Με την κοινοπραξία νομικών, εμπορικών και οικονομικών συμβούλων «DLA Piper (UK) LLP – Navigant Consulting (Europe)» προχωρά η ΔΕΦΑ στους δύο διαγωνισμούς, εκ των οποίων ο πρώτος τον ερχόμενο μήνα για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου και ο δεύτερος για τις συνδεδεμένες λιμενικές και χερσαίες υποδομές.

Με την κοινοπραξία νομικών, εμπορικών και οικονομικών συμβούλων «DLA Piper (UK) LLP – Navigant Consulting (Europe)» προχωρά η ΔΕΦΑ στους δύο διαγωνισμούς, εκ των οποίων ο πρώτος τον ερχόμενο μήνα για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου και ο δεύτερος για τις συνδεδεμένες λιμενικές και χερσαίες υποδομές.

Ο διαγωνισμός για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να προκηρυχθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ ο διαγωνισμός για τις λιμενικές και χερσαίες υποδομές άντλησης και μεταφοράς του φυσικού αερίου από τα ειδικά πλοία μέχρι το σημείο υποδοχής της ΑΗΚ στο Βασιλικό, προβλέπεται να προκηρυχθεί εντός Ιουνίου. Την κατακύρωση της προσφοράς για νομικούς, εμπορικούς και οικονομικούς συμβούλους στην κοινοπραξία «DLA Piper (UK) LLP – Navigant Consulting (Europe)», αποφάσισε την Τρίτη το δ.σ. της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).

Ουσιαστικά με την προκήρυξη των δύο διαγωνισμών, με τη βοήθεια των συμβούλων, η Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρά στην έβδομη κατά σειρά διαδικασία από το 2006, για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου με σκοπό την ηλεκτροπαραγωγή. Όπως είναι γνωστό, οι προηγούμενες έξι κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Είναι η πρώτη προσπάθεια που γίνεται για έλευση LNG στην Κύπρο ως μόνιμη και όχι ως ενδιάμεση λύση, δηλαδή οι υποδομές θα είναι μόνιμες και όχι προσωρινές, ενώ η προμήθεια LNG θα γίνεται με ξεχωριστά συμβόλαια. Στόχος είναι να επιτευχθεί η έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), την 1η Ιανουαρίου 2020, προκειμένου να αποφευχθούν τα πρόστιμα από την ΕΕ λόγω εκπομπών ρύπων. Η λύση αυτή θα διατηρηθεί ως εφεδρική και μετά την άφιξη φυσικού αερίου από κυπριακά κοιτάσματα, ώστε να υπάρχει ασφάλεια παροχής καυσίμου αν για κάποιους λόγους υπάρχει προσωρινή διακοπή παροχής από τα κοιτάσματα.

Η ΔΕΦΑ υπολογίζει ότι οι υποδομές στο Βασιλικό (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, προβλήτα κ.λπ.) θα στοιχίσουν €250 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 40% (πιο συγκεκριμένα €101 εκατ.) θα προέλθουν από ευρωπαϊκή χορηγία. Στα σενάρια εξετάζεται και το ενδεχόμενο χερσαίας μονάδας αποϋγροποίησης.

Για το υπόλοιπο κονδύλι, υπάρχει ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ΑΗΚ μπορεί αν το αποφασίσει να συμμετέχει με ποσοστό 30% στο όχημα ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί.

Σε ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν οι υφιστάμενες υποδομές, όπως προβλήτα στο ιδιωτικό τερματικό καυσίμων στο Βασιλικό, ο κ. Κασσιανίδης είπε πως η ύπαρξη κρατικών υποδομών ήταν προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χορηγίας των €101 εκατ.

Οι οδηγίες προς τη ΔΕΦΑ για το νέο σχήμα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, δόθηκαν από τον υπουργό Ενέργειας, κατόπιν απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο.

Κι αυτό για να μπορέσει η ΑΗΚ να παράγει ηλεκτρισμό με φυσικό αέριο, αφού σε αντίθετη περίπτωση τόσο το κόστος προσθήκης αντιρυπαντικών τεχνολογιών, όσο και οι ποινές για τους ρύπους, θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος ηλεκτρισμού.

Επίσης, ο διαγωνισμός για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα προβλέπει τον εφοδιασμό της Κύπρου με υγροποιημένο φυσικό αέριο με μακροχρόνιο συμβόλαιο σε σχετικά μικρές ποσότητες – της τάξης του 0,5 δισεκατομμυρίων μονάδων, έναντι διπλάσιων και υπερδιπλάσιων που προβλέπονταν σε προηγούμενους διαγωνισμούς για «ενδιάμεση λύση».

Έτσι, καθησυχάζονται και οι ανησυχίες της ΑΗΚ ότι μπορεί να υπάρχει δέσμευση αγοράς μεγάλων ποσοτήτων που μπορεί αν η εξέλιξη στην ζήτηση ηλεκτρισμού δεν επαληθευτεί, να υπάρχουν δεσμεύσεις για αγορά περιττών ποσοτήτων. Επειδή, οι ποσότητες του μακροχρόνιου συμβολαίου πιθανόν να μην είναι αρκετές, προβλέπεται και η αγορά επιπλέον ποσοτήτων από τη διεθνή αγορά με τρέχουσες τιμές κάθε περίοδο που θα χρειαστούν.

 

Από την ΕΕ το 60% του κόστους

Η ΔΕΦΑ, προκήρυξε τον διαγωνισμό για επιλογή συμβούλων τον περασμένο Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, μετά την κατάθεση ενδιαφέροντος, διαφάνηκε ότι ενδιαφέρθηκαν για να αναλάβουν ως σύμβουλοι των έργων 18 συνολικά οίκοι και κοινοπραξίες διεθνώς, εκ των οποίων την Τρίτη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιλέγηκε η «DLA Piper (UK) LLP – Navigant Consulting (Europe)».

Να σημειωθεί ότι ο νομικός οίκος «DLA Piper (UK) LLP», είχε σε σειρά περιπτώσεων συμβάσεις παροχής νομικών συμβουλών στην Κύπρο, όπως με την Κεντρική Τράπεζα, την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου κ.α.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της προκήρυξης, η αξία του συμβολαίου για τους συμβούλους, υπολογίζεται να ανέλθει στα €1,8 εκατ., εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος -το 60%- θα καταβληθεί μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και το 40% από την ΔΕΦΑ. Το συμβόλαιο έχει τριετή ισχύ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ίδιοι σύμβουλοι θα πρέπει να συμβάλουν και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΔΕΦΑ και ΑΗΚ, ώστε και οι δύο πλευρές να είναι εξασφαλισμένες και στις μεταξύ τους πράξεις πώλησης αερίου από την ΔΕΦΑ προς την ΑΗΚ.

Ανάλογες συμφωνίες θα γίνουν και με ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού από συμβατικές πηγές, όταν αρχίσουν να λειτουργούν.

 

(philenews.com)