Τους 5 θεματικούς άξονες που θα περιλαμβάνει το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και οι οποίοι αποτελούν τους πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής Ένωσης, ανέλυσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ημερίδα για τους στόχους και τις προκλήσεις εκπόνησης του ΕΣΕΚ.

Τους 5 θεματικούς άξονες που θα περιλαμβάνει το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και οι οποίοι αποτελούν τους πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής Ένωσης, ανέλυσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ημερίδα για τους στόχους και τις προκλήσεις εκπόνησης του ΕΣΕΚ. Οι άξονες αυτοί είναι η απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη, η εσωτερική αγορά ενέργειας, καθώς και η έρευνα - καινοτομία - ανταγωνιστικότητα, ενώ το ΕΣΕΚ θα περιγράφει τις πολιτικές και τα μέτρα παρέμβασης σε κάθε έναν από αυτούς, με στόχο να εξασφαλισθεί οικονομικά προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια με ορίζοντα το 2030. Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην ημερίδα επισήμανε ότι η εκπόνηση του ενεργειακού σχεδιασμού οφείλει να γίνει στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, καθώς και της Συμφωνίας του Παρισιού.

Από την πλευρά του ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος μίλησε μεταξύ άλλων για τις προκλήσεις επίτευξης των στόχων που θα θέτει η ΕΣΕΚ, όπως για παράδειγμα την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας.

Τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αγοράς άνοιξε ο διευθυντής διαχείρισης ενέργειας της ΔΕΗ Ανδρέας Μηταφίδης, ο οποίος τόνισε πως στη διαδικασία μετάβασης προς την απανθρακοποίηση είναι οικονομικά προτιμότερο να παραταθεί η «ζωή» των λιγνιτικών μονάδων, σε σχέση με την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Αντώνης Κοντολέων, από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), χαρακτήρισε εθνικά επιζήμιο τον εξοστρακισμό του λιγνίτη από το ενεργειακό μίγμα έναντι ενός εισαγόμενου καυσίμου.

Στον αντίποδα, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) Γιώργος Στάμτσης επισήμανε πως το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει το «καύσιμο γέφυρα» για τη μετάβαση έως το 2050 στην ηλεκτροπαραγωγή με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Επισήμανε επίσης πως, στο πλαίσιο του Target Model, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε η προημερήσια αγορά να μην κανιβαλισθεί από τα προθεσμιακά προϊόντα, ενώ υποστήριξε πως πρέπει να επιταχυνθεί η διασύνδεση της Κρήτης και να περιληφθούν στο πρόγραμμα των διασυνδέσεων τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο.

Ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος από τα ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι, με δεδομένο πως το πετρέλαιο θα διατηρήσει σημαντικό μερίδιο στο εγχώριο μίγμα έως το 2050, είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) Βασίλης Σεραφειμάκης υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου μεγαλύτερης εξοικονόμησης καυσίμων, καθώς η βάση αναφοράς είναι η περίοδος της οικονομικής κρίσης, που οι καταναλώσεις είχαν σημειώσει «βουτιά».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Λαδακάκος σημείωσε πως ο στόχος του 27-30% για τις ΑΠΕ είναι συντηρητικός. Κάτι που υποστήριξαν και οι εκπρόσωποι της Greenpeace και της WWF.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")