Η Υπόσχεση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας

Τα τελευταία χρόνια η Ενεργειακή Αποδοτικότητα, ως όρος και ως πρακτική, έχει εισέλθει για τα καλά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, ενώ αποτελεί πλέον βασική συνιστώσα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και πολλών άλλων κρατών, με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τον ΙΕΑ, να προωθεί το energy efficiency ως βασικό μέσο αποτελεσματικής ενεργειακής διαχείρισης σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό, το ολοήμερο συνέδριο που οργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία το ΙΕΝΕ την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς της πολυσχιδούς εμπειρίας που μετέφεραν, όσο και για τις προοπτικές που διαγνώστηκαν.

Μια από τις βασικές διαπιστώσεις του εν λόγω συνεδρίου, το οποίο και παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα από Ελλάδα και εξωτερικό, ήτο η πολύ μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που σήμερα έχει αναπτυχθεί και δοκιμαστεί τόσο στο κτιριακό περιβάλλον, όσο και στη βιομηχανία και τις μεταφορές. Γιατί κάτω από την ταμπέλα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας υπάρχει πλέον ένα πλήθος από καθιερωμένες τεχνικές, καθώς και καινοτόμες λύσεις που εφαρμόζονται σε πάρα πολλές χώρες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

energia.gr
Τρι, 29 Μαΐου 2018 - 11:46

Ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα από το συνέδριο του ΙΕΝΕ είναι ότι η Ενεργειακή Αποδοτικότητα ως ιδέα, ως πρακτική και ως αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής πολιτικής των περισσοτέρων χωρών βρίσκει απήχηση και έχει ήδη αρχίσει να έχει θετικά αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή ήτο και μια βασική παρατήρηση της εκπροσώπου του ΙΕΑ, κας Jessica Glicker, η οποία ανέφερε ότι, βάσει τελευταίων στοιχείων που έχει επεξεργασθεί ο εν λόγω οργανισμός, η ευρεία χρήση εφαρμογών ενεργειακής αποδοτικότητας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης το 2016 κατά 12%, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, αντί η παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση να ξεπεράσει τα 11 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe) ως αναμένετο, αυτή διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 9.5 Mtoe.

Στην περίπτωση της χώρας μας, η Ενεργειακή Αποδοτικότητα, που μέχρι πρότινος θεωρείτο το αποπαίδι της ενεργειακής οικογένειας, έχει πλέον εισέλθει σε ένα στάδιο ωριμότητος και ευρείας αποδοχής, τόσο από πλευράς πολιτικής, όσο και ένταξής της στην καθημερινότητα της ενεργειακής πρακτικής. Κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές από την εισαγωγική ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΝ κού. Μιχ. Βερροιόπουλου, ο οποίος ενημέρωσε για τον κομβικό ρόλο που έχει πλέον η Ενεργειακη Αποδοτικότητα στο μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό που είναι σήμερα σε εξέλιξη και πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Παράλληλα, ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στα τρέχοντα προγράμματα, όπως λχ στο ‘Εξοικονομώ κατ´ Οίκον’ και αντίστοιχα που καλύπτουν τα δημόσια κτίρια, μέσω της εφαρμογής των οποίων προσδοκόνται απτά ενεργειακά οφέλη από εξοικονομούμενη ενέργεια. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΝ, «σήμερα όχι μόνο διαθέτουμε ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό και βιομηχανικό τομέα, αλλά έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση από την ΕΕ και να πετύχουμε την πλήρη στήριξη των προγραμμάτων που τρέχουν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ήδη παίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίησή τους».

Το δε ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών για την στήριξη εφαρμογών ενεργειακής αποδοτικότητας έγινε ιδιαίτερα εμφανές μέσα από τις παρεμβάσεις ανωτέρων στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετείχαν ενεργά στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Με την εκτίμηση από το ΥΠΕΝ ότι για την κάλυψη των εθνικών στόχων μέχρι το 2020 (δηλ. 3,332.7 ktoe για την περίοδο 2014-2020) θα χρειασθούν € 3 δισ. κατ’ ελάχιστο, καθίσταται εμφανής η σημασία της χρηματοδότησης στην υλοποίηση των διαφόρων έργων που ήδη τρέχουν και άλλων που είναι προγραμματισμένα, όπως λχ το έργο PRODESA που συντονίζει η εταιρεία Ευδίτη και αφορά ένα ενιαίο έργο εξοικονόμησης ενέργειας σε επτά δήμους της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας.

Η επιχειρούμενη κλίμακα παρεμβάσεων στον τομέα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στη χώρα μας κατά την επόμενη 12ετία κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη, εάν λάβουμε υπόψη ότι θα διενεργούνται ενεργειακές παρεμβάσεις σε περίπου 25.000 κατοικίες ετησίως, ενώ μέχρι το 2030, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, θα έχουν συνολικά ανακαινιστεί 300.000 κατοικίες και οι νέες κατοικίες που θα ανεγερθούν θα είναι 200.000 περίπου. Έτσι, όπως προκύπτει από υπολογισμούς του Υπουργείου, το 2030 το προς ανακαίνιση κτιριακό απόθεμα θα έχει μειωθεί από 4,3 εκατ. που είναι σήμερα σε 3,8 εκατ. περίπου. Μπορεί τα ανωτέρω νούμερα να εμφανίζονται συντηρητικά, αφού προϋποθέτουν μια μάλλον χαμηλή μέση οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,0%, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει εάν η ελληνική οικονομία επανέλθει σε πιο υγιείς αναπτυξιακούς ρυθμούς, οπότε θα δούμε πολύ περισσότερες εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες να καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα.

Μονώσεις, διπλά παράθυρα και σύγχρονα κουφώματα, ειδικά χρώματα, αντλίες θερμότητας, σκίαστρα, ηλιακά θερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά στις στέγες, λαμπτήρες μακράς διαρκείας LED, αυτοματισμοί είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές που προωθούνται σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων κατασκευάζονται ή μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, η προώθηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας όχι μόνο από καθαρά ενεργειακής πλευράς, αλλά και από την άποψη τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των ανάλογων επενδύσεων που αυτή προϋποθέτει.