Γεωστρατηγικό Ζητούμενο και για την Ελλάδα η Ανάπτυξη Τεχνολογιών που Σχετίζονται με την Ενέργεια

Γεωστρατηγικό Ζητούμενο και για την Ελλάδα η Ανάπτυξη Τεχνολογιών που Σχετίζονται με την Ενέργεια
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 10 Μαΐου 2018 - 08:00

Οι ευρύτερες ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε, χθες, Τετάρτη, το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ, με θέμα: «Η Ελλάδα Γεωστρατηγικός Ενεργειακός Κόμβος της Ευρώπης» στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τη τριμερή συνάντηση  Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στην Λευκωσία, όπου αποφασίστηκε η προώθηση του αγωγού EastMed

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που θα προσφέρουν οι αγωγοί φυσικού αερίου, που θα διέρχονται από την Ελλάδα και στην αναγκαιότητα να γίνουν επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογιών και στην αποθήκευση ενέργειας.

Ειδικότερα, ο διεθνολόγος, κ. Βασίλης Κοψαχείλης τόνισε πως το διακύβευμα στη σημερινή συγκυρία είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που σχετίζονται με την ενέργεια, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο πλέον έχει αναπτύξει τεχνολογίες που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Επίσης, υπενθύμισε την πρόσκληση που απηύθυνε, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρευρεθούν στην πόλη Μπερσέμπα, όπου εκεί υπάρχουν start-up εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις προωθημένες τεχνολογίες για την ενέργεια. Από κει και πέρα, σε σχέση με τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την έρευνα των υδρογονανθράκων σημείωσε, πως αυτή τη στιγμή η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 430 δισ. κυβικά μέτρα, όταν στην Ελλάδα η κατανάλωση ανέρχεται στα 3,5 δις. Παράλληλα, τα έργα τουTAP, του EastMed και του IGB που έχουν δρομολογηθεί, θα μεταφέρουν πολύ μικρές ποσότητες φυσικού αερίου, σε σχέση με την ευρωπαϊκή ζήτηση, άρα η Ρωσία θα παραμένει-κατά τη γνώμη του κ. Κοψαχείλη- βασικός παίχτης στην περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Κωνσταντίνος Σταμπολής σημείωσε πως «είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε από ψευδαισθήσεις γύρω από το ζητούμενο η χώρα μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος». Όμως, τόνισε ότι στην περιοχή μας αναπτύσσονται έργα που θα μας εντάξουν στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής, όχι της Ευρώπης. Η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή θα πρέπει να παράγει περισσότερη ενέργεια και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση, που υπολογίζεται σε 72,5 %. Επιπλέον, τόνισε πως χρειάζονται επενδύσεις, αφενός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφετέρου στις διασυνδέσεις. Εκτίμησε, πως μέχρι το 2025 η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου θα ανέλθει στα 110 δισ. ευρώ. Το αέριο θα προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, καθώς είναι η μόνη παραγωγός χώρα που έχει εφεδρική ικανότητα. Ο αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ ανέφερε επίσης πως συνολικά το 2020, μέσω της Ελλάδας θα διέρχονται 13-14 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ το 2030 η ποσότητα θα φθάσει τα 30 δισ. μόλις το 6% της ευρωπαϊκής ζήτησης, καταλήγοντας πως «τα νούμερα αυτά δεν μπορούν να υποστηρίξουν το αφήγημα του ενεργειακού κόμβου».

Τέλος, ο αναλυτής κ. Ιωάννης Μιχαλέτος, υπογράμμισε και εκείνος την ανάγκη ανάπτυξης του τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Εκτίμησε, πως σε περίπτωση που κατασκευαστεί o NorthStream 2 θα αποκλειστούν οι αγγλοσαξονικές χώρες, με αποτέλεσμα να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης αδύναμα κράτη, όπως η χώρα μας. Από κει και πέρα,  σημείωσε πως η κουβέντα γύρω από το LNG έχει μικρότερη βαρύτητα από αυτή που της έχουν προσδώσει, ενώ κατέληξε πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα αν δεν αξιοποιήσει με σωστό τρόπο την ενέργεια.