Καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος: Ο άξονας της εισόδου Καστά στην Αμφίπολη έχει προσανατολισμό στους Δελφούς

Καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος: Ο άξονας της εισόδου Καστά στην Αμφίπολη έχει προσανατολισμό στους Δελφούς.

Αυτό επεσήμανε ο ομότιμος καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά το αποτέλεσμα της έρευνάς του, στο πλαίσιο της παρουσιάσεως της εκδόσεως «Μέγας Αλέξανδρος -Οι Εκστρατείες και η Αυτοκρατορία του, καταγραφές σε 100 Σπάνιους Ιστορικούς Χάρτες», βιβλίου του οποίου είναι συν-συγγραφεύς, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

«Ήταν το 2014 όταν παρατήρησα ότι ο άξονας εισόδου του ταφικού διαδρόμου του μνημείου ήταν έκκεντρος, δηλαδή ενώ το μνημείο είναι τέλειος κύκλος ο άξονας της εισόδου δεν διευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου» εξηγεί ο κ. Λιβιεράτος. Ο καθηγητής γνωρίζοντας πως η γεωπληροφορία αποτελεί σημαντικότατη πηγή ιστορικών στοιχείων, ανεζήτησε ερμηνεία σε αυτό που παρατήρησε με βάση μερικά εμφανή γεωδαιτικά στοιχεία, σχετιζόμενα με τον προσανατολισμό του άξονος της εισόδου στο μνημείο. Στα επόμενα βήματα της έρευνας ήλεγξε τον προσανατολισμό του άξονος εισόδου στο μνημείο από επί τόπου στοιχεία και έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς, επιβεβαιώνοντας την αρχική του εκτίμηση ότι ο προσανατολισμός της εισόδου του Τύμβου Καστά οδηγεί στους Δελφούς! Τους ίδιους υπολογισμούς επανέλαβε και επιβεβαίωσε στην συνέχεια από αποτυπώσεις της εισόδου που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.

Η απάντηση στο ερώτημα που γέννησε η παρατήρηση του προσανατολισμού της εισόδου του τύμβου Καστά, έρχεται να προσθέσει νέα ερωτήματα σε όσα δεν έχουν απαντηθεί ακόμη για την Αμφίπολη, όπως εκείνο που αφορά την ταυτότητα του ενοίκου τάφου.