Εβδομάδα εξελίξεων είναι η τρέχουσα για την έκβαση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και τη διαδικασία ανάδειξης του προτιμητέου επενδυτή για το 66% του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Εβδομάδα εξελίξεων είναι η τρέχουσα για την έκβαση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και τη διαδικασία ανάδειξης του προτιμητέου επενδυτή για το 66% του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Έτσι, σήμερα, εκπνέει η προθεσμία υποβολής των νέων βελτιωμένων οικονομικών προσφορών από τους δύο διεκδικητές, οι οποίες πιθανότατα θα αποσφραγιστούν έως την Παρασκευή από το ΤΑΙΠΕΔ.

Από τη μία πλευρά, το 66% του ΔΕΣΦΑ (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) διεκδικεί η κοινοπραξία των Snam και Enagas, διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ισπανίας αντίστοιχα, και της βελγικής Fluxys, η οποία δραστηριοποιείται στις ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου.

Οι τρεις εταιρείες συμμετέχουν επίσης στην κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP).

Ο δεύτερος «μνηστήρας» είναι η κοινοπραξία της ισπανικής Reganosa, της ρουμανικής Transgaz και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Οι Reganosa και Transgaz είναι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ισπανίας και της Ρουμανίας, αντίστοιχα.

Πάντως, το συγκεκριμένο σχήμα απέκτησε αναμφισβήτητα μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» με τη συμμετοχή της EBRD, στερώντας από την πρώτη κοινοπραξία τον τίτλο του αδιαφιλονίκητου φαβορί για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ.

Η υποβολή των βελτιωμένων προτάσεων έρχεται περίπου δύο εβδομάδες μετά την αποσφράγιση των αρχικών δεσμευτικών προσφορών των δύο σχημάτων, η οποία έγινε στις 29 Μαρτίου.

Η «πρόκριση» και των δύο σχημάτων στην επόμενη φάση της διαδικασίας σημαίνει πως η απόκλιση των αρχικών προσφορών τους ήταν μικρότερη από 15%. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, μόνο σε αυτή την περίπτωση το Ταμείο, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα ζητούσε βελτίωση και από τις δύο κοινοπραξίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα δύο τιμήματα δεν διέφεραν περισσότερο από 20 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι οι αρχικές προσφορές υπερέβαιναν τα 400 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Έτσι, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις ώστε, με τις βελτιώσεις, το τελικό τίμημα εξαγοράς να κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Τα 400 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό εξαγοράς από την αζερική Socar στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος στην πορεία κηρύχθηκε άγονος.

Ωστόσο, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα δεδομένα για τον Διαχειριστή και τις προοπτικές του.

Έτσι, όπως δείχνουν και οι προσφορές που κατέθεσαν οι δύο «μνηστήρες» στην προηγούμενη φάση της διαδικασίας, το εν λόγω ποσό έχει πάψει να απηχεί την αξία του.

Ενδεικτικά αυτών των νέων, βελτιωμένων δεδομένων για τον ΔΕΣΦΑ είναι η αισθητή διεύρυνση του κύκλου εργασιών του το περσινό έτος, απόρροια της πολύ μεγάλης ανόδου της κατανάλωσης φυσικού αερίου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις να αγγίξουν τα 268,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 59% από το 2016, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 169,7 εκατομμύρια.

Όπως είναι φυσικό, η άνοδος αυτή είχε θετικές επιπτώσεις τόσο στην κερδοφορία όσο και στα ταμειακά διαθέσιμα. Έτσι, τα καθαρά κέρδη του ΔΕΣΦΑ έφτασαν πέρυσι τα 85,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 140,6% σε σχέση με το 2016, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα κινήθηκαν στα 227,8 εκατ. στο τέλος του 2017, εμφανίζοντας άνοδο 56,1% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)