ΙΕΑ: Βελτιωμένοι οι Παγκόσμιοι Δείκτες για τις ΑΠΕ, σε Καλό Δρόμο και η Ελλάδα

ΙΕΑ: Βελτιωμένοι οι Παγκόσμιοι Δείκτες για τις ΑΠΕ, σε Καλό Δρόμο και η Ελλάδα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 10 Μαΐου 2018 - 07:53

Η Ελλάδα συμβαδίζει με τις παγκόσμιες τάσεις και την πρόοδο στη χρήση των ΑΠΕ, ενώ πέτυχε να μειώσει την ενεργειακή ένταση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Παγκόσμια Έκθεση του ΙΕΑ για το 2018

Παρά το γεγονός πως ο πλανήτης έχει να διανύσει αρκετό δρόμο έως ότου καταφέρει να πετύχει τους στόχους για την ενέργεια που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Στόχου 7 για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDG7), που υιοθέτησαν το 2015, τα Ηνωμένα Έθνη και που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει καθολική πρόσβαση στην προσιτή, αξιόπιστη, αειφόρο και σύγχρονη ενέργεια έως το έτος 2030, εν τούτοις έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες χώρες.

Στην έκθεση «Tracking SDG7» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) τονίζεται πως υπάρχει ουσιαστική πρόοδος ιδιαίτερα στην επέκταση της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια και στη βιομηχανική ενεργειακή απόδοση. Η πρόοδος είναι πιο αργή όσον αφορά τις ΑΠΕ, όπου τα κέρδη στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας δεν ακολουθούνται από ανάλογη πρόοδο στις μεταφορές και στη θέρμανση.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, όπως δείχνουν οι δείκτες της έκθεσης «Tracking SDG7» στον τομέα του Ηλεκτρισμού η πρόσβαση ανέρχεται στο 100%.

Στις τεχνολογίες καθαρού μαγειρέματος η πρόσβαση έφθασε στο 94% το 2015, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 ανερχόταν σε 88%, ενώ το ποσοστό για τις ΑΠΕ ανήλθε στο 17,7% το 2015, από 7,81% το 1990 και 11,09% το 2010.

Στον τομέα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας (megajoules ανά USD), η αξία της χώρας διαμορφώθηκε στο 3,72, έναντι παγκόσμιου μέσου όρου της τάξης του 5,27.    

Ο μικτός ετήσιος ρυθμός αύξησης της Ενεργειακής Αποδοτικότητας διαμορφώθηκε στο 0,5%, το 2015, από 0,6% τη χρονική περίοδο 2010-2014.

Μερίδιο Συνολικής Τελικής Ενεργειακής Κατανάλωσης 2015 (επί τοις εκατό)

ΑΠΕ: 17,1%

Αμόλυβδα Βιοκαύσιμα:

Παραδοσιακή χρήση: 0,00%

Σύγχρονη χρήση: 6,73%

Υδροηλεκτρική ενέργεια: 3,28%

Υγροποιημένα Βιοκαύσιμα: 1,04%

Αιολική Ενέργεια: 2,48%

Ηλιακή Ενέργεια: 3,35 %

Γεωθερμία: 0,06%

Άλλα: (βιοφυσικό αέριο, ανανέωσιμα απόβλητα) 0,22%

Τελική Χρήση ΑΠΕ 2015 (σε petajoules)

Ηλεκτρισμός: 52,40

Θέρμανση: 54,23

Μεταφορές: 6

Συνολική Τελική Ενεργειακή Κατανάλωση 2015 (σε petajoules)

657,0

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως στην Ελλάδα είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων. 


Συνοπτικά, τα κύρια σημεία της έκθεσης «Tracking SDG7: The Energy Progress Report» του ΙΕΑ για την κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο αναφορικά με την επίτευξη του Στόχου 7 για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDG7):

Ηλεκτρισμός

Τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο διαθέτουν ηλιακό σύστημα στο σπίτι.

Η πρόσβαση στον ηλεκτρισμό επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά θα απαιτηθεί να ενταθεί περαιτέρω για να επιτευχθεί ο στόχος της SDG7 για καθολική πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030.

Από το περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων που ζουν σήμερα χωρίς ηλεκτρισμό, τα 600 εκατομμύρια βρίσκονται στην Αφρική. Όμως, από το 2010 το Μπανγκλαντές, η Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία παρείχαν επιπρόσθετη πρόσβαση στον ηλεκτρισμό σε τουλάχιστον 3% του πληθυσμού τους ετησίως, ενώ η Ινδία παρείχε ετησίως πρόσβαση στον ηλεκτρισμό σε 30 εκατομμύρια πολίτες της.

Καθαρό μαγείρεμα

Η πρόσβαση στο καθαρό μαγείρεμα αυξήθηκε με μέτριους ρυθμούς από το 2010. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για καθολική πρόσβαση έως το 2030, ο ρυθμός της πρόσφατης προόδου θα πρέπει να εξαπλασιαστεί. Περιπτώσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτές της Ινδονησίας και του Βιετνάμ, χώρες οι οποίες, από το 2010, παρείχαν ετησίως πρόσβαση στο καθαρό μαγείρεμα σε ένα επιπρόσθετο 3% του πληθυσμού τους.

Ανανεώσιμη ενέργεια

Το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στη συνολική τελική ενεργειακή κατανάλωση αυξήθηκε από 16,7%, το 2010, σε 17,5% το 2015. Από το εν λόγω ποσοστό, το 9,6% αναφέρεται σε σύγχρονες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας (σύγχρονη βιοενέργεια, γεωθερμία, υδροηλεκτρική ενέργεια, αιολική και ηλιακή ενέργεια), ενώ το υπόλοιπο αφορά σε παραδοσιακές χρήσεις της βιομάζας.

Η πρόοδος είναι δύσκολη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η κατανάλωση ενέργειας εξακολουθεί να αυξάνεται ταχύτατα. 

Ενεργειακή αποδοτικότητα

H παγκόσμια ενεργειακή ένταση υποχωρεί με επιταχυνόμενο ρυθμό της τάξης του 2,2% από το 2010, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται από τον παγκόσμιο στόχο για ρυθμό 2,6% έως το 2030.

Η βιομηχανία, ο τομέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, κατέγραψε, επίσης, πρόοδο, αφού μείωσε την ένταση ενέργειας κατά 2,7% ετησίως. Αντιθέτως, η πρόοδος στις μεταφορές ήταν χαμηλότερη. 

Η έκθεση αποτελεί κοινή προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA), της Διεύθυνσης Στατιστικής των Ηνωμένων Εθνών (UNSD), της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Ολόκληρη η έκθεση στο site του Προγράμματος SDG7:
http://trackingsdg7.esmap.org/downloads