Λύση επιχειρείται να δοθεί στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με το ζήτημα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των πέντε μονάδων βιοαερίου, στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, που θα παράγουν ενέργεια, μέσω της επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας Σωκράτης Φάμελλος είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, όσο και με την δημοτική αρχή  του Δήμου Ζίτσας, αλλά και με εκπροσώπους των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και της εταιρείας KIEFER TEKΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται, πως τόσο ο Δήμος Ζίτσας, όσο και η περιφέρεια Ηπείρου, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στην λειτουργία των μονάδων, καθώς εκτιμούν πως αυτή θα έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας, τον Δήμο Ζίτσας και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Αντιθέτως, τους περιβαλλοντικούς όρους ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας. Άλλωστε, οι συναντήσεις αφορούσαν στην προσφυγή κατά των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων μονάδων, που θα έχουν συνολική ισχύ 10MW.

Όπως επισημαίνει στο Energia.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου κ. Χρήστος Πετρόχειλος «έχει ήδη γίνει κατάτμηση των έργων στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, καθώς δεν πρέπει να εγκατασταθούν όλες οι μονάδες εντός ΒΙΠΕ, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσουν το πολύ δύο, ενώ οι υπόλοιπες θα εγκατασταθούν εκτός ΒΙΠΕ, στην πεδιάδα των Ιωάννινων, κοντά σε κτηνοτροφικές μονάδες».

Παράλληλα, ο κ. Πετρόχειλος σημειώνει πως «για τα λιπάσματα και τα υποπροϊόντα του βιοαερίου υπάρχουν συμβάσεις, οι οποίες έχουν υπογραφεί με αγροτικούς συνεταιρισμούς και  θα παραλαμβάνουν δωρεάν το λίπασμα για να μπορέσουν να το διαθέσουν στη συνέχεια στα δικά τους χωράφια, κάτι το οποίο δεν θα γίνει μόνο στην περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας».

Ωστόσο, οι κάτοικοι, όπως φαίνεται διαφωνούν με τα συγκεκριμένα έργα, καθώς υποστηρίζουν πως θα υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, κ. Λευτέρη Αραμπατζή να σημειώνει, σε πρόσφατες δηλώσεις του, πως οι δραστηριότητες των μονάδων κακώς χωροθετήθηκαν κοντά σε χωριά.

Σε κάθε περίπτωση το αρμόδιο υπουργείο, ανέλαβε την προαναφερόμενη πρωτοβουλία με τον κ. Φάμελλο ,όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να ζητάει «από όλους τους φορείς, την επιχείρηση και τα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής να συμβάλουν ώστε να γίνει ουσιαστική και διαφανής συζήτηση σε τοπικό επίπεδο για τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις των μονάδων αυτών, που αποτελούν Μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και για το σημαντικό και άλυτο ζήτημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης ανεπεξέργαστων κτηνοτροφικών αποβλήτων και άλλων μορφών βιομάζας στο περιβάλλον. Κάτι που δημιουργεί ρύπανση, δυσοσμία και κινδύνους για τη δημόσια υγεία στο ευρύτερο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων».

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα πως, στο -υπο διαβούλευση- νομοσχέδιο για την κυκλική οικονομία, προβλέπονται επενδύσεις στον τομέα την ενέργειας για την παραγωγή βιοκαυσίμων από επεξεργασία φυσικών υλικών ή βιοαερίου για την κάλυψη των αναγκών οικισμών ή μικρών επιχειρήσεων. Επιπλέον, προβλέπεται η θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την παραγωγή βιομεθανίου από οργανικά απόβλητα. «Η χρήση του βιομεθανίου και γενικότερα του «πράσινου αερίου» αποτελεί παγκοσμίως μια ταχέως αναπτυσσόμενη ενεργειακή επιλογή, η οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων», επεσήμανε, τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην εισήγησή του, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, για το συγκεκριμένο ζήτημα.