Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από τη ΔΕΗ η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η πρόσκληση επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη, ωστόσο λόγω της προγραμματισμένης απεργίας αποφασίστηκε να επισπευσθεί η διαδικασία κατά μία ημέρα.

Από την πλευρά της ΔΕΗ εκπέμπεται αισιοδοξία ότι τουλάχιστον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, της μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα δώσουν το "παρών" αρκετοί ενδιαφερόμενοι και σχήματα, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό ή ακόμη και μεικτά σχήματα Ελλήνων και διεθνών επενδυτών.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, θα υπάρχει αναφορά εκτός από τα κριτήρια οικονομικής φερεγγυότητας και στην εμπειρία στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη φάση της διαδικασίας έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά αλλά και τουλάχιστον ένας μεγάλος βιομηχανικός όμιλος είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία με άλλον παίκτη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι βαριές βιομηχανίες έχουν πρόσθετο πλεονέκτημα την περίφημη αντιστάθμιση των ρύπων, δηλαδή λαμβάνουν αποζημίωση για το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και επομένως δεν επηρεάζονται από την άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων.

"Εάν είχαμε σε εφαρμογή το target model θα είχαμε συνάψει διμερή συμβόλαια για τις λιγνιτικές μας μονάδες με μεγάλες βιομηχανίες και με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πιο ελκυστικές" αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΔΕΗ, οι οποίες σημειώνουν ότι με προίκα τέτοια διμερή συμβόλαια, η αξία των εργοστασίων της εταιρείας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Εκτός από τη βιομηχανία, υπάρχουν προσδοκίες για συμμετοχή στον διαγωνισμό τουλάχιστον μίας μεγάλης κινεζικής εταιρείας ηλεκτρισμού σε κοινοπραξία με Έλληνα παρτενέρ.

Πάντως ακόμη και οι επιτελείς της ΔΕΗ γνωρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών από τα οικονομικά στοιχεία και τα δεδομένα στα οποία θα αποκτήσουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Δείξτε μας τα στοιχεία και εάν τα νούμερα βγαίνουν θα μπούμε και στην τελική φάση του διαγωνισμού, φέρονται να έχουν διαμηνύσει πιθανοί ενδιαφερόμενοι.

Πάντως τα βασικά ζητούμενα τα οποία ακόμη παραμένουν ανοιχτά και από τα οποία θα καθοριστεί εν πολλοίς και η επιτυχία του εγχειρήματος είναι, μεταξύ άλλων, η έγκαιρη εφαρμογή του target model, η κατανομή ΑΔΙ για τους λιγνίτες αλλά και το ξεκαθάρισμα του τοπίου γύρω από τη γενικότερη εθνική ενεργειακή στρατηγική και το ρόλο του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της επόμενης ημέρας.

 

(capital.gr)