Λευτέρης Ιωαννίδης: «Χρειαζόμαστε Εθνική και Ευρωπαϊκή Στήριξη για την Δίκαιη Μετάβαση στη Μεταλιγνιτική Εποχή»

Λευτέρης Ιωαννίδης: «Χρειαζόμαστε Εθνική και Ευρωπαϊκή Στήριξη για την Δίκαιη Μετάβαση στη Μεταλιγνιτική Εποχή»
της Σοφίας Ελανίδου
Πεμ, 12 Απριλίου 2018 - 16:38
«Εάν δεν πάρουμε έγκαιρα μέτρα, θα έχουμε μια καταστροφική μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Έχουμε ανάγκη από πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον θέματα από τις εκτεθειμένες περιφέρειες»

«Εάν δεν πάρουμε έγκαιρα μέτρα, θα έχουμε μια καταστροφική μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Έχουμε ανάγκη από πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον θέματα από τις εκτεθειμένες περιφέρειες».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, σε εκδήλωση για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η μετάβαση θα γίνει. Το θέμα είναι να γίνει σωστά».

Στην Ελλάδα, για τις 22.500 θέσεις εργασίας οι οποίες σχετίζονται με την βιομηχανία του άνθρακα θα πρέπει να βρεθούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις, αφού υπολογίζεται ότι οι απώλειες από την αποβολή του άνθρακα από την  παραγωγική διαδικασία θα ανέρχονται σε 83 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στόχος της ΕΕ είναι να υλοποιηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν 3.000.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030. Ήδη, το 66% του άνθρακα που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται αρνητικό για τις ταμειακές ροές ενώ έως το 2030 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 100%.

«Ακόμη, υπάρχουν προβλήματα με την και τη διαρθρωτική χρηματοδότηση αλλά δουλεύουμε ήδη πάνω στην στρατηγική για την επόμενη περίοδο. Πρέπει όμως να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ως προς τις υποχρεώσεις τον κρατών-μελών σχετικά με την διαδικασία της ομαλής μετάβασης», τόνισε η ευρωβουλευτής Ska Keller (Greens/EFA).

Οι προτάσεις του Δήμου Κοζάνης

Οι οικονομικές απώλειες για τη Δυτική Μακεδονία από την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2-4 δις. ευρώ έως το 2030.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει ήδη ενταχθεί ως περιφέρεια πληρότητος στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Coal Platform”. Πρόσφατα, επανέφερε την πρόταση του για χρηματοδότηση του σχεδίου για τη μετάβαση από τα έσοδα της δημοπρασίας δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σε εθνικό επίπεδο.

 «Έχουμε προτείνει ήδη ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία, ωστόσο είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν επίσης οι ιδιωτικοί πόροι. Το θετικό είναι ότι υπάρχει συναντίληψη σε τοπικό επίπεδο. Πλέον έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τα συνδικάτα. Πρέπει όμως άμεσα να ξεκινήσουμε το σχεδιασμό, προκειμένου σε βάθος δεκαετίας να προλάβουμε τις συνέπειες», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Προκειμένου να αντισταθμίσει τις συνέπειες, στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την στρατηγική έχουν οι ανανεώσιμες πηγές, ο τουρισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών μεταξύ των περιφερειών που μοιράζονται τις ίδιες συνθήκες και εμπειρίες.

Το WWF Ελλάς έχει ήδη εκπονήσει έναν οδικό χάρτη για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τον οποίο, με επενδύσεις ύψους €2,35 δις (λιγότερο από το κόστος εγκατάστασης των 2 νέων λιγνιτικών μονάδων που σχεδιάζει η ΔΕΗ), θα δημιουργηθούν περίπου 11.600 νέες θέσεις εργασίας και τοπικό εισόδημα € 2,5 δις.

«Η Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό οφείλει να εντάξει συγκεκριμένους στόχους για την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2030 και ταυτόχρονα να διοχετεύσει τους απαραίτητους πόρους για την προστασία των εργαζομένων και τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της χώρας. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο», τόνισε στη Euractiv.gr ο Σταύρος Μαυρογένης, Συνεργάτης Ενεργειακής Πολιτικής του WWF Ελλάς.

(από Euractiv.gr)