Οι Ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας Συμφώνησαν στην «Πλήρη Αποπυρηνικοποίηση» της Χερσονήσου

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in ανακοίνωσαν σήμερα, μετά το πέρας της ιστορικής συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, τη δέσμευσή τους για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
energia.gr
Παρ, 27 Απριλίου 2018 - 14:23

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in ανακοίνωσαν σήμερα, μετά το πέρας της ιστορικής συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, τη δέσμευσή τους για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Kim έγινε ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που επισκέφθηκε τη Νότια Κορέα από τον Κορεατικό πόλεμο του 1953, αφού διέσχισε την οχυρωμένη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ των δύο κρατών στις 9:30 π.μ. τοπική ώρα.

«Η Νότια και η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να κάνουν πραγματικότητα, μέσω της αποπυρηνικοποίησης, μια κορεατική χερσόνησο χωρίς πυρηνικά», ανέφεραν σε κοινή δήλωση.

Ωστόσο, η δήλωση δεν ανέφερε κανένα νέο ειδικό μέτρο που θα λάβει η Βόρεια Κορέα προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν, επίσης, ότι θα προωθήσουν από κοινού τις συνομιλίες τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχομένως την Κίνα, προκειμένου να μπει και επίσημα τέλος στον Κορεατικό Πόλεμο.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο κρατών σταμάτησαν μετά από την ανακωχή του 1953, αλλά τα δύο κράτη εξακολουθούν τυπικά να βρίσκονται σε πόλεμο.

«Βρισκόμενος εδώ σήμερα, βλέπω ότι η Νότια και η Βόρεια Κορέα είναι οι ίδιοι άνθρωποι, το ίδιο αίμα - δεν μπορούν να χωριστούν», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ο Νοτιοκορεάτης Moon να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ αργότερα φέτος. Παράλληλα, συμφώνησαν στην ίδρυση μόνιμου γραφείου επικοινωνίας στη βορειοκορεατική πόλη Kaesong, αλλά και στην επανεκκίνηση των προσωρινών επανενώσεων μεταξύ συγγενών που χωρίστηκαν κατά τον πόλεμο.

Πριν από τη συνάντηση των δύο αντρών, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να διατηρήσει τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας μέχρι να είναι ορατές «συγκεκριμένες αλλαγές» στη στάση της, τονίζοντας ότι δεν πρέπει ακόμη να μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.

«Μέχρι να δούμε συγκεκριμένες αλλαγές στη στάση της Βόρειας Κορέας, πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και να συνεχίσουμε την επιβολή κυρώσεων», δήλωσε χθες ο Stoltenberg σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής -η τρίτη μετά τις συναντήσεις το 2000 και το 2007- προηγείται μιας συνάντησης μεταξύ του Βορειοκορεάτη Kim και του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα ή στις αρχές Ιουνίου.

Οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν πέρυσι, όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους και πραγματοποίησε μία πυρηνική δοκιμή, ενώ Kim και Trump αντάλλασαν απειλές και προσβολές.

Ωστόσο, στις αρχές του έτους ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εγκαινίασε ένα μάλλον απρόσμενο ‘μπαράζ’ διπλωματικών επαφών, το οποίο περιελάμβανε και τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα.

Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία περιελάμβανε, επίσης, την αδελφή του Kim, Kim Yo Jong, που παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην πρωτεύουσα Πιόντσανγκ.

Οι δύο ηγέτες έχει ανακοινωθεί ότι θα φυτέψουν ένα πεύκο που χρονολογείται από το 1953, οπότε και υπογράφηκε η ανακωχή του Κορεατικού Πολέμου, πριν υπογραφεί και ανακοινωθεί η μεταξύ τους συμφωνία.

Kim και Moon θα παραστούν αργότερα σε επίσημο δείπνο, του οποίου θα ακολουθήσει η επίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή.