Ιδιαίτερα Σημαντικός ο Τομέας των ΑΠΕ για την Προσέλκυση Νορβηγών Επενδυτών στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα Σημαντικός ο Τομέας των ΑΠΕ για την Προσέλκυση Νορβηγών Επενδυτών στην Ελλάδα
energia.gr
Τρι, 10 Απριλίου 2018 - 13:13
Ως ιδιαίτερα σημαντικό τομέα για την προσέλκυση Νορβηγών επενδυτών στην Ελλάδα χαρακτήρισε των τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας ο Νορβηγός πρεσβευτής στη χώρα μας, κ. Γιορν Γκέλσταντ.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό τομέα για την προσέλκυση Νορβηγών επενδυτών στην Ελλάδα χαρακτήρισε των τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας ο Νορβηγός πρεσβευτής στη χώρα μας, κ. Γιορν Γκέλσταντ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νορβηγός διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αυξημένη συνεργασία σε πολλούς τομείς μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως όσον αφορά την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη.

«Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας, όπου η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό και η Νορβηγία έχει πολλά να προσφέρει σε ότι αφορά τη σχετική εμπειρογνωμοσύνη. Μια άλλη είναι οι ναυτιλιακές βιομηχανίες. Είναι γνωστό ότι η τεχνολογική καινοτομία είναι καθοριστική για την ικανοποίηση νέων απαιτήσεων, ευκαιριών και για την αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού. Μαζί με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα, η νορβηγική κυβέρνηση προωθεί, διευκολύνει και συγχρηματοδοτεί πολλές συστάδες θαλάσσιας καινοτομίας. Αυτές οι συστάδες περιλαμβάνουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τη ναυτιλιακή ενέργεια, την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και την υδατοκαλλιέργεια. Με τη βοήθεια αυτών των συστάδων καινοτομίας, η Νορβηγία μπορεί ευκολότερα να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον και να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Θα χαρούμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με την Ελλάδα και να δούμε αν μπορούμε να αναπτύξουμε νέους τομείς για στοχοθετημένη συνεργασία», ανέφερε ο κ. Γκέλσταντ.

Με αφορμή την παραχώρηση δικαιωμάτων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Γκέλσταντ αναλύει το νορβηγικό παράδειγμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Η νορβηγική πολιτική για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θεωρείται από πολλούς ως υπόδειγμα. Μπορέσαμε και εξασφαλίσουμε έναν ισχυρό εθνικό έλεγχο τόσο της διαχείρισης των πόρων, όσο και των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων, που αποτέλεσαν βασικά στοιχεία για το εθνικό μας οικονομικό πλαίσιο. Ο γενικός στόχος της πολιτικής πετρελαιοειδών της Νορβηγίας ήταν πάντοτε να παρέχει το καλύτερο δυνατό πλαίσιο για την κερδοφόρα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα. Αφετέρου δε να εξασφαλίσει ότι το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της αξίας πηγαίνει στο κράτος. Με τον τρόπο αυτό, οι υπεράκτιες δραστηριότητες μας μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία στο σύνολό της και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών ως αναπόσπαστο μέρος του κράτους πρόνοιας. Πιστεύω ότι η στενή σχέση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων κατά τη διάρκεια των ετών στο πλαίσιο αυτού του κλάδου είναι ένας σημαντικός λόγος για την επιτυχία μας».

Τέλος, κληθείς να αναπτύξει τη θέση της Νορβηγίας για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκέλσταντ ανέφερε ότι «Η Νορβηγία θα ήθελε να δει κάθε εποικοδομητικό μέτρο που θα μπορούσε να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα μέσω της εκτεταμένης συνεργασίας. Ο σημερινός αντίκτυπος από την αποδιάρθρωση στη Μέση Ανατολή απαιτεί μια σταθερή και ισχυρή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όσον αφορά τη γεωπολιτική, τα πράγματα είναι πιο αλληλένδετα απ’ ό, τι συνήθως πιστεύουμε».