσικού αερίου. Ο κ. Μπενρουμπή ευχήθηκε να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ επανέλαβε το αίτημα για κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή που επιβλήθηκε πρόσφατα για την ενίσχυση του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο κ. Μπενρουμπή, τέλος, χαιρέτισε την έναρξη της κατάρτισης του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, ενώ υποστήριξε ότι οι δημοπρασίες απέτυχαν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση της αγοράς λιανικής.

Ο πρόεδρος της Ήρων Θερμοηλεκτρική, Γιώργος Κούβαρης, υποστήριξε ότι οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου λειτουργούν αποκλειστικά προκειμένου να αποφύγουν τη ρήτρα take or pay (για τις υποχρεωτικές παραλαβές φυσικού αερίου) με αποτέλεσμα να γίνονται συχνές σβέσεις, να υπάρχει φθορά και βλάβες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ρευματοκλοπών, ο διευθυντής διαχείρισης ενέργειας της Elpedison, Ανδρέας Πετροπουλέας, ζήτησε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα, καθώς με το ισχύον καθεστώς το κόστος μετακυλίεται στους προμηθευτές και ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει κίνητρο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Παράλληλα, ο κ. Πετροπουλέας εκτίμησε ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση προστατευτικών μηχανισμών για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χειραγώγησης των τιμών της ενέργειας από τη ΔΕΗ, άποψη με την οποία διαφώνησε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, Αντώνης Κοντολέων, που τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού μοντέλου, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς.