Με γοργούς ρυθμούς θα προχωρήσει τον επόμενο ενάμιση μήνα ο βηματισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Μετά την κατ΄ αρχήν συμφωνία της ελληνικής πρότασης από τους δανειστές, θα ακολουθήσουν το ερχόμενο διάστημα επαφές με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, ώστε τον Ιούνιο να έχουν καταλήξει στο τελικό σχέδιο. Στο μεταξύ θα πρέπει να έχει κλείσει και η εκκρεμότητα με την πώληση στη ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής. Η αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για την πώληση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της αντίστοιχης Εταιρείας Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΖΕΝΙΘ) από την ΔΕΠΑ στην ΕΝΙ, ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνία επιτεύχθηκε, σε υπηρεσιακό επίπεδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ΕΜΣ. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018.

Η συμφωνία προβλέπει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ στα δύο, του εμπορικού τμήματος (δηλαδή της ΕΠΑ Αττικής) και των δικτύων, και ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών, με το Δημόσιο να διατηρεί το μειοψηφικό κομμάτι στην πρώτη και το πλειοψηφικό στη δεύτερη. Ο κ. Σταθάκης, εξερχόμενος το περασμένο Σάββατο από τη συνάντηση με τους Θεσμούς στο Χίλτον, δεν έδωσε συγκεκριμένα ποσοστά.

Όσον αφορά στο μεγάλο σχέδιο της άλλης σημαντικής αποκρατικοποίησης, εκείνης των ΕΛΠΕ, προ ημερών δόθηκε παράταση (έως την 30η Μαΐου 2018) της καταληκτικής ημερομηνίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο. Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς ακόμη αποτελεί ζητούμενο πόσες εταιρείες θα βρεθούν να καταβάλλουν άνω του 1,2 δισεκ. ευρώ (βάσει της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής που είναι 2,4 δισεκ. ευρώ).

Πάντως, το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ έχει εξασφαλίσει (για λόγους εθνικής ασφάλειας) τον ρόλο του Δημοσίου στον κρίσιμο τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων καθώς η εταιρεία κατέχει δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα (στις περιοχές του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου, του Θρακικού Πελάγους, στη θαλάσσια περιοχή «Block 2» και σε δύο χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος». Επιπλέον, ο όμιλος έχει ανακηρυχθεί ως Επιλεγείς Αιτών στην θαλάσσια περιοχή «Block 10» στον Kυπαρισσιακό Κόλπο και έχει υποβάλλει προσφορές για τη θαλάσσια περιοχή «Block 1», βόρεια της Κέρκυρας καθώς και για δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο.

 

Έκλεισαν και οι υπόλοιπες ενεργειακές εκκρεμότητες

Με τους επικεφαλής των θεσμών υπήρξε οριστική συμφωνία και για τη χρέωση προμηθευτή (το λεγόμενο ΠΧΕΦΕΛ - Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ). Η χρέωση διατηρείται έως το 2020 και βαίνει μειούμενη από 65% το 2018, στο 50% το 2019 και στο 30% το 2020. Στη συνέχεια σχεδιάζεται να εισαχθεί σύστημα «πράσινων» πιστοποιητικών, προκειμένου να υπάρχουν έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Στον ΕΛΑΠΕ, για την τριετία 2018 – 2020 θα διατηρηθεί ένα πλεόνασμα ασφαλείας, της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ, οι επιπλέον ποσότητες που διατίθενται, λόγω απόκλισης από την επίτευξη του στόχου των μεριδίων λιανικής, θα μειωθούν κατά 50% με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στους λιγνίτες και θα καταργηθούν μετά την υπογραφή του σχετικού Shareholders Purchase Agreement. Mε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των λιγνιτικών μονάδων, θα μειωθεί η δημοπρατούμενη ποσότητα από το 22% στο 13%. Οι δημοπρασίες ωστόσο θα συνεχίσουν κανονικά το 2019, οπότε θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως το μοντέλο – στόχος (Target model) ενώ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά. Σταδιακά θα ενσωματώνονται στην νέα αγορά και το φθινόπωρο του 2019 θα σταματήσουν.