Η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανική, αρχίζει να χάνει το momentum της, υποστηρίζουν ξένοι αναλυτές οι οποίοι προβλέπουν υποχώρηση του ρυθμού επέκτασης της.

Η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανική, αρχίζει να χάνει το momentum της, υποστηρίζουν ξένοι αναλυτές οι οποίοι προβλέπουν υποχώρηση του ρυθμού επέκτασης της.

Αφορμή για την αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αναλυτών για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, στάθηκε η ανακοίνωση της πορείας των εξαγωγών της τον Φεβρουάριο οι οποίες υποχώρησαν κατά 3,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 1,3% σε μηνιαία βάση.

Εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει άμεσα την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δη των ελληνικών εξαγωγών. Αφ ενός γιατί η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη των ελληνικών προϊόντων και αφ ετέρου διότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατευθύνεται το 71% των ελληνικών εξαγωγών.

Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει αποτυπωθεί στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Τον Φεβρουάριο, όπου οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 3,2% και οι γερμανικές εισαγωγές κατά 1,3%, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραφαν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), οι ελληνικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 14,6% στα 2,41 δισ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 14% ή κατά 207,7 εκατ. ευρώ και έφθασαν στα 1,69 δισ. ευρώ. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 16,5% και ανήλθαν σε 4,95 δις. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 3,39 δισ. ευρώ από 2,91 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 16,6%.

Πάντως παρά την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο δίμηνο του έτους, εξαγωγείς, φορείς και αναλυτές, παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία τους στο μέλλον. Μεταξύ αυτών ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ο οποίος ζητά από την Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα το έργο των εξαγωγικών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας το έργο τους. Ο ΠΣΕ επαναφέρει το αίτημα για αποκλιμάκωση της φορολογίας και την πλήρη και οριστική άρση των capital controls, τα οποία εξακολουθούν να εμποδίζουν την προσπάθεια επέκτασης των Ελλήνων εξαγωγέων στο εξωτερικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΕΒΕ ο οποίος ζητά μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και κυρίως μείωση φορολόγησης εργασίας (φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών). Ειδικότερα ο ΣΕΒΕ ζητά άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων στο 25% και 20% το 2023 για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επίσης προτείνει να δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων 3 στις 10 "βλέπουν” στασιμότητα των εξαγωγών τους τη φετινή χρονιά, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει και για την γεωπολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή, αφού οποιαδήποτε αναταραχή εκτιμάται ότι θα επιδράσει άμεσα στην πορεία των εξαγωγών.

Βέβαια πέραν όλων των άλλων, "αγκάθι" παραμένει η χαμηλή παραγωγικότητα, ο κατακερματισμός του κλήρου, η μικρή εξαγωγική διείσδυση και η ανώνυμη εξαγωγή χύδην αγροτικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελληνικό ελαιόλαδο. Τον Φεβρουάριο οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν 59,2%, και 81,7% το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Ωστόσο όπως έχει δείξει η ιστορία η πορεία των εξαγωγών ελαιολάδου, οι οποίες κατά βάση είναι χύμα, επηρεάζονται από τις ανάγκες των αγοραστών από την Ιταλία και την Ισπανία.

Το ελληνικό ελαιόλαδο παραμένει άγνωστο στις διεθνείς αγορές, και το μερίδιό του είναι κάτω από το 6% σε 15 βασικές παγκόσμιες αγορές με την Ιταλία και την Ισπανία να ελέγχουν το 90% της αγοράς.

 

(capital.gr)