Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν: οι εκλογές θα γίνουν στις 24 Ιουνίου, πολύ νωρίτερα δηλαδή και από την πρόταση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος Ντ. Μπαχτσελί. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον κ. Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του κ. Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του

Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν: οι εκλογές θα γίνουν στις 24 Ιουνίου, πολύ νωρίτερα δηλαδή και από την πρόταση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος Ντ. Μπαχτσελί.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον κ. Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του κ. Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση. Άλλωστε, πιθανός λόγος της πρόωρης προσφυγής είναι, σύμφωνα με αναλυτές, ο φόβος του Τούρκου Προέδρου για ραγδαία ύφεση της οικονομίας μέχρι το 2019. Συνεπώς, εκτιμάται ότι ο Ερντογάν προχωρά τώρα σε εκλογές θεωρώντας ότι η νίκη του είναι σίγουρη εξαιτίας της ακραίας ρητορείας που ελκύει μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού.

Έτσι, αν και η οικονομική κατάσταση είναι δραματική, ωστόσο καλύπτεται περίτεχνα από τον πόλεμο κατά των Κούρδων στη Συρία αλλά και από τις εθνικιστικές κραυγές του Σουλτάνου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι προκλήσεις της Αγκυρας κατά της Ελλάδας μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, είχε προβλέψει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη γείτονα, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως πιθανή συνέπεια "αναταράξεις" στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας το επόμενο δίμηνο.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στα τέλη Μαρτίου, ο κ. Πάιατ είχε πει αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας και τη στάση Ερντογάν: «Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους έλληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη».