Την ίδια στιγμή που από πλευράς υπουργείου Ενέργειας μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, ένα από τα πάλαι ποτέ δυναμικά σωματεία της εταιρείας η ΕΤΕ ΔΕΗ (τεχνικοί) επέλεξε να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι δε θα δεχθεί ούτε ευρώ μείωση σε μισθούς ή παροχές.

Την ίδια στιγμή που από πλευράς υπουργείου Ενέργειας μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, ένα από τα πάλαι ποτέ δυναμικά σωματεία της εταιρείας η ΕΤΕ ΔΕΗ (τεχνικοί) επέλεξε να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι δε θα δεχθεί ούτε ευρώ μείωση σε μισθούς ή παροχές. Αφορμή για την παρέμβαση της ΕΤΕ στάθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της διοίκησης στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση, να κοπεί το τροφείο των 6 ευρώ την ημέρα και να δίνεται μόνο στους (λίγους) εργαζόμενους της εταιρείας που έχουν μεικτό μισθό κάτω από 1500 ευρώ.

Η στάση του σωματείου που άλλοτε πρωτοστατούσε στις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, είναι ενδεικτική της ήπιας στάσης με την οποία αντιμετωπίζουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ τις εξελίξεις γύρω από την πώληση των λιγνιτών της εταιρείας. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό ενέργειας, ενώ οι όποιες κινητοποιήσεις μετατίθενται για μετά το Πάσχα, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ από τη βουλή.

Ισχυρό επιχείρημα από πλευράς κυβέρνησης απέναντι στις χλιαρές συνδικαλιστικές αντιδράσεις είναι το γεγονός πως με το νόμο που θα ψηφιστεί διασφαλίζει με δικλείδες τους εργαζόμενους στις υπό πώληση μονάδες (απαγόρευση απολύσεων για έξι χρόνια για τον νέο ιδιοκτήτη των μονάδων και επιλογή για εθελούσια ή παραμονή στη ΔΕΗ για τους εργαζόμενους που δε θα παραμείνουν με το νέο καθεστώς).

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Ιούνιο, όταν και προγραμματίζεται να γίνει ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες, η ΔΕΗ διανύει ένα κρίσιμο δίμηνο, καθώς ξεκινούν με εντατικούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την απόσχιση των υπό πώληση μονάδων με στόχο η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους. Το βασικό ερώτημα πλέον είναι εάν το μάλλον αρνητικό περιβάλλον για τις μονάδες άνθρακα και λιγνίτη, όπως αυτό αποτυπώνεται στην εκτίναξη των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων: από τα 5 ευρώ ο τόνος πέρυσι, αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο της Λειψίας η τιμή έχει εκτιναχθεί στα 14,05 ευρώ ο τόνος, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη.

Ποιο είναι το διακύβευμα του διαγωνισμού του Ιουνίου; Εάν η πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ στεφθεί με επιτυχία, τότε ανοίγει ο δρόμος για την οικονομική εξυγίανση της εταιρείας. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν πολλαπλά προβλήματα τόσο στο κομμάτι της εξυγίανσης του ισολογισμού της εταιρείας όσο και στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν. Άλλωστε οι Βρυξέλλες που διαχειρίζονται τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας, δεν έχουν κρύψει την άποψή τους ότι για να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός και άνοιγμα της αγοράς, εκτός από τους λιγνίτες, θα πρέπει να υπάρξει ισότιμη πρόσβαση των ιδιωτών και στο καλάθι των υδροηλεκτρικών, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά ιδιωτικοποίηση. Μέχρι τον Ιούνιο λοιπόν, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το μέλλον και τις προοπτικές της εταιρείας.

Απρόσμενα κέρδη

Και μπορεί η ΔΕΗ αυτήν την περίοδο να κινείται σε ρυθμούς αποεπένδυσης, εντούτοις μια απρόσμενη κυριολεκτικά εξέλιξη, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η εταιρεία να ξεκινήσει με ισχυρή κερδοφορία όχι μόνο το πρώτο τρίμηνο αλλά συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο λόγος για την υποχρεωτική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής ως αποτέλεσμα της αύξησης των υδάτινων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ (δηλαδή στις λίμνες που υπάρχουν νερά που αξιοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρισμού από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς). Η αύξηση των υδροηλεκτρικών έχει ξεκινήσει από τις 7 Μαρτίου και αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τα μεγέθη της εταιρείας; Η υποχρεωτική (λόγω συνθηκών) υδροηλεκτρική παραγωγή έχει μεταβλητό κόστος 2,12 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η τιμή που πουλιέται το ρεύμα στο σύστημα κυμαίνεται μεταξύ 45 και 60 ευρώ η μεγαβατώρα. Ταυτόχρονα τα υποχρεωτικά νερά έχουν προτεραιότητα στο σύστημα και επομένως εκτοπίζουν άλλες μονάδες με ακριβότερο κόστος παραγωγής, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που δεν ανήκουν στη ΔΕΗ και εισαγωγές.

Στο διάστημα από τις 7 Μαρτίου μέχρι τα τέλη Απριλίου η ΔΕΗ μπορεί να εμφανίσει επιπλέον έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ (επιπλέον πωλήσεις υδροηλεκτρικών αλλά και μείωση των αγορών ενέργειας από τρίτους). Να σημειωθεί ότι οι καλές υδρολογικά χρονιές, παραδοσιακά είναι χρονιές ισχυρής κερδοφορίας για την εταιρεία.

Η εξέλιξη αυτή εξηγεί και τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας, ότι η ΔΕΗ θα εμφανίσει ισχυρή κερδοφορία στη διάρκεια του 2018, εξέλιξη που ίσως αποβεί σωτήρια ενόψει του δύσκολου 2019, έτος κατά το οποίο η ΔΕΗ θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει σημαντικό μέρος του δανεισμού της και να κινηθεί για πρώτη φορά χωρίς το 40% του λιγνιτικού της δυναμικού.

(capital.gr)