ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το Παρασκήνιο και οι Δύο Δρόμοι για την Αξιοποίηση της ΑΝΕΜΟΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το Παρασκήνιο και οι Δύο Δρόμοι για την Αξιοποίηση της ΑΝΕΜΟΣ
του Χάρη Φλουδόπουλου
Τρι, 22 Μαΐου 2018 - 11:52

Χθες ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ με μια εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι διερευνάται η δυνατότητα βέλτιστης αξιοποίησης της συμμετοχής του στην ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και προσέθετε ότι εφόσον συντρέχει γεγονός θα προβεί η ίδια υπεύθυνα και αρμοδίως στην γνωστοποίησή του.

Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκαν τα δημοσιεύματα της περασμένης Παρασκευής, ότι προχωρά μέσω διαγωνισμού η πώληση της συμμετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, με επιλογή συγκεκριμένων συμβούλων. Είναι προφανές, όπως συνάγεται και από τη διατύπωση της επίσημης ανακοίνωσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ότι οι όποιες επαφές και κινήσεις έχουν γίνει δεν έχουν ακόμη την έγκριση του ΔΣ του ομίλου.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση αλλά και εκτίμηση μεταξύ των βασικών μετόχων του ομίλου σε σχέση με την αξιοποίηση της Άνεμος. Από τη μία υπάρχει η πλευρά των μετόχων (Λ. Μπόμπολας, Δ. Κούτρας) που εκτιμά εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ότι είναι προτιμότερη η πώληση της συμμετοχής του ομίλου στην εταιρεία που δραστηριοποιείται εκτός του core business του αμιγώς κατασκευαστικού κλάδου και δη της πράσινης ενέργειας. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον δύο προσπάθειες με ισάριθμούς ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τη συμμετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Άνεμος.

Στον αντίποδα, υπάρχει η αντίθετη άποψη των μετόχων εκείνων (αδελφοί Καλλιτσάντση) που θεωρούν ότι η δραστηριότητα της αιολικής ενέργειας έχει τέτοια δυναμική και τεράστιες προοπτικές, γεγονός που αποτυπώνεται και στη ραγδαία ανάπτυξη της θυγατρικής τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τη δημόσια προσφορά μετοχών. Η επιτυχής ολοκλήρωση του business plan της εισαγωγής στο χρηματιστήριο έφερε την εταιρεία σε θέση ισχύος στην ελληνική αγορά, παρά το αρνητικό τότε momentum στην αγορά και την οικονομία. Η βελτίωση της κατάστασης στον κλάδο της ενέργειας και ειδικά η αποκατάσταση των προοπτικών της αγοράς των ΑΠΕ, μετά την επίλυση των προβλημάτων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ (μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί) δίνει νέα ώθηση στην εταιρεία και επιπλέον κίνητρα για την υλοποίηση του νέου επενδυτικού πλάνου για διπλασιασμό των μεγαβάτ της Άνεμος (και άρα του τζίρου και των κερδών) μέχρι το 2020.

Ήδη πάντως στις δύο προτάσεις που ήρθαν για την Άνεμος με διαφορά μόλις 18 μηνών, αποτυπώνεται η διαφορά στις προοπτικές, με το νέο μνηστήρα να φημολογείται ότι είναι έτοιμος να προσφέρει αισθητά υψηλότερο τίμημα από τα χρήματα που είχαν προσφερθεί προ μηνών.

Υπό το πρίσμα αυτό και αφού υπάρχει καταγεγραμμένη κινητικότητα, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για πώληση μόνο από το ΔΣ αλλά το λιγότερο που θα πρέπει να γίνει είναι να να διερευνηθεί μέσω διαγωνισμού εάν μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη προσφορά.

Η εικόνα πάντως που εκπέμπεται από τους μετόχους που εμφανίζονται αρνητικοί στην προοπτική της πώλησης είναι ότι για να υπάρξει μεταστροφή θα πρέπει η προσφορά να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τα νούμερα που έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο τραπέζι σε διερευνητικό επίπεδο, σε τέτοια επίπεδα που να αντακλώνται πλήρως όχι οι τρέχουσες αξίες αλλά και οι προοπτικές της εταιρείας, ώστε να μην υπάρχει καμία επιχειρηματική λογική στην απόρριψή της.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις διεργασίες που συντελούνται είναι η επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου. Εφόσον η διαδικασία του διαγωνισμού πάρει το πράσινο φως του ΔΣ, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προκύψει αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Άρα το εφικτό σενάριο είναι, η πιθανή πώληση να πρέπει να επικυρωθεί σε έκτακτη ΓΣ αργότερα, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα προκύψει από τη συνέλευση της 22ας Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση η πλευρά των μετόχων που εμφανίζεται διστακτική έως αρνητική απέναντι στην προοπτική πώλησης της συμμετοχής στη θυγατρική σε ένα τίμημα που θα αντικατοπτρίζει το 50% της κεφαλαιοποίησης του ομίλου, φέρεται να έχει διαμηνύσει δεν μπορεί να γίνει πώληση ενός τόσο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου με απλή απόφαση του ΔΣ, εξέλιξη που οδηγεί στη λύση του διαγωνισμού, χωρίς ακόμη να έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις εκ μέρους των μετόχων για την αναγκαιότητα της πώλησης.

 

(capital.gr)