Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η κατασκευή πέντε μονάδων παραγωγής βιοαερίου, στην βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια περιοχή με αρκετές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και κατ’ επέκταση με παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων. Όμως, η κατασκευή των μονάδων έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο της περιφέρειας Ηπείρου, όσο και του δήμου Ζίτσας.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η κατασκευή πέντε μονάδων παραγωγής βιοαερίου, στην βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια περιοχή με αρκετές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και κατ’ επέκταση με παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων. Όμως, η κατασκευή των μονάδων έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο της περιφέρειας Ηπείρου, όσο και του δήμου Ζίτσας. Ειδικότερα, οι κάτοικοι του δήμου υποστηρίζουν πως η ποιότητα της ζωής τους θα υποβαθμιστεί. Μέχρι στιγμής υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας, τον Δήμο Ζίτσας και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Αντιθέτως, τους περιβαλλοντικούς όρους ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τέλη Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως «είμαστε υπέρ της κατασκευής μονάδων βιοαερίου από όλους όσοι στην περιοχή μας έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις», επισημαίνοντας όμως «για την περίπτωση των πέντε μονάδων στη ΒΙ.ΠΕ., η Περιφέρεια ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά, γιατί οι μελέτες ήταν πλημμελείς». Επίσης, έθετε μια σειρά από ζητήματα, όπως ότι στις μελέτες δεν προτείνεται κάποια επεξεργασία των αποβλήτων, πριν τη διάθεσή τους σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Δεν προτείνονται μέτρα για τη μείωση των οσμών από την επεξεργασία των αποβλήτων και δεν έχει εξασφαλιστεί η συνδεσιμότητα των εγκαταστάσεων με το δίκτυο ηλεκτρισμού της ΔΕΗ.

Αντίθετη άποψη, όμως, είχε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, η αρμόδια υπηρεσία της οποίας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή των μονάδων. Ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Βασίλης Μιχελάκης, σχολιάζοντας την απόφαση υπενθύμισε σε δηλώσεις του πως στο παρελθόν η περιφέρεια έχει γνωμοδοτήσει θετικά 23 αντίστοιχες μονάδες στην Ήπειρο, υπογραμμίζοντας πως τα έργα έχουν θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο και όχι αρνητικό.

Απαντώντας, στις αιτιάσεις των κατοίκων και της Περιφέρειας σε σχέση με τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η διαχείριση τους, ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων βιοαερίου, αναφέρει πως τα απόβλητα είναι ικανά να τροφοδοτήσουν τις μονάδες. Άλλωστε, επισημαίνει πως «σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, για το έτος 2016, μόνο στους Δήμους Ζαγορίου, Ζίτσας και Ιωαννιτών οι οποίοι χωροθετούνται σε ακτίνα μικρότερη των 30χλμ από την ΒΙ.ΠΕ., καταγράφηκαν περισσότερα από 9.000 βοοειδή, 500 χοιρομητέρες και 21.000.000 ορνιθοειδή. Το παραπάνω ζωικό κεφάλαιο αντιστοιχεί σε μέσες παραγόμενες ημερήσιες ποσότητες αποβλήτων ίσες με 250m3 από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 1400 m3 από τις πτηνοτροφικές. Οι πέντε λοιπόν, αυτές μονάδες βιοαερίου έρχονται να δώσουν τη λύση στην έλλειψη ικανού απορρυπαντή για το λεκανοπέδιο του νομού». Παράλληλα, θέτει μια σειρά από ερωτήματα, όπως πόσες από τις πτηνο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του νομού επεξεργάζονται και πως τα παραγόμενα απόβλητά τους, αλλά και σε τι βαθμό τηρούνται οι όροι περί ύψους ρυπαντικού φορτίου των επεξεργασμένων αποβλήτων πριν τη διάθεσή τους.

Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Energia. gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων βιοαερίου, Χρήστος Πετρόχειλος, σημείωσε πως υπάρχει μια δυσπιστία των κατοίκων απέναντι στα έργα, που οφείλεται ως ένα βαθμό στην κακή τους ενημέρωση. «Γενικότερα βλέπουν προβλήματα. Έχουν στο μυαλό τους ΧΥΤΑ, νομίζουν πως το βιοαέριο είναι καύση προϊόντων, ενώ πρακτικά είναι αναερόβια χώνευση. Οι κάτοικοι για παράδειγμα στα Ιωάννινα αντιδρούν για τις μονάδες, που βρίσκονται στη βιομηχανική ζώνη των Ιωαννίνων, όταν στην Γερμανία υπάρχει ένα αντίστοιχο έργο 10 MW, σε πολύ κοντινή απόσταση από την κατοικημένη περιοχή» υποστήριξε. Τέλος ανέφερε καταλήγοντας, πως υπάρχει δυσπιστία και κακή ενημέρωση των περιφερειών προς τους κατοίκους.