Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου και των μμε, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της παρουσίασης του αμιγώς ηλεκτροκίνητου Nissan Leaf νέας γενιάς, υπογράμμισε πως το τελικό μέγεθος της αγοράς θα καθοριστεί, κατά κύριο λόγο, από τη λιανική, που, πάντα, το 2ο εξάμηνο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, και βέβαια από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, «καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπαίνουμε σιγά σιγά σε προεκλογική ή εκλογική περίοδο». Σημαντικό, όμως, παράγοντα που θα καθορίσει τον όγκο των νέων ταξινομήσεων, το 2018, θεωρεί ο κ. Θεοχαράκης και τις αλλαγές που φέρνει, από τον Σεπτέμβριο, ο νέος τρόπος μέτρησης εκπομπών ρύπων, το WLTP.
Οι νέες μετρήσεις, όπως εξήγησε, σημαίνουν περαιτέρω αυξημένες τιμές ρύπων. Και το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, θα έχει φορολογικές επιπτώσεις, καθώς αρκετά μοντέλα της αγοράς θα ανέβουν στην κλίμακα φορολογικού συντελεστή, άρα θα υπάρχουν πιέσεις για αυξήσεις στις τελικές τιμές των αυτοκινήτων. Παράλληλα, η ανάγκη προσαρμογής των εργοστασίων Ελλάδα δεν υπάρχει κανενός είδους επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ, την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι επιδοτήσεις αγγίζουν ακόμα και τις 8.500 ευρώ (Γαλλία 6χιλ. + 2,5χιλ. scrapping). «Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ πίσω και από πλευράς υποδομών που θα βοηθούσαν την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δεν υπάρχουν νομοθεσία και κίνητρα για χώρους φόρτισης και στάθμευσης, δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για στόλους εταιρειών, δεν υπάρχει, τέλος, περιβαλλοντική ευαισθησία…» διαπίστωσε σκωπτικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα και η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πανευρωπαϊκή πρακτική και θα βοηθήσει, ώστε η νέα τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να γίνει και πιο προσιτή για πολύ περισσότερο κόσμο.
Το diesel διατηρείται
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μεγάλη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί, τον τελευταίο καιρό, σε σχέση με την κατάργηση ή μη του diesel, -και ειδικότερα για τη μάρκα Nissan-, ο κ. Θεοχαράκης ήταν σαφής: «Η σταδιακή μείωση της ζήτησης των κινητήρων diesel σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μία τάση που διαφαίνεται στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας και αφορά όλους τους κατασκευαστές. Όμως, η ζήτηση κινητήρων diesel παραμένει ισχυρή και δεν αναμένονται ακραίες αλλαγές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)