Η ημερομηνία κατά την οποία θα φθάσει το πρώτο αζέρικο αέριο στην Τουρκία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά θα είναι νωρίτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Η πρώτη φάση παράδοσης του αγωγού φυσικού αερίου Trans Anatolian Pipeline (TANAP), ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα του Shah Deniz,  τελικά θα γίνει στις  αρχές και όχι στα τέλη του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλιέφ, ο οποίος βρίσκονταν στην Άγκυρα σε επίσημη επίσκεψη, ο Ερντογάν δήλωσε μόνο ότι η επίσημη τελετή έναρξης της νέας …γραμμής θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή ημερομηνία. Λίγες ημέρες πριν, ο γενικός διευθυντής του TANAP, Σαλτούκ Ντουζγιόλ, είχε δηλώσει -από το Εσκισεχίρ όπου βρίσκεται ένα από τα σημεία διανομής φυσικού αερίου του TANAP- ότι η επίσημη έναρξη είχε τοποθετηθεί στα τέλη Ιουνίου και δη στις 30 του μηνός. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου όμως τον διέψευσαν.

Η αλλαγή του σχεδιασμού, ώστε να μπορέσει ο αγωγός να τεθεί σε λειτουργία πριν από τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις,  οφείλεται στη διεξαγωγή των πρόωρων τουρκικών εκλογών, που  ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της χώρας προ δεκαημέρου. Πηγή με γνώση της πορείας του έργου, μιλώντας στο «Natural Gas World», επιβεβαιώνει ότι, ο σχεδιασμός προέβλεπε επίσημα εγκαίνια μετά τις 15 Ιουνίου, αλλά όπως φαίνεται θα επισπευσθούν.  Ωστόσο, όπως εκτιμά η ίδια πηγή, με δεδομένο ότι η περίοδος του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανίου πέφτει μεταξύ 15 Μαΐου και 14 Ιουνίου, θα είναι δύσκολο ο Ερντογάν να φέρει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας πιο κοντά, χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω δυσκολίες σε εκείνους που αναμένεται να παρευρεθούν στην τελετή και ενδεχομένως θα νηστεύουν.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη φάση λειτουργίας του αγωγού TANAP θα αφορά την παράδοση αζέρικου αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz στην Botas, σε υποδομές κοντά στο Εσκισεχίρ στη Βορειοδυτική Τουρκία, το οποίο σταδιακά θα φτάσει έως και τα 6 bn m³/yr (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος). Η προμήθεια αρχικά θα ανέλθει στα 2 bn m³/yr έως τον Ιούνιο του 2019, έπειτα θα αυξηθεί στα 4 bn m³/yr έως  τον Ιούνιο του 2020 και θα φτάσει τελικά τα 6 bn m³/yr έως τον Ιούνιο του 2021.

Μέσω των δύο κέντρων συμπίεσης που έχουν κατασκευαστεί, θα πραγματοποιείται συνολικά η μεταφορά 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου, εκ των οποίων τα έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα θα τα χρησιμοποιεί η Τουρκία, για τις ανάγκες της. Η μεταφορά 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως φυσικού αερίου μέσω του TANAP προς την Ευρώπη, θα αρχίσει το 2020, οπότε θα έχει αρχίσει να λειτουργεί και ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), ο οποίος θα ενωθεί με τον TANAP στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.

Άλλωστε, οι εργασίες για τον TAP βρίσκονται  στην τελική ευθεία. Ο αγωγός θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού καταλήξει στην Ιταλία, όπου θα ενωθεί με το ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και μέσω αυτού το αζέρικο αέριο θα φτάσει στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 87% της συγκόλλησης των σωλήνων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 670 χιλιόμετρα, από τα συνολικά 750 χιλιόμετρα, της διαδρομής του TAP σε Ελλάδα και Αλβανία.