Στην περιφέρεια Ηπείρου αναμένεται να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης σε κτίρια και στον οδοφωτισμό.

Μιλώντας στο Energia.gr η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κα Τατιάνα Καλογιάννη, τόνισε πως η περιφέρεια στο πλαίσιο του προγράμματος E.L.EN.A έχει συνάψει μια σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που της παρέχει ένα προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, για την προετοιμασία φακέλων επενδυτικών προγραμμάτων στο τομέα της ενέργειας, με βασική προϋπόθεση τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στην περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με την κα Καλογιάννη προβλέπονται τα εξής έργα: πρώτον, η αντικατάσταση του οδοφωτισμού του εθνικού δικτύου και τεσσάρων δήμων (Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Πάργας), δεύτερον, η ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργιας στα νοσοκομεία και σε διοικητήρια της αστυνομίας στην Ήπειρο και τρίτον η αντικατάσταση των ρυπογόνων πλοιαρίων της λίμνης Παμβώτιδας με νέα υβριδικά.

«Είμαστε σε επίπεδο μελετών, με πιο προχωρημένο έργο να είναι το έργο οδοφωτισμού και στόχος είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να υποβάλουμε στην ειδική γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ) την υπαγωγή των συγκεριμένων έργων στα συγχρηματοδοτούμενα έργα», σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης.

Οι πολύ σημαντικές αυτές ανακοινώσεις, γίνονται λίγες ημέρες μετά την άρση του προβλήματος υπερκορεσμού του δικτύου της ΔΕΗ, στον Δήμο Άρτας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σε σχετική ημερίδα της Ρ.Α.Ε. αναμένεται το επόμενο διάστημα να εγκατασταθεί ένας υποσταθμός στο ΚΥΤ Αράχθου, που θα συμβάλει, αφενός στη λύση του προβλήματος, αφετέρου θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, μιλώντας στην προαναφερόμενη ημερίδα τόνισε πως «η Άρτα ήταν από τις ελάχιστες περιοχές στη χώρα που στερούνταν την ευκαιρία για νέες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω υπερκορεσμού του Δικτύου. Ως εκ τούτου, αγρότες, ιδιώτες, αλλά και φορείς που προγραμμάτιζαν συγκεκριμένες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ  δεν μπορούσαν να τις υλοποιήσουν».

Σχολιάζοντας, τις εξελίξεις αυτές η κα Καλογιάννη σημείωσε πως σε μηνιαία βάση περνούν γνωμοδοτήσεις στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου για επενδύσεις στις ΑΠΕ, είτε αυτές είναι οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, είτε είναι φωτοβολταϊκά.

«Οι δήμαρχοι πρέπει να αντιληφθούν τη στροφή προς τις ΑΠΕ και τι σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας χρησιμοποιώντας ΑΠΕ. Είμαστε υπέρμαχοι καθώς η χώρα μας μόνο κέρδος θα έχει από αυτή την κατεύθυνση», τόνισε καταλήγοντας η κα Καλογιάννη.