Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) πως θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα και μετά το 2020 – συγκεκριμένα ως το 2025 – μετέφερε ο πρόεδρος της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την πέμπτη χώρα -προορισμό για επενδύσεις της EBRD, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο μέσα στο έτος αναμένονται επενδύσεις έως 600 εκατ. ευρώ
Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) πως θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα και μετά το 2020 – συγκεκριμένα ως το 2025 – μετέφερε ο πρόεδρος της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την πέμπτη χώρα -προορισμό για επενδύσεις της EBRD, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο μέσα στο έτος αναμένονται επενδύσεις έως 600 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της EBRD έκανε γνωστή την πρόθεσή του για ίδρυση γραφείου της Τράπεζας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική ανάκαμψη που επιδεικνύει η χώρα και στον στόχο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επεσήμανε δε τα οφέλη που αποκομίζει η ελληνική οικονομία από τη δραστηριοποίηση της EBRD στη χώρα, και εξέφρασε την πεποίθησή του πως η παρουσία της θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Ο κ. Τσακραμπάρτι συνεχάρη την κυβέρνηση για την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης και την αύξηση της απασχόλησης, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της EBRD να συνεχίσει να συμβάλλει.

Η δραστηριότητά της θα επεκταθεί τόσο χρονικά, ως το 2025, όσο και σε νέους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού, των ακινήτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αγροδιατροφής, αλλά και με επενδύσεις για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών.

«Οι ελληνικές αρχές, αναγνωρίζοντας τη συνδρομή της EBRD στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τα οφέλη που συνεπάγεται για την Τράπεζα η συνέχιση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, ζήτησαν επέκταση της παρουσίας της EBRD στη χώρα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της EBRD. Όπως διευκρινίζεται, οι μέτοχοι της Τράπεζας θα ψηφίσουν επί της επέκτασης του προγράμματος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τον Μάιο.

Η EBRD ξεκίνησε τις επενδύσεις στην Ελλάδα το 2015 εστιάζοντας κυρίως σε έργα του ιδιωτικού τομέα και, συγκεκριμένα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην περιοχή.

Έως σήμερα, το 20% των χρηματοδοτήσεών της αφορούν επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου, μεταξύ των οποίων:

• Αγορά μετοχών και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες με στόχο στην σταθεροποίηση του κλάδου
• Επένδυση 187 εκατ. ευρώ στην ιδιωτικοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων μέσω της συμφωνίας με τη Fraport
• Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
• Συμμετοχή στις ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών όπως η Fourlis και Μυτιληναίος, καθώς και επένδυση στην κατασκευαστική Dimand

(από www.insider.gr, 27/03/2018)