Ζητούμενο αποτελεί η ολοκλήρωση έργων, το επόμενο διάστημα, σε όλη την Ελλάδα που αφενός θα εξοικονομήσουν πόρους για τους δήμους και αφετέρου θα συμβάλουν στους στόχους για την μείωση εκπομπής των ρύπων. Η προσπάθεια αυτή, βεβαίως, θα επιτευχθεί και μέσα από την ανάδειξη της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ζητούμενο αποτελεί η ολοκλήρωση έργων, το επόμενο διάστημα, σε όλη την Ελλάδα που αφενός θα εξοικονομήσουν πόρους για τους δήμους και αφετέρου θα συμβάλουν στους στόχους για την μείωση εκπομπής των ρύπων. Η προσπάθεια αυτή, βεβαίως, θα επιτευχθεί και μέσα από την ανάδειξη της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΑΠΕ αυτή τη στιγμή στους δήμους η ετήσια κατανάλωση ενέργειας στον οδοφωτισμό είναι της τάξης του 1.345.000 MW, με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 222 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό αντιστοιχεί σε 20 ευρώ ανά κάτοικο. Με τις δράσεις που αναμένεται να γίνουν τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση 133 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας σε εκδήλωση, που διοργάνωσε το επιχειρηματικό φόρουμ Α – Energy Investments, με θέμα «Επενδύοντας στην τοπική ανάπτυξη», ο πρόεδρος του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, σημείωσε πως το ετήσιο κόστος για την κατανάλωση ενέργειας στους δήμους μπορεί να μειωθεί κατά 50% με τις κατάλληλες ενεργειακές παρεμβάσεις. Άλλωστε, το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τη στήριξη του ΚΑΠΕ θα στηρίξει, όπως σημείωσε ο ίδιος, τα έργα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στους δήμους. Ανέφερε συγκεκριμένα πως μέχρι στιγμής από τα προγράμματα που υλοποιούνται υπάρχει βελτίωση του φωτιστικού αποτελέσματος και εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 70%. Παράλληλα, είναι γεγονός ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για υποστήριξη δράσεων στο πλαίσιο των Smart Cities. Επιπλέον, ο κύριος Βαρλαμίτης σημείωσε πως τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων σε πέντε δήμους της χώρα δείχνουν μείωση 15,5 χιλιάδων τόνων ρύπων CΟ2 και εξοικονόμηση 15,6 εκατ. KW/ H ετησίως.

Από την άλλη, με ενδιαφέρον ακούστηκαν τα όσα ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο κ. Δημήτρης Φραγκιαδάκης σε σχέση με το έργο του οδοφωτισμού που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στο δήμο Χανίων. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «ο δήμος Χανίων και άλλοι δύο απευθυνθήκαμε στην ευρωπαϊκή τράπεζα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και επιλεχθήκαμε να προχωρήσουμε το συγκεκριμένο έργο, το οποίο δεν είναι μόνο αντικατάσταση, μελέτη και συντήρηση για 15-20 χρόνια. Έχει πάνω από 15.000 φώτα. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να έχουμε καλύτερη ποιότητα φωτισμού στα Χανιά». Καταλήγοντας, ο κύριος Φραγκιαδάκης, τόνισε πως ένας από τους λόγους που είναι σημαντικό να προχωρήσει το έργο του οδοφωτισμού ήταν τα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα. Σχετικά την πρόοδο του έργου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της μελέτης ενώ αργότερα αναμένεται να εξεταστεί το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα ακολουθηθεί.

Τέλος, στα σημαντικά αποτελέσματα που επιφέρει η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πεντέλης, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου σχολικού κτηρίου μέσω ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «χρειάστηκε μόνο 18 μήνες για να ολοκληρωθεί το έργο και αυτό δείχνει ότι έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα εξαιρετικό σημείο που είναι αξιόπιστοι οι φορείς και ο δημόσιος τομέας και η τοπική αυτοδιοίκηση. Μέσα από συνέργειες και μέσα από συμπράξεις μπορεί κανείς να πετύχει πολύ αποτελεσματικά πράγματα επ’ ωφελεία των πολιτών». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα έργα ΣΔΙΤ είναι καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα ενώ, είναι πολύ σημαντικό ότι προκύπτουν θέσεις εργασίας, τις οποίες έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.