Η ρωσική βιομηχανία Rusal παράγει περίπου το 6% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Από την περασμένη Παρασκευή ωστόσο η βιομηχανία που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριμπάσκα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 12 μεγάλων ρωσικών εταιρειών εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις

Η ρωσική βιομηχανία Rusal παράγει περίπου το 6% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Από την περασμένη Παρασκευή ωστόσο η βιομηχανία που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριμπάσκα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 12 μεγάλων ρωσικών εταιρειών εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις.

Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων εναντίον 7 Ρώσων ολιγαρχών, 12 ρωσικών εταιρειών και 17 Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων ως αντίποινα για τη στάση της Ρωσίας στην Κριμαία, την Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και για την προσπάθεια υπονόμευσης δυτικών δημοκρατιών.
 
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ είναι τόσο αυστηρές, που καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τον Ο. Ντεριμπάσκα να κάνει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή για τις εταιρείες του σε αμερικανικά δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι εμπορευμάτων και μετάλλων ανακοίνωσαν ότι θα συμμορφωθούν με τις κυρώσεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Bloomberg, πέντε μεγάλοι οίκοι που προμηθεύονταν αλουμίνιο από τη Rusal μετά από σχετικές εισηγήσεις τόσο των τραπεζών όσο και των νομικών τους συμβούλων, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη ρωσική εταιρεία μετά τις εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής.  

Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της Rusal έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα υποχωρώντας κατά 25% στην αγορά της Μόσχας και κατά 50% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπου επίσης είναι εισηγμένη. 

Τι σημαίνουν οι κυρώσεις για την αγορά του αλουμινίου

Με τον μεγαλύτερο εκτός Κίνας παραγωγό αλουμινίου να βρίσκεται ουσιαστικά εκτός αγοράς, οι τιμές του μετάλλου έχουν κάνει ράλι καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την επάρκεια προμήθειας. Συγκεκριμένα το αλουμίνιο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου ανέβηκε από τα $1.980/τόνο την περασμένη Παρασκευή 6 Απριλίου, έως και στα $2.144/τόνο χθες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο την τελευταία διετία για την τιμή του αλουμινίου στο LME. 

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ακατέργαστου αλουμινίου για τις ΗΠΑ, με περίπου 700 χιλ. τόνους σε σύνολο εισαγωγών 5 εκατ. τόνων. Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς οι κυρώσεις εναντίον της Rusal, αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά του μετάλλου, επηρεάζοντας τόσο τις τιμές όσο και τις φυσικές παραδόσεις. 

Σε θέση ισχύος

Το έλλειμμα προσφοράς φέρνει σε θέση ισχύος τους δυτικούς παραγωγούς που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις και τους δασμούς Trump, όπως η Alcoa και η Century Aluminum που είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται σημαντικά, μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής. Το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους παραγωγούς όπως η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία αναβαθμίζεται μαζί με τα δυτικά εργοστάσια αλουμινίου και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων από τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά. Άλλωστε η Αλουμίνιον της Μυτιληναίος, είναι το μεγαλύτερο και πιο ανταγωνιστικό εργοστάσιο για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

(από www.capital.gr)