Η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η ενέργεια, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με το σύμβουλό Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, στον Λευκό Οίκο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη συζήτηση στα θέματα των ενεργειακών οδών που σχετίζονται με τη διασφάλιση των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες φυσικών κοιτασμάτων, όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Σε δηλώσεις που έκανε στους Έλληνες ανταποκριτές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «Ο Μπόλτον, όπως και ο Πομπέο, ήταν σε διάθεση να ακούσει. Έκανε πάρα πολλά ενδιαφέροντα σχόλια και είχε πάρα πολλές ερωτήσεις. H συζήτησή μας αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα που κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη, στο μέλλον, των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Η συνάντηση εντάσσεται στις προσπάθειες προώθησης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η αγροτική πολιτική, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, αλλά και η οικονομία και οι επενδύσεις.

Από τις συναντήσεις του Έλληνα υπουργού στην Ουάσινγκτον, προκύπτει πως η αμερικανική πλέον πλευρά αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει δυναμικά στη διεθνή σκηνή και έχει πλέον ανακτήσει έναν κομβικής σημασίας περιφερειακό ρόλο. «Η αποδοχή του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε. Η αναγνώριση των πρωτοβουλιών που παίρνουμε στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί αντικείμενο και διαβούλευσης και μελέτης από την πλευρά των Αμερικανών», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού με τον Τζον Μπόλτον κράτησε σχεδόν διπλάσιο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Πέραν των διμερών σχέσεων, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο Έλληνας υπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ανάλυση του για την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε στις πολυήμερες επαφές που πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός στην Ουάσινγκτον ήταν η ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για την απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας και το πως αυτό θα επηρεάσει το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

«Επίσης, αυτό που ενδιέφερε πάρα πολύ τους Αμερικάνους ήταν το ζήτημα της Τουρκίας. Θα έλεγα ότι η διάθεση τους ήταν να ακούσουν, να ακούσουν τις αναλύσεις. Βρίσκονται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, σε μια αναζήτηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις, και τις νέες συμμαχίες στην περιοχή» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.